Skocz do zawartości

rozpoczecie sezonu kopania

buba211

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 162
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Park krajobrazowy obejmuje obszar delty śródlądowej, a natarcie w 45 szło na północ od niej, drugi zaś kierunek wiódł znacznie poniżej delty. Większe jednostki tamtędy nie przechodziły, brak tam dróg i mostów poza jednym który był zniszczony, brzegi bardzo podmokłe a brodów nie ma. Ale oczywiście jakieś mniejsze jednostki i maruderzy mogły tamtędy uciekać.
Napisano

To jeszcze jedna fota leśnej rzeczułki, typowo wiosenna. Foto wykonałem prawie równo rok temu.

Zaraz damy te Parki Krajobrazowe.

Napisano
Zespół Parków Krajobrazowych Ponidzia został utworzony w 1986 r. W jego skład wchodzą: Nadnidziański Park Krajobrazowy, Szaniecki Park Krajobrazowy oraz Kozubowski Park Krajobrazowy. Ich powierzchnia wynosi wraz z otulinami 85598 ha, z czego Parki zajmują 40692 ha, a otuliny 44 906 ha.

Zarząd Parków Krajobrazowych znajduje się w Kielcach przy ulicy 1 Maja w dawnej starowillowej siedzibie Nadleśnictwa Kielce / przed Elektrociepłownią Kielecka/
Napisano
Króko mówiąc, cała rzeczona przez nas wyżej dolina Nidy znajduje się na obszarze Nadnidziańskiego Parku Krajobrazowego.
No fajne dziewczyny tam w Parku pracują :))
Napisano
Na obszarze Parku Nadnidziańskiego płynie raczej pośród pól. Ale co się będę rozpisywał, zaraz wrzucę mapę.
Napisano
Nida na obszarze parku i poniżej płynie przez obszar łąk i mokradeł. Drzew mało, poza nadbrzeżnymi, a nadbrzeżne lasy tam nie występują. Prze las płynie tylko kawałek w górnym biegu.
Napisano
Niektóre zdjęcia Grzechotnika bardzo przypominają mi Łośną , tę o której pisał S. Żeromski w powieści Wierna Rzeka" . Jestem zauroczony tamtymi krajobrazami.
Napisano
Wierna Rzeka trochę mniejsza od Nidy, aczkolwiek również meandruje. Mniej więcej po jej linii też toczyły się walki podczas I Wojny.
Napisano

Tu masz Łośną, fotka zrobiona z Nidy z miejsca gdzie łączą się ze sobą.
Nida jest dość leniwa, ma średni spadek 40 cm/1 km, Łośna jest szybsza, to górska rzeczka, niesie czystą i zimną wodę, prąd ma blisko trzy razy szybszy.

Napisano

A tak wygląda to z tego samego miejsca ale w drugą stronę. Nida wpływa z prawej i w tym miejscu zakęca o 90 stopni, Łośna jest dokładnie za plecami, na wprost już płyną połaczone.

Napisano
=>acer , byłem w tamtej okolicy kilka razy , wyszły ładne łuseczki od mausera i mosina z lat 1912-1916 . Jest rzeczywiście w tamtej okolicy dużo nieruszonych okopów i innych umocnień ziemnych z czasów I wojny światowej . Są też rozrzucone w lasach małe cmentarze wojenne z tamtego okresu . Poza tym na tych terenach rozegrała się bitwa o której pisze Żeromski w swojej powieści . Obecnie są to głównie łąki , pola uprawne i pokryte lasem wzgórza . Naprawdę warto to zobaczyć .
Napisano
hyhy, wiem, wiem, mi też patrony wychodziły z Petersburga, Tuły i Niederdonau w Austrii...heh. tam moje rodzinne strony, he prawie na okopach.
Napisano
Ja wyskoczyłem dzisiaj w okolice Ruskiego Brodu , ale niestety w lesie snieg po pas . Kilka sygnałów na drodze , ale też nie da się kopać - jeden lód . W tamtym tygodniu było lepiej , tylko w innym lesie , więcej wolnych polanek i bardziej gęsty las .
pozdr.
Napisano
Odnosnie rzeki Łośnej czy jak kto woli Wiernej, to tam rzeczywiście jest sporo do zobaczenia. Jeślio idzie o pozycje też. W większosci nieludzko zaśmiecone przez okoliczną ludność. Niestety także bracia po wykrywce zostaili po sobie sporo śladów w postaci niezakopanych dołków. Ze szczególnym sentymentem wspominam kolesia, który w śroku lasu zostawiłpo sobie opakowania po bateriach i po fajkach Fox.
Co się tyczy rozpoczęcia sezonu kopania to byłem dziś w lesie, tam jest min. 30 cm mokrego śniegu, na polu o 10 cm mniej i beton pod spodem.
Napisano
nauczylem sie zima nie kopac!!!owszem kilka sezonow probowalem, ale konczylo sie zawsze checia wydyndania sie na linie.saperka niemiecka zlozona na 90" stopni, kuje zmarzline, a pechowo pod sama ziemia cos pieknego co mozna przeciac na pol(odznaka, papierosnica, sygnet)NIGDY WIECEJ!!!!poczekajmy do wiosny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie