Skocz do zawartości

Motocykle w Armii Czerwonej i LWP.

KRUSZYNA

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 182
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 3 months later...
Napisano
Bodziu 000000 - Twoje pierwsze zdjęcie.Jestem pewien,że nie jest to IŻ-9 lecz Krasnyj Oktiabr" - dwusuwowa trzysetka produkowana w Leningradzie jako replika (z małymi zmianami)motocykla DKW Blutblase.Swego czasu znalazłem taką maszynkę, gdzie silnik po zerach miał dwie cyfry.Motocykl na fartuchówkach z pierwszej serii.
-----------------------------------------------

u920 - byliśmy członkami tego samego klubu!

-----------------------------------------------
Napisano
Potwierdzam, że jest to L300 zwany Krasnyj Oktjabr". Też prawie kupiłem identyczny jak na zdjęciu egzemplaż, z oryginalnym lakierem, na kołach fartuchowych. Jednak sprzedający sądził, że dostanie za niego co najmniej tyle co za Saharę, więc odpuściłem ten interes.
  • 9 months later...
Napisano

Szukałem,szukałem i znalazłem.Zdjęcie pozowane,co prawda,ale ewidentnie widać stosowanie motocykla(i to mojej ulubionej WLA)jako platformy pod moździerz.Kilka innych ciekawostek też znalazłem,więc wątek odżyje.
Jednocześnie proszę o przeniesienie doPojazdów i altylerii".
pozdrawiam
kruszyna

Napisano

Kolejna ciekawostka.Na zdjęciu prototyp zaprzęgu specjalnie dla armii czerwonej.Nigdy nie wszedł do produkcji,najprawdopodobniej z powodu zakończenia działań wojennych.

Napisano
Motocykle HD z oszczędnościowymi, płytkimi błotnikami były dostarczone do Murmańska w ilości conajmniej 20 tys. sztuk. Część z nich sprzężona była z wózkami bocznymi od M72. Zaprzęg ze zdjęcia musiał wejść do produkcji, skoro w latach 60/70 XXw taki zestaw, pozyskany z WP, znajdował się w Sopocie. Nie mogę w tej chwili znaleźć fotki.
C.
Napisano
witam ,jesli mialbys chwile bardzo chetnie zobaczymy fotke motocykla z takim wozkiem,z mojej wiedzy dotychczas wynikalo,ze nie doszlo do produkcji WLA serii VII wraz z tym zaprzegiem( choc wiadomo o takim projekcie),dopiero Rosjanie dolaczali swoje wozki od m72..do Rosji trafilo 26.670 motocykli WLA zaczynajac od serii IV do VII,najwiecej sztuk jednak serii poznych czyli wlasnie z min.plytkimi blotnikami i dlatego takich najwiecej sciagalo sie w ogromnych ilosciach z Rosji,ale skoro twierdzisz,ze znaleziono motocykl z takim wlasnie wozkiem moge sie mylic i z przyjemnoscia zweryfikuje swoja wiedze na ten temat,jako ciekawostke dodam,ze widzialem instrukcje obslugi wydana przez Rosjan gdzie byly wlasnie ryciny WLA wraz z rosyjskim wozkiem od M72.Motocykl na rycinie wraz z tym wozkiem pokazanym przez kol.KRUSZYNA wg.mojej wiedzy zostal projektem nazwanym WSR1944 zaprojektowany wlasnie dla Rosji pozdrawiam serdecznie!
Napisano

W ramach Lend-Lease przesłano do ZSRR 26670-ile utoneło w konwojach,niewiadomo.Na zdjęciu zaprzęgi WLA w trakcie parady zwycięstwa(wszyskie widoczne z koszami M-72).Informacja o WSR pochodzi z bardzo dobrej strony belgiskiego kolekcjonera i rekonstruktora-linka:
http://www.theliberator.be/
Trzeba pamiętać że wiele tysięcy WLA trafiło do Polski po wojnie w ramach UNRRA.
pozdrawiam
kruszyna
Ps.Catadero będę wdzięczny za zdjęcie tego zaprzęgu z Sopotu.

Napisano
Ponieważ nie udało mi się odnaleźć zdjęcia tego HD z Sopotu wykorzystałem niedzielne popołudnie na odwiedziny pana G. Dzisiaj to już staruszek blisko 90-cioletni. Ożywia sie tylko przy rozmowach o motocyklach. Z info jakie uzyskałem, to nie była gondola US a zamontowana na oryginalnym podwoziu HD gondola od jakiegoś francuza, którego zresztą pogonił bez przyczepy w początku lat 70-tych gdzieś na Kaszuby. Hary też powędrował na Kaszuby i tu uzyskałem całkiem niespodziewanie dość dobry namiar. Prawdopodobieństwo, że jeszcze tam jest wynosi 50%(a 50%, że nie ma, ha ha).
W każdym razie pan G. w domu nie ma nic, co można powiązać z jego dawną pasją. Rodzinka wyczyściła" wszystko zasilając ładne parę lat temu złomowce i śmietniki. Teraz dziadek ma czysto, sucho i ciepło. Beznadziejnie...
C.
Napisano

Monta dzięki za potwierdzenie.
Catadero-smutne to co piszesz-napisałem kiedyś że wiele naszych marzeń przepłyneło przez piece hutnicze.
Ja,wśród swoich motocyklowych znajomych,mam takiegoDziadka"ponad 80-tkę który w tej chwili składa swój kolejny sprzęt,a jest to Zundapp KS 750-Saharą zwany.Wszyscy twierdzą że to właśnie pasja trzymaDziadka"przy życiu.

Co do Harego życzę ci aby to było to lepsze 50%!!!

Na zdjęciu jest pochód pierwszomajowy w Warszawie ad 1946-widac funkcjonariuszy MO na WL-kach(VII serii?) w zaprzęgach z koszami M-72.Ciekawy jest napis w tle.

• 3 weeks later...
Napisano
Chiny produkowały licencyjny odpowiednik M-72.
Chińskie części zamienne, produkowane współcześnie, jeszcze do niedawna były używane do restauracji M-72.
  • 2 weeks later...
  • 4 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie