Skocz do zawartości

Gdzie jest obecnie Pantera ze Zwolenia ?

balans

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 143
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam,
Indian - bardzo proszę o wyjaśnienie poniższego kawałka:Pojawiają się tutaj jakieś tajemnicze posty o agentach, konfidentach, spiskach, każdy trzyma tajemnice jakieś jak z rekonstrukja 7TP jakby to wszystko było Bursztynowa Komnata"

nie ukrywam że zajmuję się w projekcie odbudowy 7TP informacją ogółu na temat postępu prac i niczym więcej, więc chciał bym się dowiedzieć co masz mi do zarzucenia , jaką to nieprawdopodobną tajemnicę ukrywam że zaliczyłeś tą akcję do Kręgu zła" wydaje mi się że artykuły w prasie z podaniem wszystkich danych chyba powinny zaspokoić twoją chęć wiedzy na ten temat.

poczyłem się dotknięty Twoim zarzutem i bardzo proszę o odpowiedż.

I jeszcze jedno:
proszę o wymienienie chociaż jednego projektu odbudowy jakiegokolwiek pojazdu w polsce o którym pojawiło i pojawia się tyle informacji co o rekonstrukcji 7TP i są one tak na bierząco przekazywane.

PZDR PATRON

Jahoo. A co masz TKS-a? :]
Ja z ekipą wyciągamy dla kraju - taką mamy MISJĘ.
Na jaką głębokość? A w jakim środowisku? Piach, bagno, woda?
Magnetometrem, wykrywaczem ramowym, georadarem lub echosondą da radę, ale wszystko zależy od środowiska i paru innych elementów.
Jak coś masz to na priva!
Pozdrawiam
wars98

• 2 weeks later...
Mam pytanie do Warsa98, czy może udało się coś wydrążyć" w ym temacie", może wyszła jakaś archiwalna fotka? Bo bardzo jestem ciekaw jak wyglądało to coś, co straciliśmy [w ten czy inny sposób] bezpowrotnie, bez względu na to czy była to Pantera, czy ylko" StuG. No i czy ten drugi pod drogą to tylko ludowa bajka, czy może jest cień nadziei?
pozdr.balans

Cześć Balans. Pamiętam o sprawie, ale ostatnio jestem zarobiony. Niestety, ale najbliższy wolny termin u siebie widzę gdzieś tak w lipcu... :(
Jak tylko dokopię się do artykułów to je powrzucam. To na 99,99% był StuG. I trafił do Warszawy. Ale co się z nim stało? Wysadzony raczej nie był.
Coś czuję,że trafił do Niemiec. :/ Hamburg??
To kwestia do zbadania, ale to bedzie trwało, a i efekt niepewny.
Pozdrawiam
wars98

P.S. A tego domniemanego drugiego to trzeba by poszukać. Jedni twierdzą, że nie ma. Inni zaś, że powinien być.
Ja teraz muszę skończyć sprawę StuG-a z Wielkopolski, a potem pomyślimy. ;)

PATRON: bardzo mi przykro że wziołeś moje słowa do siebie. Nie mam Tobie niczego za złe. Wręcz przeciwnie- robisz bardzo dobrą robotę która nie tylo mnie cieszy. Informaje od Ciebie sa właśnie jedną ze strużek jakie przebijają się zza muru grupy trzymającej informacje". :P

Czytałem tamten wątek dość dawno wię nie chcę z pamięci przytaczać kto i co. Wtedy chcałem to zjawisko zasygnalizowac ale doszedłem do wniosku że skoro jedni się dobrze bawią w ajlepiej poinformowanych chłopaków z podwórka" to ich małpy i ich cyrk... Ja wymiękłem rok temu.
Z tego co pamiętam w ktoś się hciał czedoś dowiedzieć o tym bądź co bądź łatwopalnym" temacie 7TP, ktoś mu podał szczegóły i włączyła się grupa oświeconych" którzy opie....li informatora, że jakoby to wszystko tajemnica a zwłaszcza rekonstruktor nie chce niczego ujawniać bo sprawa jest znana tylko w gronie wtajemniczonych. Potem...a potem to się okazało że wszelkie informacje są dostęne w jakimś artykule, znane ogułowi a udostępnił ich prasie sam rzekomo zainteresowany utrzymaniem w tajemnicy autor projektu.

A co do spisków akurat wtedy pojawił sie tutaj jkiś wątek na temat donsiciela na forum...ale co donoszono i do kogo...ja już sie na to nie załapałem.

Tak więc, z szacunkiem do Twojej osoby chciałem napisac jedynie o panujących na tym forum od jakiegoś czasu zwyczajach i układach...
Mam nadzieje, że moje wyjaśnienia Cię zadowalają albo przynajmniej sa zrozumiałe. Jeżeli nie to poprostu przepraszam Cie Patron.

Witam. Z ciekawością przeczytałem ten temat ponieważ mieszkam w Zwoleniu i byłem przy wydobyciu tego pojazdu. Hipotezy które były prezentowane trochę mnie rozbawiły. Faktycznie w tamtych czasach mówiono, że jest to pantera, (choć mnie to pantery nie przypominało), pojazd był tak jakby wysadzony od wewnątrz (oddzielnie były burty boczne wraz z gąsienicami i inne płyty pancerza) Coś co wyglądało na wieżę wraz z armatą leżało oddzielnie. Stan tego pojazdu wskazywał na jego wysadzenie ale saperzy wyjęli z wraku sporo amunicji artyleryjskiej więc chyba nie został zdetonowany od środka. Niedawno też zastanawiałem się nad losem tego pojazdu i rozwiązanie znalazłem w ......... galerii odkrywcy"
Tutaj jest link gdzie widać ten pojazd http://www.odkrywca-online.pl/slajd.php?gn=muz_orla&f=07070030.jpg a tu macie link do całej galerii z Muzeum Orła Białego" w Skarżysku Kamiennej http://www.odkrywca-online.pl/galerie.php?nazwa=muz_orla

Jak widać jest to StuG III.

Postaram się poszukać informacji na temat tego znaleziska w lokalnych urzędach.

Co do drugiego czołgu to też słyszałem takie opowieści. Podobnie jak o czołgu utopionym w małej rzeczce. (niektórzy twierdzą, że potrafią pokazać to miejsce :-))

Witam!
No cóż Zvoliner, ale mylisz się! StuG znajdujący się w Muzeum im. Orła Białego w Skarżysku-Kamiennej został wydobyty w 1999 roku w rejonie Sępólna Krajeńskiego (koło wsi Komierowo) - woj. Kujawsko-Pomorskie - jest to StuG IV a nie III.
Ten o którym my tutaj piszemy został zabrany do Warszawy (MWP) i... zniknął. Takie przypadki zniknięć" wraków pojazdów z MWP miały wówczas miejsce.
A co mozesz powiedzeć o tym czołgu utopionym w małej rzeczce"?
Pozdrawiam
wars98

Masz rację StuG IV. Zauważyłem swój błąd, ale nie udało mi się edytować postu a unikam pisania kilku postów po kolei. W muzeum nie byłem wiec nie wiem jak jest opisany ten eksponat. W tamtym czasie mówiono że czołg" zostanie zabrany do muzeum w Skarżysku, więc gdy go zobaczyłem na zdjęciach byłem pewien, ze to ten. Dokładnie pamiętam charakterystyczną nadbudowę (którą wszyscy wzięli za wieżę) i tak charakterystyczny pancerz jarzma armaty (na zdjęciach obok StuG-a). Jeszcze jedno mi utkwiło. Pancerz miał fakturę w małe kwadraty wypełnione jakąś substancją podobną do betonu.

Przed chwilą rozmawiałem z człowiekiem który osobiście widział to działo przed jego zasypaniem. Podobno podczas nocnej jazdy wpadł w niedokończony rów przeciwczołgowy. Wtedy był jeszcze cały. Drugi w okolicach wsi Strykowice Górne (koło Zwolenia) utknął w tej rzeczce. Co do jego losów są różne opinie. Człowiek ten potwierdził wersję, że StuG miał trafić do muzeum w Skarżysku. Może w Muzeum złożono z kilu wraków jeden eksponat. Nie wiem ale zajmę się tematem. Jak dowiem się czegoś ciekawego to napiszę.

Czy informacje o zabraniu tego StuG-a do Warszawy są pewne?

Hieh... Czyżby ten co go to rozwalono granatami i ten co go wydobyto i wysłano do MWP, to jeden i ten sam? A ten co to wpadł po ćmaku do rowu, to ten mityczny drugi StuG? To dopiero byłyby jaja. :D
Zvoliner. Tak, losy zaginionego" w Warszawie, a wydobytego w Zwoleniu StuG-a są pewne.
Beton o którym piszesz, to tzw. zimmerit.
Teraz pytanie, czy był/jest drugi StuG w Zwoleniu oraz co się stało tym ze Strykowic Górnych. :]

Ja słyszałem (i osobiście widziałem) o jednym wydobytym spod ulicy L.Perzyny (też słyszałem o tym, że pod samą jezdnią może być drugi, ale jest to niepotwierdzona nigdzie informacja). Cała wanna była w postaci oddzielnych płyt pancernych, a nadbudowa z działem była oddzielnie (o ile pamiętam leżała w wykopie do góry ogami"). Podczas wydobycia saperzy wyjęli sporo amunicji artyleryjskiej więc wersja o wysadzeniu szczególnie od środka raczej mało prawdopodobna (przecież amunicja by zdetonowała). Możliwe że podczas remontu drogi został zepchnięty i uszkodzony (ale co mogło spowodować takie znisczenie wanny) Stan np kół był bardzo dobry (niektóre można było obracać ręką i widać było miejscami malowanie). Zniszczeń na pewno nie dokonali niemieccy żołnierze bo jak wcześniej wspominałem człowiek z którym dzisiaj rozmawiałem wspominał, że można było do tego działa wejść i było całe (a nie jest to człowiek który lubi opowiadać bajki) Co do drugiego pojazdu (w Strykowicach) jedni twierdzą, że został po wojnie pocięty inni, że zapadł się w błocie. Jak wspomniałem popytam , ale musze mieć trochę czasu. Na ten temat natknąłem się wczoraj w nocy :-)

czas kończyć wątek bo smiechu co niemaiara a wars znowu kogoś bedzie chciał posadzic za kratki za kradzież stuga czy tez pantery i nielegalne wywiezienie z Polski.
z racją jest jak z pewną częścią ciała i kazdy ma swoją ale w tym temacie racje ma kolega zvoliner. To był Stug. Stug spod Zwolenia a raczej jego części czyli kompletna nabudowa w dobrym stanie trafiła do MWP, bo to właśnie ekipa z W-wy zabrała wykopalisko.
Aktualnie nabudowa stoi w alejach przed budynkiem muzeum wymalowana i wszyscy mogą ja w całej okazałości zobaczyc , chyba nawet za darmo. Reszta złomu leży pewnie gdzieś na fortach. Jak byłem tam ze dwa lata temu to była i nie słyszałem aby ktoś gdzieś ją przehadlował
i to by było na tyle w temacie, ale ubaw miałem od trzech tygodni spory, jak czytajac ten i inne posty w których znany skadinąd tropiciel afer i jedyny sprawiedliwy wars-zawiak rozwiazuje kolejne zagadki z najnowszej historii Polski, zwłaszcza te związane ze znikającymi stadami czołgów.

Tankist. Jedno to buda (wieża), a drugie to wanna. Dezintegracja nastąpiła? Jak wyjechało w komplecie to i tak powinno być. A nie jest. Już przede mną wcześniej ktoś zwracał na to uwagę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie