balans Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Witam Wszystkich. Specjalnie się zalogowałem, aby wyjaśnić losy wykopanej [to chyba były już lata 80-te] Pantery w m. Zwoleń [Radomskie]- stan pojazdu cyt. ardzo dobry". Mam otóż wycinek z tyg. Kulisy" zat. Kopali rów-wykopali czołg". A w nim stoi, że podczas wykopów pod wodociąg, na ulicy Perzyny wykopano Panterę, cyt. Starsi mieszkańcy Zwolenia przypominają sobie, że pod koniec wojny...jedna z niemieckich Panter wpadła do rowu przeciwczołgowego...Potem mieszkańcy miasteczka, budując ulicę zasypali zawalidrogę i wszyscy o czołgu zapomnieli". O tym czołgu powinni coś wiedzieć pracownicy MOB, bo cyt. przybyli z muzeum fachowcy orzekli, że to jednak Pantera" [wszyscy myśleli, że to Tygrys]. I dalej cyt. Na szczęście amatorów, odkrytego niemieckiego czołgu nie brakowało. Chętnie wzbogaci swe zbiory muzeum ze Skarżyska-Kamiennej, reflektują również Kielce." O ile wiem, to w Polsce nie ma Pantery - stan bardzo dobry, gdzie jest więc ta ze Zwolenia, bo do pieca chyba nie poszła? A może wars98 coś wie na jej temat?Pozdrawiam wszystkich, szczególnie miłośników Kotów".
jaca2003 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Otóż ta Pantera była warunkiem naszego wstąpienia do Uni.Oddamy-wstąpimy.Co prawda musimy oddac jeszcze kilk(...)szt ale co tam ważne ze jest unia.pozdrawiam
acer Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Znowu czołg.Właśnie huta albo syndrom MAN-a z lawetą" i pewnie prywatna kolekcja na zachodzie a Polacy znowu z ręką w nocniku.To tylko Polska.
wars98 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 No proszę. Jeszcze jeden kotek zaginął nam w akcji"? Tia...Sprawdzimy. Sprawdzimy.Pozdr. wars98
wars98 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Balans. Prośba do Ciebie: Prześlij mi skan tego artykułu!Pozdr. wars98
balans Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Wars98 mam już skan tego artykułu z Kulis", tylko nie bardzo wiem, jak się dostać do Ciebie na priva, bo to moje pierwsze kroki na tym Forum - powiedz jak to zrobić. I jeszcze prośba, jak go dostaniesz to może zamieść go na Forum za mnie, bo ja już trochę namieszałem. Acha, w kwestii datowania, na odwrocie jest informacja o Proklamowaniu Ludowo-Demokratycznej Republiki Etiopii" i jeszcze informacja o pobycie w Polsce małych śpiewaków z PICCOLO CORO.pozdr. balans
huk 100 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 balans -chyba przesadziłeś -było coś wyciągnięte ale nie kociak-pozdro-bardzo stary temat
Grendel Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Do Towariszcza Warsa,Organa i Naczalstwo zaprieszczajut Wam pisat' kak u nas pisali w 50-tych godach: ...Tia...Sprawdzimy. Sprawdzimy. ...".Eta uzas!Sposibo Wam za riewolucjonnuju zorkost'!UbawionyGrendel
Grendel Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Bez obrazy - ale nie moglem sie powstrzymac ;o)PozdrowieniaGrendel
wars98 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Balans. Nawet jak namieszałeś to nie szkodzi. Mój e-mail to: wars98@wp.pl. Jak dostanę to zamieszczę.Grendel. Ty kawalarzu. ;)
bjar_1 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 A w Zwoleniu właśnie nie wykopano w latach 80-tych Stuga III?
Hartmann Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Sprawdzimy , sprawdzimy , powiedziała siostra idąc z dupną pieluchą , pewnie znowu coś WARSzawiacy narobili.Hart.P.s . Aha słyszałem że wykopali ...............babe
wars98 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Witam!Balans. Tak jak prosiłeś wstawiam skan artykułu.Hartmann. Czy Ty się kolego, aby dobrze czujesz? Może jednak wybrałbyś się do lekarza? Doradzam.Pozdrawiamwars98
Hartmann Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Tak sie zastanawiam , czy jak by mnie nazywali na przykład WARS 007 i mój ojciec gdzieś tam wykopał czołg , co też bym zrobił ??? . Ojciec to Ojciec , ale powinność względem organów też ważna .Hart
jaca2003 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 A moze by tak zamiast Sprawdzimy sprawdzimy zawiadomic Członka z ramienia lub chociaż zastępcę członka?Oni to zawsze wiedzieli z wyprzedzeniem.Pozdrawiam
Hartmann Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 tak , tak , członek zawsze był na przedzie - od tych czasów wiele sie nie zmieniło.Hart
bjar_1 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 W latach 80-tych w Zwoleniu wykopano przy budowie drogi Stuga III. MOB ze Skarzyska interesowało się nim ,ale wsiąkł". Może o to chodzi?
balans Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Skoro cyt. specjalnym dźwigiem zdemontowano działo i wieżycę" to chyba nie było działo Stug III, a raczej jednak czołg? Ale to powinny wyjaśnić zdjęcia, bo pewnie sporo ich wtedy zrobiono.Wars98 dzięki za zamieszczenie skana.Jeszcze raz pozdrawiam Wszystkich
wars98 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Bjar_1. Mogło być przecież i tak, że był StuG III i Pantera...Balans. Co do roku ukazania się tej notki o wraku, to sądząc po Twojej uwadze o Proklamowaniu Ludowo-Demokratycznej Republiki Etiopii" wnoszę, że chodzi o 1984 rok (w 1984 odbył się założycielski zjazd marksistowskiej Etiopskiej Partii Ludu Pracującego /sekretarzem generalnym był: Mengystu Hajle Marjam/).Pozdrawiamwars98
bjar_1 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Balans - jeśli znalazły by się zdjęcia to co innego...
tadek80 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 jak nie ma jej w polsce to napewno jest na terenie unii albo w usa. Ten szlak pasjonatów" tak map.s. proponuje zakup bua lecitin naszym dziadkom i babciom kto wie co jeszcze sobie ludzie przypomną może jakiś tygrys królewski na świeta wreszcie nastały dobre czasy.
tadek80 Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 w 1984 odbyłą się olimpiada w Los Angels, którą zbojkotowały państwa członkowskie RWPG.
akcej Napisano 5 Maj 2006 Napisano 5 Maj 2006 Pantere w Zwoleniu wykopano o ile pamiętam latem 1987 roku na poboczu drogi widziałem to znalezisko osobiście oddzielnie wanna i wieża po opuszczeniu przez załoge czołg został wysadzony zdjęcia publikowały lokalne gazety Echo Dnia lub Słowo Ludu.Ale co najciekawsze jeden z mieszkańcow Zwolenia naoczny świadek twierdził że pod drogą w tym samym miejscu jest drugi czołg. Miejsce to znajduje się przy wjezdzie do Zwolenia od strony Kozienic po drugiej stronie Zakładu Energetycznego.W naszej okolicy było głośno o tym znalezisku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.