der K. Napisano 18 Maj 2006 Share Napisano 18 Maj 2006 WitamFuksiu...wrzuc fotke srebrnika..hihiOgolnie slabo ,mi przypadl jeden fenis z 19...ktoregos tam roku..z duzym orlem ;) Nie liczac pelnych dwoch garsci kapsli ,drucikow ,blaszek.....itd Nastepna odslona w sobote..Pozdrawiam der K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 18 Maj 2006 Share Napisano 18 Maj 2006 WitamPanowie może mi ktoś z was powie co to za blaszka, wyszła na wykopkach z derK w lasku koło mnie ? z trzy tygodnie temu . 9 . L. I. R . 12 . C 78.Pozdrawiam ...J... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 18 Maj 2006 Share Napisano 18 Maj 2006 WitamA oto moje sreberko wyłuskane z Matki Ziemi 48 EINEN THALER 1773r .Stan jego daje dużo do myślenia ile musiało biedactwo przez te lata ścierpieć . ...J... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaku Napisano 18 Maj 2006 Share Napisano 18 Maj 2006 Jarosławie - Ta blaszka to znak tożsamości wzór 1878 żołnierza 12 Kompanii 9 Pułku Piechoty. L - to prawdopodobnie Leicht czyli lekki lub Lueg czyli skrót od nazwy własnej(niestety nierozszyfrowanej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaku Napisano 18 Maj 2006 Share Napisano 18 Maj 2006 A to mój: 9 Reserve Infanterie Regiment 7 Companie nr.225pozdr.ZaKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luger Napisano 18 Maj 2006 Share Napisano 18 Maj 2006 Jarek, LIR to Landwehr Infanterie Regiment = Pułk Piechoty Landwehry.Pozdrawiam L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romkow Napisano 19 Maj 2006 Share Napisano 19 Maj 2006 Witam Panowie.Nie wiem czy byliście na promocji książki Piotra Polechońskiego Mój magiczny Koszalin" ale jako miłośnikom historii Koszalina polecam tę pozycję. W ramach dni Koszalina będą jeszcze spotkania z autorem i można będzie kupić tę książkę taniej niż w księgarni.Pozdrawiam. romko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KadettD Napisano 19 Maj 2006 Share Napisano 19 Maj 2006 Witajcie,Nie jestem co prawda 'odkrywcą' ale fascynuje mnie historia miejsc, w których się urodziłem i wychowałem. Pisaliście jakiś czas temu o eksploracji tuneli pod Koszalinem. Krąży wiele legend na temat tych podziemi (a może nie tylko legend ?). Ostatnio od znajomego słyszałem o pewnej grupie, która zdecydowała się na eksplorację zalanych tuneli (wejście w gdzieś w parku) - poruszali się podobno pontonem. Nic specjalnego nie znaleźli poza tym, że natrafili na zamurowane przejścia (a jakże...) ponoć z symbolami niemieckimi. Parę lat temu słyszałem bardziej niesamowitą plotkę o tym, że w Koszalinie (okolicach?) była mennica i istnieje oczywiście podejrzenie, że gdzieś w naszych podziemiach... :) Oczywiście legendy dotyczące skarbów są najbardziej żywotne. Wy jesteście specjalistami i jestem pod szczerym wrażeniem znajdowanych przez Was przedmiotów. Czy macie może jakieś inne informacje na temat podziemi koszalińskich ? Czy ktoś z Was próbował do nich schodzić ?? Z góry dziękuję za jakieś informacje. E-mail: kadett@cons.pl. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karis Napisano 19 Maj 2006 Share Napisano 19 Maj 2006 Witam!Jeśli chodzi o podziemia koszalińskie to rzeczywiście krąży o nich dużo legend. Ja osobiście schodziłem do paru podziemii w Koszalinie. W najbliższym czasie wybieram się znowu na eksplorację. Zdjęcia z tej wyprawy postaram sie wrzucić na forum.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojna1939 Napisano 20 Maj 2006 Autor Share Napisano 20 Maj 2006 Chwała,większość z opowieści o podziemiach naszego miasta...to tylko opowieści...prawda o nich jest niezwykle prozaiczna... browarniane magazyny...przez chwilę składy amunicji... kanały... i historie o ciągnących się na Gollengerg przejściach. Każda miejscowość ma takie swoje historie... są czasami przyczynkiem do szukania, ale zwykle znajduje się coś innego. Z chęcią posłuchamy opowieści o mennicy, ludziach pływajcych pontonem w podziemiach (wejście gdzieś w parku). Sami bylismy wielokrotnie w podziemiach. Owszem jest tam dużo wody (były na forum relacje z jednej czy dwóch wypraw). Tymczasem - M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luger Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 Wybralismy się wczoraj z Wojną na alternatywną (w stosunku do obrabiaczy pola) wycieczkę turystyczno krajoznawczą:)Oto co można jeszcze trafić w obrębie miasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luger Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 Wprawdzie fanty śmietnikowe nieco ale trafiliśmy niezłą żyłę:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luger Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 Masa stłuczek zarówno butelek jak i porcelany. Zabraliśmy trzy egzemplarze jedynie do prezentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luger Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 Na fotce wyżej pozostałości C. Fuhrmann Bad PolzinNa tej resztki R.W.H. Sternbrauerei Stolp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luger Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 I porcelanka od słupskiej butelki ze startą częścią napisów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luger Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 I kolejne pozozstałości tym razem po popielniczce-reklamówce z browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luger Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 schau-flasche z otworami na szyjce po zamknięciu typu piwnego". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luger Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 pflanzensafte (sok roślinny?) schoenenbergers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luger Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 Na koniec ciekawa pokryweczka od mikro weka WECK'S FRISCHHALTUNG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luger Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 Było i trochę drobnicy z czego jedynie dwie 10 pfennigówki z 1918 zasługują na uwagę. Najciekawszy jednak fant to dzwonek od roweru z nazwą producenta i magicznym słowem.... Koslin.Ukoronowaniem wycieczki było wydobycie wielkiej stalowej beczki:) Beczka była pusta a my łokropnie się narąbaliśmy" żeby ją wywlec na powierzchnię.Pozdrawiam L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 Witajcie !Podział kompanii na plutony ?Pozdowienia !R Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luger Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 A Wielki Brat ciągle ma na nas OKO?;)Pozdrawiam L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der K. Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 WitamPluton obrabiaczy pola alternatywnie orabiał las...To co na fotce to tradycyjnie czubek góry lodowej..:)Pozdrawiam der K.PS. taki dzwonek z magicznymi napisami (sama kopułka) wyszedł ostatnio Jarosławowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der K. Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 Wśród obcych...zaplątała się jedna blaszka ze znajomo brzmiącym nazwiskiem...Nasi tu byli...! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der K. Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 A i zapomniałem dodać ,że działka J. kryje jeszcze wiele tajemnic ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.