waldi550 Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Napisano 27 Kwiecień 2006 Czwartek, 27 kwietnia 2006Grób niemieckich żołnierzy w ZOOPoznańskie Nowe ZOO odkryło swoją ponurą tajemnicę. Niedaleko wejścia spoczywają szczątki około stu żołnierzy niemieckich - pisze Gazeta Poznańska". Tomasz Czabański ze Stowarzyszenia Pomost", zajmującego się odnajdywaniem żołnierskich mogił, spotkał się z ludźmi, którzy w latach 70. pracowali przy budowie wodociągu na terenie ZOO. To oni pokazali mu, w którym miejscu znaleziono wówczas grób żołnierzy. REKLAMA Czytaj dalej Ci, co wtedy kopali, trafili na środek mogiły - mówi Tomasz Czabański. Znaleźli kości ludzkie i blaszki, tzw. nieśmiertelniki. To one pozwalają na identyfikację znalezionych szczątków. Prawdopodobnie część nieśmiertelników została wówczas zabrana. Przez kogo? Nie wiadomo. Mogiłę zasypano i nikt do sprawy nie wracał. W środę Pomost" przeprowadził na miejscu badania sondażowe - dodaje Czabański. Na miejscu znaleziono kości i nieśmiertelnik. Mamy pewność, że jest tu grób. Jednak do czasu uzyskania wszystkich zezwoleń, dół zasypaliśmy - wyjaśnia Czabański. Pomost" ocenia, że na terenie Ogrodu może być pochowanych około 100 żołnierzy. Do dalszych badań i ekshumacji będzie można wrócić jednak dopiero po wakacjach. Wtedy bowiem skończy się sezon turystyczny w ZOO. W Polsce mogił na koszt niemieckiej organizacji kombatanckiej szuka Stowarzyszenie Pomost" i Fundacja Pamięć". Okazuje się jednak, że i na terenie Niemiec polskie mogiły próbują znaleźć Niemcy. Niedawno na własny koszt przeprowadzili podobne poszukiwania grobów polskich jeńców wojennych w górach Harzu. Społeczność niemieckiego Neuburgsdorfu sama sfinansowała ekshumacje Polaków, uporządkowała teren cmentarza i postawiła obelisk. Gazeta Poznańska" pierwszy raz o poszukiwaniach niemieckich mogił napisała jesienią 2002 roku. Od tego czasu zbiera informacje na temat pochówków pod poznańskimi ulicami. Jest ich przynajmniej kilkanaście, a w nich od kilku do kilkuset poległych żołnierzy. W rejestrach historyków brakuje jeszcze około dwóch tysięcy żołnierzy poległych w walkach o Poznań. Tomasz Czabański często sprawdza informacje o kolejnych bezimiennych mogiłach, ale nie chce podawać do publicznej wiadomości lokalizacji tych miejsc. Obawia się bezczeszczenia grobów przez poszukiwaczy broni, guzików, czy elementów wyposażenia żołnierzy. Nadal nierozwiązana jest sprawa największej zaginionej mogiły. Nie odnaleziono grobu, w którym pochowano żołnierzy spalonych przez Rosjan w niemieckim szpitalu na Cytadeli. Sondaże wykonane w fosie wykazały, że mogiła zniknęła. Tyle, że badania były prowadzone do głębokości trzech metrów, a dawna fosa była trzy razy głębsza. Inne adresy w Poznaniu - ulice: Jarochowskiego, Miczurina, Naramowicka nie były badane w ogóle. Podobnie rzecz wygląda z mogiłami w okolicach Konina, Leszna czy Piły. (PAP) Bo ja się zagotowałem
waldi550 Napisano 27 Kwiecień 2006 Autor Napisano 27 Kwiecień 2006 WitamTen wątek.bezczeszczenia grobów przez poszukiwaczy broni, guzików, czy elementów wyposażenia żołnierzy. A co my to hjeny cmentarne???
mietek Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 spotkał się z ludźmi, którzy w latach 70. pracowali przy budowie wodociągu......ci co wtedy kopali, trafili na Znaleźli kości ludzkie i blaszki, tzw. nieśmiertelniki. Prawdopodobnie część nieśmiertelników została wówczas zabrana"A kto z forum ma cos wspolnego z robotnikami z lat 70-tych ktorzy mogli zabrac niesmiertelniki?
woytas Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Z mojego mieszkania widuje cmentarz- tzn byly , najstarszy cmentarz mojego miasta. W latach 70 wjechaly koparki i przeryly wszystko -zostaly pojedyncze groby- zrobiono park. Dzisiaj ludzie wyprowadzaja tutaj psy a rodzice z dziecmi przychodza zima na sanki. Czy to jest bezczeszczenie? Bo ja nieiwem ale jakis niesmak zostawia...
grba Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 W moim mieście na Górnym Śląsku mnóstwo ludzi wiedziało, że na zakręcie drogi pochowany jest Rus". Nikt nie puścił pary z ust na ten temat. Odkopano go przy okazji poszerzania drogi...
Dżozef1969 Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 WitamNieważne czyje mogiły polskie, niemieckie czy ruskie powinny zostać upożądkowane a jeżeli to niemożliwe to przeniesione w odpowiednie miejsce.Pozdr.
jaca2003 Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 WOW.Przenosiny cmentarzy.Rozpierducha sie szykuje.Wyobrażam sobie Gdańsk po takim ŁOTYM POMYŚLE"Ciekawe gdzie wtedy bym mieszkał i gdzie by turyści przyjeżdzali skoro pół miasta poszło by dada.Bez urazy.Był cmentarz-jest park lub hipermarket.Życie toczy się dalej.Skoro komuś na tym zalezy to proszę bardzo kamień?tabliczka na murze?Pozdrawiam
XANTOS Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Na terenie Nowego Zoo znajdował się Fort IIIhttp://www.odkrywca.pl/galerie.php?nazwa=fort_iiimoże ci żołnierze mają z tym coś wspólnego...?
k-szela Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 W Brzegu na dość świeżym cmentarzu ostatnie pochówki 1945. ewangielicki postawiono szpital w 1967. ( czy coś koło tego??? ) tak więc teraz sobie tam stoi wśród parczku po byłych alejkach cmentarnych porośniętego bluszczem:(((( :D I ja się tam urodziłem o zgrozo:O
YARD Napisano 27 Kwiecień 2006 Napisano 27 Kwiecień 2006 Witam.Na terenie Nowego Zoo" nadal znajduje się Fort III :)Okolice dzisiejszego Ogrodu Zologicznego [po poznańsku zologu]i Białej Góry były silnym punktem oporu w 1945r.Niemcy mieli tam kilka dział 88mm.i możdzierzy, które powstrzymały ,ogniem z flanki,pierwsze uderzenie pancerne Rosjan z kier. Swarzędza. Kilka lat temu w ok. zologu przy ul. Krańcowej, koparka natrafiła na magazynek granatów do możdzierza [chyba 80mm].Rozmawiałem z jeszcze bladym kierowcą wywrotki ,na której były ogórki".
XANTOS Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 http://ww6.tvp.pl/780,20061008404877.strona
jaszcz Napisano 9 Październik 2006 Napisano 9 Październik 2006 Carl von Clausewitz zmarl i zostal pochowany we...Wroclawiu. Niedawno wybudowano tam podobno blok mieszkalny a grob jego zostal zniszczony. Znaleziono sporo roznych rzeczy a jakies kosci podobno zostaly przeniesione na inny cmentarz. Informacje na ten temat sa bardzo skape,przynajmniej ja nie natrafilem na wiecej.
ELM_ Napisano 9 Październik 2006 Napisano 9 Październik 2006 Woytaz- czy przypadkiem nie jestes z Grunbergu ? BO tak jakos znajomo pachnie mi , hasło koparki na cmentarzu i miejski park :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.