butchcassiddy Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 Coś mi sie zdaje że wuj Zygmunt zamierza dosiąść Matchlessa G3.
ks Napisano 24 Sierpień 2007 Napisano 24 Sierpień 2007 Witam. Odświerzam wątek. Nowe fotki M-72 pozyskane z sieci. Pozdrawiam.
Catadero Napisano 24 Sierpień 2007 Napisano 24 Sierpień 2007 Bodziu 000000 - Twoje pierwsze zdjęcie.Jestem pewien,że nie jest to IŻ-9 lecz Krasnyj Oktiabr" - dwusuwowa trzysetka produkowana w Leningradzie jako replika (z małymi zmianami)motocykla DKW Blutblase.Swego czasu znalazłem taką maszynkę, gdzie silnik po zerach miał dwie cyfry.Motocykl na fartuchówkach z pierwszej serii.-----------------------------------------------u920 - byliśmy członkami tego samego klubu!-----------------------------------------------
HD1940 Napisano 25 Sierpień 2007 Napisano 25 Sierpień 2007 Potwierdzam, że jest to L300 zwany Krasnyj Oktjabr". Też prawie kupiłem identyczny jak na zdjęciu egzemplaż, z oryginalnym lakierem, na kołach fartuchowych. Jednak sprzedający sądził, że dostanie za niego co najmniej tyle co za Saharę, więc odpuściłem ten interes.
KRUSZYNA Napisano 7 Czerwiec 2008 Autor Napisano 7 Czerwiec 2008 Szukałem,szukałem i znalazłem.Zdjęcie pozowane,co prawda,ale ewidentnie widać stosowanie motocykla(i to mojej ulubionej WLA)jako platformy pod moździerz.Kilka innych ciekawostek też znalazłem,więc wątek odżyje.Jednocześnie proszę o przeniesienie doPojazdów i altylerii".pozdrawiamkruszyna
KRUSZYNA Napisano 12 Czerwiec 2008 Autor Napisano 12 Czerwiec 2008 Kolejna ciekawostka.Na zdjęciu prototyp zaprzęgu specjalnie dla armii czerwonej.Nigdy nie wszedł do produkcji,najprawdopodobniej z powodu zakończenia działań wojennych.
Catadero Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 Motocykle HD z oszczędnościowymi, płytkimi błotnikami były dostarczone do Murmańska w ilości conajmniej 20 tys. sztuk. Część z nich sprzężona była z wózkami bocznymi od M72. Zaprzęg ze zdjęcia musiał wejść do produkcji, skoro w latach 60/70 XXw taki zestaw, pozyskany z WP, znajdował się w Sopocie. Nie mogę w tej chwili znaleźć fotki. C.
monta Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 witam ,jesli mialbys chwile bardzo chetnie zobaczymy fotke motocykla z takim wozkiem,z mojej wiedzy dotychczas wynikalo,ze nie doszlo do produkcji WLA serii VII wraz z tym zaprzegiem( choc wiadomo o takim projekcie),dopiero Rosjanie dolaczali swoje wozki od m72..do Rosji trafilo 26.670 motocykli WLA zaczynajac od serii IV do VII,najwiecej sztuk jednak serii poznych czyli wlasnie z min.plytkimi blotnikami i dlatego takich najwiecej sciagalo sie w ogromnych ilosciach z Rosji,ale skoro twierdzisz,ze znaleziono motocykl z takim wlasnie wozkiem moge sie mylic i z przyjemnoscia zweryfikuje swoja wiedze na ten temat,jako ciekawostke dodam,ze widzialem instrukcje obslugi wydana przez Rosjan gdzie byly wlasnie ryciny WLA wraz z rosyjskim wozkiem od M72.Motocykl na rycinie wraz z tym wozkiem pokazanym przez kol.KRUSZYNA wg.mojej wiedzy zostal projektem nazwanym WSR1944 zaprojektowany wlasnie dla Rosji pozdrawiam serdecznie!
KRUSZYNA Napisano 12 Czerwiec 2008 Autor Napisano 12 Czerwiec 2008 W ramach Lend-Lease przesłano do ZSRR 26670-ile utoneło w konwojach,niewiadomo.Na zdjęciu zaprzęgi WLA w trakcie parady zwycięstwa(wszyskie widoczne z koszami M-72).Informacja o WSR pochodzi z bardzo dobrej strony belgiskiego kolekcjonera i rekonstruktora-linka:http://www.theliberator.be/Trzeba pamiętać że wiele tysięcy WLA trafiło do Polski po wojnie w ramach UNRRA.pozdrawiamkruszynaPs.Catadero będę wdzięczny za zdjęcie tego zaprzęgu z Sopotu.
Catadero Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 Ponieważ nie udało mi się odnaleźć zdjęcia tego HD z Sopotu wykorzystałem niedzielne popołudnie na odwiedziny pana G. Dzisiaj to już staruszek blisko 90-cioletni. Ożywia sie tylko przy rozmowach o motocyklach. Z info jakie uzyskałem, to nie była gondola US a zamontowana na oryginalnym podwoziu HD gondola od jakiegoś francuza, którego zresztą pogonił bez przyczepy w początku lat 70-tych gdzieś na Kaszuby. Hary też powędrował na Kaszuby i tu uzyskałem całkiem niespodziewanie dość dobry namiar. Prawdopodobieństwo, że jeszcze tam jest wynosi 50%(a 50%, że nie ma, ha ha). W każdym razie pan G. w domu nie ma nic, co można powiązać z jego dawną pasją. Rodzinka wyczyściła" wszystko zasilając ładne parę lat temu złomowce i śmietniki. Teraz dziadek ma czysto, sucho i ciepło. Beznadziejnie...C.
KRUSZYNA Napisano 16 Czerwiec 2008 Autor Napisano 16 Czerwiec 2008 Monta dzięki za potwierdzenie.Catadero-smutne to co piszesz-napisałem kiedyś że wiele naszych marzeń przepłyneło przez piece hutnicze.Ja,wśród swoich motocyklowych znajomych,mam takiegoDziadka"ponad 80-tkę który w tej chwili składa swój kolejny sprzęt,a jest to Zundapp KS 750-Saharą zwany.Wszyscy twierdzą że to właśnie pasja trzymaDziadka"przy życiu.Co do Harego życzę ci aby to było to lepsze 50%!!!Na zdjęciu jest pochód pierwszomajowy w Warszawie ad 1946-widac funkcjonariuszy MO na WL-kach(VII serii?) w zaprzęgach z koszami M-72.Ciekawy jest napis w tle.
KRUSZYNA Napisano 2 Lipiec 2008 Autor Napisano 2 Lipiec 2008 Kolejna ciekawostka-amerykańscy rekonstruktorzy RKKA na WLA.Nawet się rymuje ;-) !pozdrawiamkruszyna
esterendensen Napisano 2 Lipiec 2008 Napisano 2 Lipiec 2008 A ja dodam takie zdjecie.Co prawda nie jest LWP ani armia radziecka,ale....No wlasnie jak sadzicie? Chiny? moze Korea?! No i co to za motocykle? M 72 czy moze juz K 750?
Maro M Napisano 2 Lipiec 2008 Napisano 2 Lipiec 2008 Chiny produkowały licencyjny odpowiednik M-72.Chińskie części zamienne, produkowane współcześnie, jeszcze do niedawna były używane do restauracji M-72.
storm007 Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 MARO M - Chiny wciaz produkuja licencyjna wersje M-72
KRUSZYNA Napisano 18 Lipiec 2008 Autor Napisano 18 Lipiec 2008 Eskorta MO w czasie wyścigu kolarskiego w Krakowie 1946.
bodziu000000 Napisano 12 Grudzień 2008 Napisano 12 Grudzień 2008 Parę zdjęć z rosyjskiego artykułu.Tutaj M-72 na paradzie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.