jotes Napisano 25 Wrzesień 2006 Napisano 25 Wrzesień 2006 Ta ostatnia IVka, to coś nowego, ale potem pojawił się chyba na którymś składowisku.
balans Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Kol. Acer, nic nie słyszałeś o tych jedynkach rozbitych pod Wiślicą"? Jestem ciekawy z kim się tam nasi bili, a to Twój" teren, no i nie jest wykluczone, że któryś z tych czołgów jest na jednym z tych zdjęć.Pozdrawiam balans
bodziu000000 Napisano 2 Październik 2006 Autor Napisano 2 Październik 2006 Kolejne zdjęcie z Brześcia
jotes Napisano 2 Październik 2006 Napisano 2 Październik 2006 Na trzech zdjęciach powyżej jest oczywiście PzIII od którego rozpoczęliśmy pierwszą część wątku.
acer Napisano 3 Październik 2006 Napisano 3 Październik 2006 Balans,Kieleckie to i owszem, mój teren, natomiast Wiślica trochę, sporo trochę na wschód, drugi koniec Kielecczyzny.Oczywiście nie omieszkam sprawdzić, co mogło tam ze strony niemieckiej dostać łupnia.Znam tylko jedną relację rodzinną, z miejcowości Lisów bodaj. Otóż polski samolot, najprawdopodobniej myśliwiec, zrobił sieczkę z niemieckiej piechoty czy coś podobnego.kilku, czy kilkunastu Niemców miało zbiec do Kościoła za schronieniem przed kulami. Samolot miał dosłownie na nich polować, do tego stopnia, że krążył nad Kościołem, a kilku Niemców usiłujących opuścić Kościół i strzelać do samolotu zostało dosłownie poszatkowanych na flaki kulami.To tak z pamięci, miała to widzieć moja babcia i tak opowiadała to mojemu ojcu jak samolot siekł Niemców przy Kościele".Na fotach widać jednak, że straty pancerniaków też były krwawe..... groby przy wrakach....popalone i poszarpane odłamkami trupy.....
jotes Napisano 4 Październik 2006 Napisano 4 Październik 2006 Samun, to nie jest godło, lecz oznaczenie taktyczne. Najprawdopodobniej jakiejś zmotoryzowanej jednostki artylerii, choć przyznam, że nie wiem czy takie wozy były w nich używane...
jotes Napisano 4 Październik 2006 Napisano 4 Październik 2006 Coś takiego w uproszczeniu, rysunek własny ;)
bodziu000000 Napisano 6 Październik 2006 Autor Napisano 6 Październik 2006 Kolejne nowe zdjęcie z września
bodziu000000 Napisano 10 Październik 2006 Autor Napisano 10 Październik 2006 Zdjęcie podpisane jako zrobione w Brześciu.W wątku Panzer 1939 - część czwarta" jest zdjęcie przedstawiające prwadopodobnie ten czołg, ale jeszcze na chodzie.Tutaj wygląda na to, że most wysadzono gdy ten czołg wjeżdżał na niego.
bodziu000000 Napisano 10 Październik 2006 Autor Napisano 10 Październik 2006 Według opisu zniszczony w Brześciu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.