Skocz do zawartości

Pojazd pancerny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeglądając aukcje znalazłem taką
kartkę pocztową,może nie dotyczy tego postu ale podobny temat.Na odwrocie opisane jako pierwsze polskie auto pancerne wykonane we Lwowie pocztówka wydana nakładem komitetu studenckiego Obrony Lwowa listopad 1918.Może wiecie coś więcej o losach tego pojazdu,pozdrawiam.

Napisano

To ten pojazd w całej okazałości,ciekawe czy na tym pierwszym to jego załoga?jeśli macie coś więcej na jego temat z góry dzieki.

• 2 months later...
Napisano

To samo zdjęcie Kresowca" - gorszej jakości, ale bez białych prostokącików i wyjaśnieniem, co było bazą konstrukcyjną :-)

Napisano
Jesteś pewien tych maximów?

Dla mnie to, co na zdjęciach bardziej schwarzlose przypomina, ale może niedowidzący jestem :-)
Napisano

„Buźka” schwarzlose (wprawdzie wersja z dwójnogiem i tłumikiem ognia, ale nie szkodzi). Mam wrażenie, kąt osadzenia króćca do wężyka wodnego (mogę coś plątać w nazewnictwie) jest bardziej zbliżony do tego ze zdjęcia „Kresowca”, niż u maxima. Sam króciec też chyba jest większy, a przez to do tego ze zdjęcia bardziej podobny.

Upierać się jednak nie będę :-)

Napisano
U artura135 ładnie widać mosiężne płytki z przodu chłodnicy schwarzlose ,na zdjęciu Kresowca" jest trochę gorzej,ale wszystko wskazuje na to ,że to mogą być jednak schwarze.
  • 8 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie