tadek80 Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 okejos to może wyciagniemy ten czołg ... trzeba zacząć załtwiać zezwolenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 Witam, Indian - bardzo proszę o wyjaśnienie poniższego kawałka:Pojawiają się tutaj jakieś tajemnicze posty o agentach, konfidentach, spiskach, każdy trzyma tajemnice jakieś jak z rekonstrukja 7TP jakby to wszystko było Bursztynowa Komnata"nie ukrywam że zajmuję się w projekcie odbudowy 7TP informacją ogółu na temat postępu prac i niczym więcej, więc chciał bym się dowiedzieć co masz mi do zarzucenia , jaką to nieprawdopodobną tajemnicę ukrywam że zaliczyłeś tą akcję do Kręgu zła" wydaje mi się że artykuły w prasie z podaniem wszystkich danych chyba powinny zaspokoić twoją chęć wiedzy na ten temat.poczyłem się dotknięty Twoim zarzutem i bardzo proszę o odpowiedż.I jeszcze jedno:proszę o wymienienie chociaż jednego projektu odbudowy jakiegokolwiek pojazdu w polsce o którym pojawiło i pojawia się tyle informacji co o rekonstrukcji 7TP i są one tak na bierząco przekazywane.PZDR PATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 Tadek.jedyny sposób to pogadac leperem zeby drogę z dwóch stron zablokowal to sie szarpnie.a tak powaznie to w wakcje zrobie sobie wycieczke w tamto miejsce i opisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 okejos trzymam za słowo zbieram fundusze na wyszarpniecie tego cacka ... narazie muszę się przerzucić na ciężarówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 Okejos. Jest czołg? Pisz na do mnie na priva, a nawet spod drogi wyjedzie. Poważnie!Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 do warsa98 i okejosa. Prosze mnie nie pominać !!! Bo się zrobie mściwy. Wreszcie bym chciał uczestniczyć w wykopaniu grubszego zwieża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 Tadeusz80. Zaproszenie masz jak w banku, a nawet lepiej, bo banki obrabiają. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 wars dziekuje z góry :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahooo Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 wars, czy gdybyś cos wyciągnał, zostałoby to w kraju? A poza tym, pytanie techniczne, na jaką głębokośc dałoby radę namierzyć np. TKS-a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 Jahoo. A co masz TKS-a? :]Ja z ekipą wyciągamy dla kraju - taką mamy MISJĘ.Na jaką głębokość? A w jakim środowisku? Piach, bagno, woda?Magnetometrem, wykrywaczem ramowym, georadarem lub echosondą da radę, ale wszystko zależy od środowiska i paru innych elementów.Jak coś masz to na priva! Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 19 Maj 2006 Autor Share Napisano 19 Maj 2006 Mam pytanie do Warsa98, czy może udało się coś wydrążyć" w ym temacie", może wyszła jakaś archiwalna fotka? Bo bardzo jestem ciekaw jak wyglądało to coś, co straciliśmy [w ten czy inny sposób] bezpowrotnie, bez względu na to czy była to Pantera, czy ylko" StuG. No i czy ten drugi pod drogą to tylko ludowa bajka, czy może jest cień nadziei? pozdr.balans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 19 Maj 2006 Share Napisano 19 Maj 2006 Cześć Balans. Pamiętam o sprawie, ale ostatnio jestem zarobiony. Niestety, ale najbliższy wolny termin u siebie widzę gdzieś tak w lipcu... :(Jak tylko dokopię się do artykułów to je powrzucam. To na 99,99% był StuG. I trafił do Warszawy. Ale co się z nim stało? Wysadzony raczej nie był. Coś czuję,że trafił do Niemiec. :/ Hamburg??To kwestia do zbadania, ale to bedzie trwało, a i efekt niepewny. Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 19 Maj 2006 Share Napisano 19 Maj 2006 P.S. A tego domniemanego drugiego to trzeba by poszukać. Jedni twierdzą, że nie ma. Inni zaś, że powinien być. Ja teraz muszę skończyć sprawę StuG-a z Wielkopolski, a potem pomyślimy. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 19 Maj 2006 Autor Share Napisano 19 Maj 2006 Dzięki za odpowiedź i powodzenia w Wielkopolsce.Pozdrawiambalans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 Wars, ty działasz trochę jak Pan Samochodzik.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 Staram się, jak mogę. Tylko jeszcze taki cudaczny wozik muszę wykombinować! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 22 Maj 2006 Share Napisano 22 Maj 2006 PATRON: bardzo mi przykro że wziołeś moje słowa do siebie. Nie mam Tobie niczego za złe. Wręcz przeciwnie- robisz bardzo dobrą robotę która nie tylo mnie cieszy. Informaje od Ciebie sa właśnie jedną ze strużek jakie przebijają się zza muru grupy trzymającej informacje". :PCzytałem tamten wątek dość dawno wię nie chcę z pamięci przytaczać kto i co. Wtedy chcałem to zjawisko zasygnalizowac ale doszedłem do wniosku że skoro jedni się dobrze bawią w ajlepiej poinformowanych chłopaków z podwórka" to ich małpy i ich cyrk... Ja wymiękłem rok temu.Z tego co pamiętam w ktoś się hciał czedoś dowiedzieć o tym bądź co bądź łatwopalnym" temacie 7TP, ktoś mu podał szczegóły i włączyła się grupa oświeconych" którzy opie....li informatora, że jakoby to wszystko tajemnica a zwłaszcza rekonstruktor nie chce niczego ujawniać bo sprawa jest znana tylko w gronie wtajemniczonych. Potem...a potem to się okazało że wszelkie informacje są dostęne w jakimś artykule, znane ogułowi a udostępnił ich prasie sam rzekomo zainteresowany utrzymaniem w tajemnicy autor projektu.A co do spisków akurat wtedy pojawił sie tutaj jkiś wątek na temat donsiciela na forum...ale co donoszono i do kogo...ja już sie na to nie załapałem. Tak więc, z szacunkiem do Twojej osoby chciałem napisac jedynie o panujących na tym forum od jakiegoś czasu zwyczajach i układach... Mam nadzieje, że moje wyjaśnienia Cię zadowalają albo przynajmniej sa zrozumiałe. Jeżeli nie to poprostu przepraszam Cie Patron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zvoliner Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 Witam. Z ciekawością przeczytałem ten temat ponieważ mieszkam w Zwoleniu i byłem przy wydobyciu tego pojazdu. Hipotezy które były prezentowane trochę mnie rozbawiły. Faktycznie w tamtych czasach mówiono, że jest to pantera, (choć mnie to pantery nie przypominało), pojazd był tak jakby wysadzony od wewnątrz (oddzielnie były burty boczne wraz z gąsienicami i inne płyty pancerza) Coś co wyglądało na wieżę wraz z armatą leżało oddzielnie. Stan tego pojazdu wskazywał na jego wysadzenie ale saperzy wyjęli z wraku sporo amunicji artyleryjskiej więc chyba nie został zdetonowany od środka. Niedawno też zastanawiałem się nad losem tego pojazdu i rozwiązanie znalazłem w ......... galerii odkrywcy"Tutaj jest link gdzie widać ten pojazd http://www.odkrywca-online.pl/slajd.php?gn=muz_orla&f=07070030.jpg a tu macie link do całej galerii z Muzeum Orła Białego" w Skarżysku Kamiennej http://www.odkrywca-online.pl/galerie.php?nazwa=muz_orlaJak widać jest to StuG III.Postaram się poszukać informacji na temat tego znaleziska w lokalnych urzędach.Co do drugiego czołgu to też słyszałem takie opowieści. Podobnie jak o czołgu utopionym w małej rzeczce. (niektórzy twierdzą, że potrafią pokazać to miejsce :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 Witam!No cóż Zvoliner, ale mylisz się! StuG znajdujący się w Muzeum im. Orła Białego w Skarżysku-Kamiennej został wydobyty w 1999 roku w rejonie Sępólna Krajeńskiego (koło wsi Komierowo) - woj. Kujawsko-Pomorskie - jest to StuG IV a nie III.Ten o którym my tutaj piszemy został zabrany do Warszawy (MWP) i... zniknął. Takie przypadki zniknięć" wraków pojazdów z MWP miały wówczas miejsce.A co mozesz powiedzeć o tym czołgu utopionym w małej rzeczce"?Pozdrawiamwars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zvoliner Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 Masz rację StuG IV. Zauważyłem swój błąd, ale nie udało mi się edytować postu a unikam pisania kilku postów po kolei. W muzeum nie byłem wiec nie wiem jak jest opisany ten eksponat. W tamtym czasie mówiono że czołg" zostanie zabrany do muzeum w Skarżysku, więc gdy go zobaczyłem na zdjęciach byłem pewien, ze to ten. Dokładnie pamiętam charakterystyczną nadbudowę (którą wszyscy wzięli za wieżę) i tak charakterystyczny pancerz jarzma armaty (na zdjęciach obok StuG-a). Jeszcze jedno mi utkwiło. Pancerz miał fakturę w małe kwadraty wypełnione jakąś substancją podobną do betonu.Przed chwilą rozmawiałem z człowiekiem który osobiście widział to działo przed jego zasypaniem. Podobno podczas nocnej jazdy wpadł w niedokończony rów przeciwczołgowy. Wtedy był jeszcze cały. Drugi w okolicach wsi Strykowice Górne (koło Zwolenia) utknął w tej rzeczce. Co do jego losów są różne opinie. Człowiek ten potwierdził wersję, że StuG miał trafić do muzeum w Skarżysku. Może w Muzeum złożono z kilu wraków jeden eksponat. Nie wiem ale zajmę się tematem. Jak dowiem się czegoś ciekawego to napiszę.Czy informacje o zabraniu tego StuG-a do Warszawy są pewne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 Faktura w kwadraty czyli miał nałożoną maź antymagnetyczną zimmerit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 Hieh... Czyżby ten co go to rozwalono granatami i ten co go wydobyto i wysłano do MWP, to jeden i ten sam? A ten co to wpadł po ćmaku do rowu, to ten mityczny drugi StuG? To dopiero byłyby jaja. :DZvoliner. Tak, losy zaginionego" w Warszawie, a wydobytego w Zwoleniu StuG-a są pewne.Beton o którym piszesz, to tzw. zimmerit.Teraz pytanie, czy był/jest drugi StuG w Zwoleniu oraz co się stało tym ze Strykowic Górnych. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zvoliner Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 Ja słyszałem (i osobiście widziałem) o jednym wydobytym spod ulicy L.Perzyny (też słyszałem o tym, że pod samą jezdnią może być drugi, ale jest to niepotwierdzona nigdzie informacja). Cała wanna była w postaci oddzielnych płyt pancernych, a nadbudowa z działem była oddzielnie (o ile pamiętam leżała w wykopie do góry ogami"). Podczas wydobycia saperzy wyjęli sporo amunicji artyleryjskiej więc wersja o wysadzeniu szczególnie od środka raczej mało prawdopodobna (przecież amunicja by zdetonowała). Możliwe że podczas remontu drogi został zepchnięty i uszkodzony (ale co mogło spowodować takie znisczenie wanny) Stan np kół był bardzo dobry (niektóre można było obracać ręką i widać było miejscami malowanie). Zniszczeń na pewno nie dokonali niemieccy żołnierze bo jak wcześniej wspominałem człowiek z którym dzisiaj rozmawiałem wspominał, że można było do tego działa wejść i było całe (a nie jest to człowiek który lubi opowiadać bajki) Co do drugiego pojazdu (w Strykowicach) jedni twierdzą, że został po wojnie pocięty inni, że zapadł się w błocie. Jak wspomniałem popytam , ale musze mieć trochę czasu. Na ten temat natknąłem się wczoraj w nocy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 czas kończyć wątek bo smiechu co niemaiara a wars znowu kogoś bedzie chciał posadzic za kratki za kradzież stuga czy tez pantery i nielegalne wywiezienie z Polski.z racją jest jak z pewną częścią ciała i kazdy ma swoją ale w tym temacie racje ma kolega zvoliner. To był Stug. Stug spod Zwolenia a raczej jego części czyli kompletna nabudowa w dobrym stanie trafiła do MWP, bo to właśnie ekipa z W-wy zabrała wykopalisko.Aktualnie nabudowa stoi w alejach przed budynkiem muzeum wymalowana i wszyscy mogą ja w całej okazałości zobaczyc , chyba nawet za darmo. Reszta złomu leży pewnie gdzieś na fortach. Jak byłem tam ze dwa lata temu to była i nie słyszałem aby ktoś gdzieś ją przehadlowałi to by było na tyle w temacie, ale ubaw miałem od trzech tygodni spory, jak czytajac ten i inne posty w których znany skadinąd tropiciel afer i jedyny sprawiedliwy wars-zawiak rozwiazuje kolejne zagadki z najnowszej historii Polski, zwłaszcza te związane ze znikającymi stadami czołgów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 Tankist. Jedno to buda (wieża), a drugie to wanna. Dezintegracja nastąpiła? Jak wyjechało w komplecie to i tak powinno być. A nie jest. Już przede mną wcześniej ktoś zwracał na to uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.