miszka7-1 Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 A niemieckie dywizje zmech.to co miały na wyposażeniu?MOTORYNKI? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Nie wiem czy o ten patrol chodzi, ale:Przed połączeniem się z SGO Polesie patrol 2pu grochowskich w sile plutonu z 2 szwadronu wzmocnionego działkiem ppanc i kb ppanc pod dowództwem ppor. Aleksandra Chajęckiego (obecnie ppłk w st. sp.)rozstrzelała patrol 3 sam. pancernych i zdobyła mapy. Sam. pancerne jechały na ustalenie linii demarkacyjnej z RKKA no i napatoczyły się na zasadzkę. Ze wspomnień p. Aleksandra niedosłownie:... wiecie ten Antoś? to była największa łamaga w szwadronie. Nie potrafił przeskoczyc przez konia(taki przyrząd gimnastyczny),ale z karabinu strzelał najlepiej...no i woził ten karabin (Ur) jak zwykły kbk lufą do góry.A jak nadjechały te samochody (nie pamięta niestety czy były to dwu, trzy czy czteroosiowe)to podpuściliśmy je blisko. to trwało parę sekund.Teraz padło pytanie odnosnie skutecznosci Ur znajomości i zaufania żołnierzy do tej broni(w świetle dyskusji na Odkrywcy).... No co wy piep.... to była świetna broń,...a Antoś podziurawił te samochody jak durszlak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Atyl mnie uprzedził, ale ...Wg relacji jakie ja posiadam to oni mięli działko Boforsa wz.36 37 mm. Muszę to sprawdzić. Z owego patrolu samochodów OPANCERZONYCH (wg niemieckiej nomenklatury) tylko jeden , jadący jako drugi był uzbrojony w działko 20 mm , a był to Sdkfz. 222. Pozostałe to Sdkfz. 221 uzbrojne w km.Kamilu, w armii niemieckiej w 1939 roku nie było dywizji pancernej o numerze 30. Pod Kockiem biły sie 13 i 29 dywizjie PIECHOTY ZMOTORYZOWANEJ - oznacza to ni mniej nie więcej , że była to norlana piechota, dywizjia norlanej piechoty w której wszystkie środki transportu oraz trakcja artylerii była zmotoryzowana, a nie konna. O żadnych pojazdach pancernych mowy nie ma, najwyżej samochody opancerzone w pooddziałach rozpoznawczych, a i te wg stanów na koniec września nieliczne. Jeszcze jedno, przestałem wypowiadać sie w tematach rekonstrukcyjnych, najwyżej mogę historycznie. Po prostu, nie widzę sensu dalszego sprzeczania się. Zapraszam na spotkanie face to face, np: przy okazji spotkania organizacyjnego dt. Bzury w maju ( termin podamy póniej) - jestem otwart na każdą dyskusje.pozdrawiamJacek akagi" Haber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 kurde... normalnej piechoty... kurde... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 25 Marzec 2006 Autor Share Napisano 25 Marzec 2006 tak racja nie 30 a 29 przepraszam moja wina ale nie wiem do czego zmieżasz poprzez to ze wypowiadasz sie na ten temat jak bym mial sdkfz222 to bym je sciągną a narazie w Polsce jak wiem to są tylko 0t 810 i szlus a może na bzuże były ot 810?? czy na wywach?? o krojantach nie wspomne .akagi nie obraz sie ale sie czepaisz teraz juz sie czepiasz bo takie było nie było to normalnie mozemy sie przypierdzielić do kazdej reko w Polsce i potem mówisz ze mozemy podyskutować twazą w tważ oki jak takiej dyskusji chcesz to porozmawiamy przy najbliższym spotkaniu i może wyjasnimy sobie to co nas boli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartmann Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Kamilo - a jesteś pewien iż w Polsce są tylko OT810 ???????:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))).Hart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 ano ja sam wiem o.... 4 szt orginałów niemieckich transporterów kołowo gąsienicowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Kamilu, pomijając fakt, iż jest są w Polsce dwa wojennne prawdziwe Sdkfz. 251 - na chodzie rzecz jasna - jak wszystko ma byc autentyk, toSDKFZ. 222 także jest. Bzura A.D. 2005 - Sdkfz 222 (replika) w czasie rekonstrukji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Paweł , ale na chodzie to oprócz Różyczki jest jeszcze jeden, chyba, że masz lepsze informacje. Bzura A.D. 2004 - Sdkfz 251/4 D Rosi" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 akagi specjalnie napisałem kołowogąsienicowe bo nie tylko sdk fz 251 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Moja propozycja jest aktualna - porozmawiać kulturalnie za ok. 1,5 miesiąc, przy okazji spotkania przedbzurowego. Akurat emocje opadną. życzę wszystkiego dobrego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 a to czekaj, to bedzie ich 5 szt, o ile liczymy razem Sdkfz. 251 i OT-810. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Kamilo... wyluzuj człowieku. O ile ja widzę, to nikt się Ciebie nie czepia, tylko zwyczajnie prostuje błędy.Właśnie o zniszczeniu tego patrolu samochodów pancernych jest też mowa we wspomnieniach Podhorskiego... Podhorski pisze o zniszczeniu ich przy pomocy Ura, i precyzuje, że jeden z nich był większy ośmiokołowy i miał zamontowane wewnątrz radio. I potwierdzam to o czym pisze Akagi... rzeczywiście w dywizjach zmotoryzowanych nie było broni pancernej, a dywizje pancerne nie uczestniczyły w walkach z Kleebergiem. Nie byłem pewien o której dywizji pancernej mówisz, bo rzeczywiście w okolicy były 3. i 10. dywizje pancerne. Myślałem, że się pomyliłeś i strzeliłeś literówkę i że są jakieś nowe dane na temat tego, że te dywizje brały udział w walkach z SGO Polesie" (Bo wcześniej oczywiście brały udział w walkach z Dywizją Kawalerii Podhorskiego).PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 akagi a moze zrobimy taka liste ile jest pojazdów - replik i orginałów tych o których wiemy oficjalnie ( bo niektóre sa ale ich iak by nie było ) :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 25 Marzec 2006 Autor Share Napisano 25 Marzec 2006 widzisz akagi ja niestety nie mam takiej wiedzy na ten temat a jak wspomniałem jak bym wiedzial to bym sciagną o ile sa na chodzie i ja sie dowiem kto je ma to ustale czy stac nas nanie ale narazie to wiem tylko o ot 810 i wiem że bez wiekszych problemow dostarczą te pojazdy na Kock a akagi jak masz takie namiary to może sie podzielisz nimi o ile zeczcesz oczywiście bo nie wiem czy bedziesz chciał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 jesli o tych jeno oficjalnych to mozna sie pokusić, ale po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 a to już kolego Kamilu najlepiej na priv, i najlepiej sie spotakć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Dunczyk, g...o o mnie wiesz i mówisz bzdury.Konie to piękne i szlachetne zwierzęta, jak wiele innych dużych i małych. Potępiam jakiekolwiek dręczenie czy nieszanowanie zwierząt, osoby to czyniące winny być karane z jak największą surowością.Lubię zwierzęta, nie będę ukrywał. Nie zmienia to jednak faktu że wolałbym przeznaczyć pieniądze na rehabilitację czy leczenie cięzko chorego dziecka niż pomagać zwierzętom!Tyle w temacie. Czekam na kolejny stek wyzwisk od miłośników zwierząt" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 25 Marzec 2006 Autor Share Napisano 25 Marzec 2006 krzysiu mam prośbe czytaj co sie pisze bo widze ze wybiorczo to robisz i nie komentoj tego cego nie jestes pewien a sprawa pojazdow i Kocka to jest międzu mna akagim misza rekuciem a hertmanem i prosze nie wtrącaj sie miedzy wódke i zakonske i nie prowokój następnej kłótni bo juz dość a ja jak bede chciał cos wyjasnić to sobie wyjasnie to z zainteresowanym i tyle co do pojazdow też nie masz racji za wiele nie wiesz uwierz mi pod Kockiem dokładnie na 23 km stała kolumna 36 pojazdów opancerzonych które miały być wykożystane do odpierania ewentualnego ataku wsparcia oddziału polskiego i doszły do serokomli w dzień po poddaniu się Kleberga w samej bitwie brało udzial 6 pojazdów w tym 2 zostaly zniszczone 1 uszkodzony i to przez samolot zwiadowczy (jedyny jaki latal pod Kockiem ) który zżucil granat i on wybuchl w pojeżdzie .co do tej bitwy kolego to znam troszkę szczegułów i to ze pomyliłem nr dyw niemieckiej to przejezyczenie i zeczywiście akagi mial racje tyle na ten temat chcesz pogadać na temat bitew kampanii wrzesniowej to zapraszam na gg luba na oddzielny post KRZYS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Wiesz, uwaga natury ogólnej - rzeczywiście bardzo ciężko czyta się to co piszesz i rzeczywiście być może czasem coś mi umyka. Ale staram się to robić uważnie. Jeśli sprawa finansowania pojazdów to jest rozmowa pomiędzy Tobą a Akagim, to przenieś ją na priv. Uruchomiłeś ją na forum publicznym i musisz się pogodzić z tym, że każdy może wypowiedzieć swoje zdanie nawet jeśli nie jest zgodne z Twoim. Natomiast sprawa Kocka i użycia broni pancernej. Nie uzurpuję sobie prawa do bycia alfą i omegą. Zawsze pojawiają się nowe fakty. Chętnie dowiem się jakie to były pojazdy pancerne i do jakiej jednostki należały. To zawsze wzbogaca wiedzę. Możesz napisać coś więcej?PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 25 Marzec 2006 Autor Share Napisano 25 Marzec 2006 krzys nie che być niegrzeczny ale dosc mam kłutni i wyjasniania pisania o tym co było co jest i ile w tym poście nie chodzi o to że pancerka kosztuje 3000 czy 30000 a o to dlaczego bzura była płatna a dysputa na inny temat rozwineła sie juz tak bez ingerencji ja dowiedziałe msię tego co chciałem .co do pojazdów to cale nie negóje ani nie mówi że tak nie było ja tylko pisze ze wiem coś i moge sie tym podzielić .a co do pojazdów cna inscenizacji KOCK czy BZURA to wiemy jak jest i jakie są realia im wiecej tym publika bardziej zadowolona ,wiem że to nie zgodne z prawd.a historyczną ale chce nadmianić ze nie ma w Polsce inscenizacji zgodnej z taka prawda i nie bedzie jeszcze długo bo mozna sie przyczepiś do wszystkiego do munduru ,do pojazdu , do dowódcy ,do miejsca a nawet do wyposazenia .O tyle dobrze ze w Kocku walczyła zbieranina kilu armi kilku roznych formacji byli piloci ,marynarze czołgiści, cykliści ,motocykle policyjne ,pocztowe i samochody cywilne czy konie zarekwirowane od cywili bo to byla specyficzna armia tak jak powiedział Kleeberg WZIĘŁEM WAS POD SWOJA KOMENDĘ " a zbierał wszystkich bo w tym etapie walki o Polske już nie było wiele do powiedzenia Niemcy już nie szli dywizjami czy formacjami takimi jak weszli do Polski 1 wrzesnia a zbijali sie w wieksze armie po 3 4 dywizje i tez zabierali niegobitków innych bitew .Niewiem czy wiesz ze z pod bitwy pod Milanowem w SGO walczyło 30 ruskich ,po potyczce koło parczewa przeszło do Kleberga 2 niemców polskiego pochodzenia których wywieziono 9 pazdziernika do lasow parczewskich i rozstrzelano .z popwiesci dziadka wiem ze nie walczyli gożej niz polacy a jesli chodzi o strone niemiecką to pod parczewem pod skrobowem była juz dywizja zmechanizowana nr jak chcesz to ci podam bo nie pamietam która po bitwie kockiej została wycofana w stronę warszawy a tereny te przekazano ruskim ..kolego na tematy wrzesnia mozemy założyć posty bo kazdy z nas jak sie tym interesuje to ma wiedze j jeden wie szczegoły takie o których nie wi inny a historie tego rejonu zna robrze Rekuc czy Misza bo sa z tych stron to właśnie Rekuc wybrał historyczne pole bitwy i wyznaczył kierunek natarcua takie jak miało miejsce według opowiadan w Serokomli pozdrawiam Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszka7-1 Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Krzyś,o finansach to akurat nie Kamilo zagaił.Horst,przełknij gorzką pigułkę bo zasłużyłeś.Kamilu,przerwij tą dyskusję.Coś mi monopolem zalatuje.Rób swoje.Niektórzy obrośli w piórka i zapomnieli jak wyglądał ich pierwszy raz".Możecie odpisywać lub nie.Mnie tu nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 25 Marzec 2006 Autor Share Napisano 25 Marzec 2006 misza ejdz na kock i poczytaj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekuc Napisano 25 Marzec 2006 Share Napisano 25 Marzec 2006 Co do broni pancernej użytej pod Kockiem piszę na Kock-Serokomla.Dywizje jakie brały tam udział w walkach (chodzi o niemieckie) to : pierwsza faza 13 DP Zmot,druga faza(ostatnia)29DP Zmot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.