Wercyngetoryks Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Napisano 27 Kwiecień 2006 Nie wiem jak Wy, ale ja jestem pod wrażeniem mozliwości mapy satelitarnej Google Earth....Idealna do planowania poszukiwań, uwazam że niezbędna dla kazdego kopacza", szczęka opada....darmowa na stronie http://earth.google.com/download-earth.html
ookami Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Już od dawna się nią posługuję;)! Trzeba tylko dopasowac do tego sztabówki albo mapki 1:25000 i jechane:))
ubenfurer Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 troche słabo widoczne te drogi są no i ookami jak to się nanosi??
ookami Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Witam! Sprawa jest dość prosta. Mapy topograficzne mają siatkę współrzędnych. Południki i równoleżniki odpowiadające wartościom tych z Google! To znaczy1-na mapie z satelity odszukujemy interesujące nas miejsce2-w lewym dolnym rogu pod różą wiatrów podane są współrzędne3-odnajdujemy je na sztabówce i wszystko jasnePrzykład;- na Google znajduje punkt - (pointer)54*31.00.00 i 18*20.00.00"! Co widzę? Niewiele ale z mapy wynika,że jestem na skrzyżowaniu lesnych dróg ( no i drogi robią się widoczne:))w okolicach bagienka i powinienem ruszyć na północny wschód to dotrę do szczytu górki (około 800 metrów stąd) gdzie - a to już wiedza historyczna - mogą być pozostałości lini obronnej Niemców z roku 1945. Tam przebijali sie Rosjanie i nasza BP im.B. Westerplatte.Musze jednak uważać bo po lewej stronie (500 metrów) jest leśniczówka;). Proste? Pozdrawiam i owocnych poszukiwań.
coe Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Wystarczy wybrać VIEW->LAT/LON GRID, albo wcisnąć Ctr+L i na zdjęcie nakładana jest siatka kartograficzna ze współrzędnymi.Drogi można wyświetlić wybierając w oknie Layers opcję Roads i dalej Poland Roads. Pokazywane są tylko drogi główne, ale np w W-wie pokazuję się wszystkie ulice z nazwami(!).Dość przyjemną opcją jest TERRAIN pokazująca ukształtowanie tereny (na fotce Monument Valley).Inną przyjemną opcją jest BUILDINGS pokazująca bryły budynków w dużych miastach (niestety tylko w USA).Wadą jest, że niestety nie wszystkie zdjęcia są jednakowej jakość :(
Wercyngetoryks Napisano 28 Kwiecień 2006 Autor Napisano 28 Kwiecień 2006 ookami! Znalazłem to a piechotę " to pod Rumią :) jak znależć koordynaty poprostu wpisując je gdzieś w google earth?
ookami Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 Szczerze powiem, że nie mam bladego pojęcia! Może trzeba mieć subskrybowaną wersję!(płatną);)
ookami Napisano 28 Kwiecień 2006 Napisano 28 Kwiecień 2006 No to wolę na odwrót;) Za taką kaske to dojade tam i sam zobaczę:))). Pozdro.
woytas Napisano 29 Kwiecień 2006 Napisano 29 Kwiecień 2006 wpisujesz dlugosc i szerokosc w oknie wyszukiwania i masz
ookami Napisano 29 Kwiecień 2006 Napisano 29 Kwiecień 2006 Witam! Kolego woytas możesz podać przykład zapisu? W jakiej formie; ciąg liczb, spacje, symbole? Próbowałem ale ...:(. Pozdrawiam.
krzysiek Napisano 30 Kwiecień 2006 Napisano 30 Kwiecień 2006 Ojej, nie wprowadzajcie ludzi w błąd siatka widoczna na mapach topograficznych w układzie 1965 (1:50 000 i 1:25 000) to nie jest siatka współrzędnych geograficznych.Stanowczo tej siatki nie da się ustawić w Google Earth.Jest to siatka współrzędnych prostokątnych układu 1965. PozdrawiamKrzysiek
ookami Napisano 30 Kwiecień 2006 Napisano 30 Kwiecień 2006 Wiyam! Krzysie nikogo n ie wprowadzam w błąd! Co do map o których mówisz to prawda! Ja stosuję mapy gdzie siatka oparta jest GPS! Dlatego kolega Wercyngetoryks bez problemów znalazł miejsce o którym mówiłem! Mam zasadę nie opowiadac głupot lub rzeczy, których nie jestem pewien!!! Pozdrawiam ookami.
ookami Napisano 30 Kwiecień 2006 Napisano 30 Kwiecień 2006 Wiyam! Krzysie nikogo n ie wprowadzam w błąd! Co do map o których mówisz to prawda! Ja stosuję mapy gdzie siatka oparta jest GPS! Dlatego kolega Wercyngetoryks bez problemów znalazł miejsce o którym mówiłem! Mam zasadę nie opowiadac głupot lub rzeczy, których nie jestem pewien!!! Pozdrawiam ookami.
Wercyngetoryks Napisano 1 Maj 2006 Autor Napisano 1 Maj 2006 Mapowcy" jak sadzicie w jaki sposób i czy przydatne jest połączenie GPS np.Germin lub zwykły samochodowy, programu do korelacji starych map i tej googlowej mapy.....?
Tomko Napisano 2 Maj 2006 Napisano 2 Maj 2006 Można tak zrobić korzystając z programu GPSTuner. Program płatny, ale jest 14dniowa wersja trial, umożliwia korzystanie z map pobranych z Google oraz map zeskanowanych - jak na razie nie wiem ,dopiero zaczołem ćwiczyć :).
ookami Napisano 2 Maj 2006 Napisano 2 Maj 2006 Tu jest odpowiedź!http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=6176&highlight=wig
Wercyngetoryks Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Nieźle! Trzeba do tego skończyć chyba roczny kurs! Ale wyzwanie jest! Dzięki Pozdrowienia
acer Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 I owszem mapa niezła ale przydała by się wersja aktualniejsza. No oczywiście nie cała Polska jest nałożona kliszami. Powinno być też lepsze powiększenie.Są gdzieś /wersje płatne chyba/ aktualniejsze wersje zdjęć ?
Wercyngetoryks Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 400 USD wersja PRO / rok :) co w sobie ma, nie mam pojecia!
Podziemny_Kosmos Napisano 3 Maj 2006 Napisano 3 Maj 2006 Pewnie ma dodatkową zakładkę o nazwie FANTY, nawet z dyskryminacją ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.