Skocz do zawartości

MAPA - HIT!

Wercyngetoryks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie wiem jak Wy, ale ja jestem pod wrażeniem mozliwości mapy satelitarnej Google Earth....Idealna do planowania poszukiwań, uwazam że niezbędna dla kazdego kopacza", szczęka opada....darmowa na stronie http://earth.google.com/download-earth.html
Napisano
Witam! Sprawa jest dość prosta. Mapy topograficzne mają siatkę współrzędnych. Południki i równoleżniki odpowiadające wartościom tych z Google! To znaczy
1-na mapie z satelity odszukujemy interesujące nas miejsce
2-w lewym dolnym rogu pod różą wiatrów podane są współrzędne
3-odnajdujemy je na sztabówce i wszystko jasne
Przykład;- na Google znajduje punkt - (pointer)54*31.00.00 i 18*20.00.00"! Co widzę? Niewiele ale z mapy wynika,że jestem na skrzyżowaniu lesnych dróg ( no i drogi robią się widoczne:))w okolicach bagienka i powinienem ruszyć na północny wschód to dotrę do szczytu górki (około 800 metrów stąd) gdzie - a to już wiedza historyczna - mogą być pozostałości lini obronnej Niemców z roku 1945. Tam przebijali sie Rosjanie i nasza BP im.B. Westerplatte.Musze jednak uważać bo po lewej stronie (500 metrów) jest leśniczówka;). Proste? Pozdrawiam i owocnych poszukiwań.
Napisano

Wystarczy wybrać VIEW->LAT/LON GRID, albo wcisnąć Ctr+L i na zdjęcie nakładana jest siatka kartograficzna ze współrzędnymi.

Drogi można wyświetlić wybierając w oknie Layers opcję Roads i dalej Poland Roads. Pokazywane są tylko drogi główne, ale np w W-wie pokazuję się wszystkie ulice z nazwami(!).

Dość przyjemną opcją jest TERRAIN pokazująca ukształtowanie tereny (na fotce Monument Valley).

Inną przyjemną opcją jest BUILDINGS pokazująca bryły budynków w dużych miastach (niestety tylko w USA).

Wadą jest, że niestety nie wszystkie zdjęcia są jednakowej jakość :(

Napisano
Witam! Kolego woytas możesz podać przykład zapisu? W jakiej formie; ciąg liczb, spacje, symbole? Próbowałem ale ...:(. Pozdrawiam.
Napisano
Ojej, nie wprowadzajcie ludzi w błąd siatka widoczna na mapach topograficznych w układzie 1965 (1:50 000 i 1:25 000) to nie jest siatka współrzędnych geograficznych.

Stanowczo tej siatki nie da się ustawić w Google Earth.

Jest to siatka współrzędnych prostokątnych układu 1965.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Wiyam! Krzysie nikogo n ie wprowadzam w błąd! Co do map o których mówisz to prawda! Ja stosuję mapy gdzie siatka oparta jest GPS! Dlatego kolega Wercyngetoryks bez problemów znalazł miejsce o którym mówiłem! Mam zasadę nie opowiadac głupot lub rzeczy, których nie jestem pewien!!! Pozdrawiam ookami.
Napisano
Wiyam! Krzysie nikogo n ie wprowadzam w błąd! Co do map o których mówisz to prawda! Ja stosuję mapy gdzie siatka oparta jest GPS! Dlatego kolega Wercyngetoryks bez problemów znalazł miejsce o którym mówiłem! Mam zasadę nie opowiadac głupot lub rzeczy, których nie jestem pewien!!! Pozdrawiam ookami.
Napisano
Mapowcy" jak sadzicie w jaki sposób i czy przydatne jest połączenie GPS np.Germin lub zwykły samochodowy, programu do korelacji starych map i tej googlowej mapy.....?
Napisano
Można tak zrobić korzystając z programu GPSTuner. Program płatny, ale jest 14dniowa wersja trial, umożliwia korzystanie z map pobranych z Google oraz map zeskanowanych - jak na razie nie wiem ,dopiero zaczołem ćwiczyć :).
Napisano
I owszem mapa niezła ale przydała by się wersja aktualniejsza. No oczywiście nie cała Polska jest nałożona kliszami. Powinno być też lepsze powiększenie.
Są gdzieś /wersje płatne chyba/ aktualniejsze wersje zdjęć ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie