Skocz do zawartości

Grupy znane i mniej znane...

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 341
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Dawno nie zaglądałem do tego wątku i ominęła mnie ciekawa dyskusja:
Hubertosq Napisał:
1. ...Dla mnie na zdjeciu ewidentnie widac ze kon jest w ruchu, a nie poprawianie sobie czego kolwiek w miejscu..."
2. ..Dla mnie na tym konkretnym zdjeciu w tej zaprezentowanej pozie widac ze człowiek kiepsko jeździ. Koniec kropka. "
3. ....Gdyby takowy Pan Ułan dostal by sie w rece przedwojennego wojaka-instrukotora jazdy konnej w wojsku to by ładniejszych kwiatkow sie nasłuchal..."
Jako wywołany do odpowiedzi wypada wyjaśnić parę kwestii dla ogółu, może mniej obeznanych z jazdą konną.
Nikt nie jest doskonały i niektórzy z nas jeżdżą od kilku miesięcy, a niektórzy od wielu lat.

Ad 1 Konie na załączonym obrazku (jak to dawno było)są w stój, a właściwie na spocznij, jeźdźcy też. Zdjęcie wykonano na polu pod Brochowem po kilkudniowym rajdzie, podczas próby do inscenizacji i miało pokazać raczej pewien element oporządzenia- kto wie jaki, stawiam piwo.
Ad 2 Może i kolega na tym zdjęciu kiepsko siedzi, ale jeździ, ja też kiepsko jeżdżę już od 23 lat, i się tego nie wstydzę, nikt nie jest doskonały.
Ad 3. Przedwojenni wojacy- instruktorzy jeden ppor.(promocja CWK 1938, potem trener CWKS), i drugi ppor.(promocja 1936)mieli na tyle taktu, że nie wyrażali się o naszym stylu jazdy w dosadnych słowach, a dawali konkretne uwagi. Natomiast ogólne wrażenie było jak najbardziej pozytywne. Niestety do ich umiejętności nigdy się nawet nie zbliżymy, ale próbować warto.

Aby zakończyć OT
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_Pa%C5%84stwo_Podziemne

tylko faktycznie jeżeli chodzi o sam „Gryf Pomorski” to w tym przypadku może być „Ruch Oporu”. Tak jak to było we Francji czy Jugosławii...

• 1 month later...
Witam wszystkie osoby zainteresowane losami Policji Śląskiej , oraz Policji Państwowej.
Mam na imię Grzegorz jestem szefem Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej Policja Województwa Ślaskiego 1922-1939" z siedzibą w Gliwicach . W tym roku można nas było zobaczyć na takich uroczystościach i rekonstrukcjach : Bzura , Tomaszów Lubelski ,Kock , a także wielu uroczystościach typowo policyjnych . Zapraszam wszystkich do nowo powstałego forum naszego stowarzyszenia http://www.srhpolicjaslaska.fora.pl/.
Na naszym stanie posiadamy wiele oryginalnych rzeczy wyposażenia typowego posterunku policji . Zapraszamy serdecznie do współpracy szczególnie osoby zainteresowane , kolekcjonerów , hobbystów .
Z wyrazami szacunku Grzegorz Kotwicki prezes Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej Policja Woj. Śląskiego 1922-1939".

• 2 weeks later...
Witam Wszystkich!! Chciałem zaprezentować Państwu Podkarpackie Stowarzyszenie Miłośników Militariów. Stowarzyszenie istnieje od około 3 lat. Bierzemy licznie udziały w rekonstrukcjach, wystawach itd. W stowarzyszeniu mamy sekcje: PSZ, LWP, Partyzanci, Ruscy, WH i Pancerniacy Niemieccy. Ze sprzętu jeżdżącego posiadamy: Sdkfz 251 (przerobiony OT 810), jeep Willys, i motor MW 750. Ogólnie na wyposażeniu Stowarzyszenia mamy replikę maxima, replikę goriunowa, replikę niemieckiego moździerza GrW 34, replikę DP-28, replikę ruskiego moździerza oraz wiele innych replik. Dla zainteresowanych odsyłam do naszej stronki www.psmm.cba.pl
A pod spodem zamieszczam kilka fotek z naszych akcji :)

• 4 weeks later...
  • 4 months later...

Witam Brać Rekonstruktorską !
Melduje się Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznych Nordland. Jest to nowa grupa skladająca sie z nie-nowych rekonstruktorów.
Odtwarzamy barwę i wyposażenie 11 Ochotniczej Dywizji Grenadierów Pancernych SS Nordland, której trzon stanowili ochotnicy cudzoziemscy z większości państw europejskich. Staramy się poznawać losy ludzi uwikłanych w jeden z największych konfliktów XX wieku. Ta część historii, jej skomplikowane implikacje powodują, że podejmujemy różnorakie działania, od studiowania przekazów i opracowań historycznych po odwiedzanie miejsc autentycznych walk na Pomorzu, którędy wiódł szlak bojowy odtwarzanej jednostki. Współpracujemy dla osiągnięcia celu z muzeami, instytucjami kultury, stowarzyszeniami, innymi pasjonatami historii.
Zapraszamy na naszą stronę i do kontaktów.
www.nordland.com.pl
e-mail: srh_nordland@o2.pl

• 2 weeks later...

Z ogromną przyjemnością chciałbym zaprezentować naszą grupę - Germania 44". W temacie jesteśmy już dość długi czas, przez to dysponujemy nie tylko sporym doświadczeniem w dziedzinie rekonstrukcji jako takiej, ale też rozległą wiedzą o arwie i broni" Wehrmachtu i Waffen SS od powstania do upadku. Jak sama nazwa naszej grupy wskazuje odtwarzamy sylwetki żołnierzy pułku Germania z późnego okresu wojny, kiedy pułk ten wchodził w skład 5 Dywizji Pancernej SS Wiking". Staramy się wnieść w polską rekonstrukcję jak najwięcej świeżości, dlatego postanowiliśmy odtworzyć polową drużynę łączności telefonicznej. Niestety temat ten jest w naszym kraju traktowany po macoszemu, jednak my postaramy się to zmienić ;) Oczywiście pasja telefoniczna nie zwalnia nas od męczącego biegania w pełnym wyposażeniu z bronią długą, jak to na żołnierzy frontowych przystało.
Jest nas niewielu, ale drzwi do naszej grupy są ciągle otwarte. Serdecznie zapraszamy do kontaktu wszystkich chętnych do wstąpienia w nasze szeregi oraz pasjonatów i znawców tematu telefonii wojskowej Armii niemieckiej. Od razu zaznaczamy, że rekonstrukcje traktujemy bardzo poważnie, dlatego wszelakie nieodpowiedzialne zachowania w mundurze, nie mówiąc już o podtekstach ideologicznych, nie są absolutnie tolerowane. Z naszym podejściem do rekonstrukcji wiąże się też zamiłowanie do perfekcji w odtwórstwie danych sylwetek. Przez to w grupie używamy reprodukcji najwyższej jakości.

Witam kolegow!
Chcialbym przedstawic nowa grupe rekonstrukcji historycznej 2nd rangers. Grupa istnieje od niespelna roku, zapraszam na strone gdzie mozecie zobaczyc zdjecia z rekonstrukcji i imprez. www.2ndrangers.pl

P.s - strona nie otwiera sie dobrze pod IE! na wszystkim innym chodzi ok.
Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie