pedro Napisano 16 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2006 Ostanio szarpnąłem się aż 9,90 na rosyjski film kukułka"na zadupiu świata spotykają się : fiński zołniez w mudurze ss,rosjanin kótry ocalał do plutonu egzekucyjnego i tubylcza laponka.Ciekawe spojrzenie na wojnę trojga ludzi z których kazdy mówi innym językiem polecam pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 16 Kwiecień 2006 Share Napisano 16 Kwiecień 2006 Przepiękne zdjęcia, niezła muzyka i... to wszystko. Reszta nuda, nuda, nuda... Jednak wartością tego filmu jest zupełnie niecodzienne, inne od wszystkich potraktowanie tematu wojny... bez wojny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedro Napisano 18 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Mr2z ładnie to okresliłs wojna bez wojny :) ,ale przecież o to w tym filmie chodziło o postawę ludzi a nie o strzały znikąd :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 9 Luty 2009 Share Napisano 9 Luty 2009 Co oznacza pojęcie snajper-kamikaze i po co ci snajperzy się przykuwali do skał łańcuchami bo nie wiem :D? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi65 Napisano 9 Luty 2009 Share Napisano 9 Luty 2009 Film był emitowany w ubiegłym tygodniu w TVP. Ciekawe ujecie tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 10 Luty 2009 Share Napisano 10 Luty 2009 Bardzo fajny film. Obejrzałem wczoraj i śmiało można polecać.Póki co można go obejrzeć w 11 dziesięciominutowych częściach na Youtube:http://www.youtube.com/watch?v=ZenTDFIwMN8&feature=PlayList&p=CAFD17559790F84E&index=0&playnext=1Minus taki, że słychać oryginalny dubbing rosyjsko/fińsko/lapoński a do tego są angielskie podpisy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
advertus Napisano 10 Luty 2009 Share Napisano 10 Luty 2009 no cóż jak było na filmie widać i słychać , nie tylko na wale pomorskim elektrycy przykuwali się łańcuchem do betonu w celu wzmocnienia ducha bojowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coriolan Napisano 10 Luty 2009 Share Napisano 10 Luty 2009 Bohater filmu - Fin Veikko opowiada w nim m.in o tym,że Niemcy przymusowo" ubierali wybranych żołnierzy fińskich w mundury SS,zaopatrywali w broń snajperską i przykuwali w do skał w newralgicznych,dogodnych miejscach.Ponieważ Rosjanie z miejsca rozstrzeliwali SS-mannów,tak przebrany Fin musiał strzelać,skoro i tak nie miał szans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
advertus Napisano 11 Luty 2009 Share Napisano 11 Luty 2009 Oczywiście Coriolan masz rację, smutny los Finów tym bardziej że dla towarzysza Idźwona" każdy Fin czy w mundurze niemieckim czy bez to faszysta którego trzeba ubić(prawie jemu się udało) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piett Napisano 11 Luty 2009 Share Napisano 11 Luty 2009 Słyszałem i czytałem o fińskim batalionie SS przydzielonym do dywizji Wiking, także o takich którzy potem trafili do różnych jednostek jak np. dywizja Nordland". Zwłaszcza ci pierwsi mieli ogromne przywileje jak na ochotników cudzoziemskich do W-SS. Ale żebyprzymusowo wcielano ich do SS i żeby rozpraszano ich pojedyńczo na froncie fińskim z przykuwaniem do skał bo przecież finowie to chórze" i tyle - nawiązując do zdziesiątkowania Armii Czerwonej podczas Wojny zimowej. Poczytałbym bym chętnie jakieś opracowania o tych dzielnych" finach w W-SS i to w ostatnich dniach walk na froncie fińskim, bo pachnie mi to jakąś propagandą w tym filmie:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 16 Luty 2009 Share Napisano 16 Luty 2009 Dwa razy spotkałem się ze wzmianką o przykuwaniu żołnierzy Waffen - SS do broni. O jednym wspomina Flisowski w Pomorzu". Był przykuty w bunkrze do ckm - u. O drugim, który przeżył opowiadał mi weteran z 1DP im. T. Kościuszki. Był to jakiś Czech czy Austriak przykuty do MG za posiadanie ulotki stanowiącej przepustkę do niewoli. Z tego co ten dziadzia mówił, to też był w mundurze SS, tyle, że trafił na Polaków, z którymi zdołał się dogadać i wytłumaczyć, że tylko go tak przebrali (pokazał jakieś dokumenty). Może więc to nie jest jakaś frontowa legenda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
advertus Napisano 17 Luty 2009 Share Napisano 17 Luty 2009 Feeder - ten Czech to pewnie był Niemiec sudecki znający czeski - w Poznaniu w 45 też walczyli Niemcy sudeccy z którymi można było porozumiewać się mieszanką czesko-polską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.