Skocz do zawartości

Broń z WW2 po 1945

mietek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 275
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Co prawda nie jest to typowa broń ale z czasów wojny .
Pojazd ten był wykorzystywany jako ciagnik przy wyrębie lasu gdzieś w Polsce (fota z lat 50/60)- może Bieszczady.??
Slaw 100

• 3 months later...
Napisano
Na fotce nr 3, to ja widze M1 Garand.
Na fotce 5 rzeczywiście BREN, a ten magazynek przy kalachu jak od brena tez (?)

Pozdr.

Jestem pod wrazeniem tego sprzetu. A te DP..
  • 9 months later...
Napisano

Była mowa o Czechosłowackich Me 262 i oto fotka zachowanego w zbiorach Muzeum Lotnictwa w Pradze egzemplarza takiego samolotu. Według opisu byly wykorzystywane jako samoloty szkolne (niestety nie pamiętam w jakim okresie).

Napisano
Dokładnie tak jak kolega pisze, stoi sobie tam STORCH. Jest też w rogu tej sali Avia bombowa co jest bardzo podobna do Ju88" niestety nie pamietam dokładnej nazwy.
Napisano
Moj ojciec jeszcze w latach 60tych, bedac mechanikiem lotniczym, jako bron osobista mial PPSa 43 (Miroslawiec). a moj szef czesto wspomina, ze mieli w jednostce adetatowa" kaczuszke T34/85. Kaczek uzywano tez jako celow ruchomych (chyba to Elblag byl)
Napisano
W czerwcu przez tydzień musiałem targać Mausera (1938 z wroną na zamku), na Szpitsbergenie. Są tam takie ciekawe przepisy, że 200m od centrum Longyearbyen trzeba chodzić z bronią a jak nie to mandat (raz do roku misie zjadają ludzi bez broni). To podstawowa broń w wypożyczalniach broni.
Napisano
Do polsmol i Indian Chief

Ta ciężarówka to GMC CCKW - najpopularniejsza ciężarówka U.S.Army w czasie WWII i wojny w Koreii.
Po wojnie było ich sporo również w Polsce -z UNNRA-y ,zarówno w WP jak i w państwowych przesiębiorstwach.
Willys,Dodge -niemal wszystkie modele,Studebaker US6,GMC,Bedford,Scout Car,Chevrolet Canada" i pewnie mnóstwo innych,których nie znajdziemy w żadnych dokumentach ani na zdjęciach.

Mój ojciec będąc w 1969 roku w wojsku w Poznaniu miał na staniw DP :-) o kałaszu marzył...-ze względu na wagę :-)
  • 2 months later...
Napisano
Trzynastego grudnia roku pamietnego (nie było wtedy teleranka)...
...mając lat 11 w drodze do kina zobaczyłem patrol ORMO z prawdziwymi pepeszami na ramieniu!!!!!
Szczęka mi opadła z wrażenia!!!!
Zobaczyłem na własne oczy najlepszą broń świata!!!!
Do dzisiaj się z tego śmieję
Podrawiam
Bombel
Napisano
Ja jeszcze jakieś 10 - 15 lat temu widziałem strażnika (cywilnego) strzeżącego jednostki wojskowej z Mosinem na ramieniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie