jotes Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 Informacja jest tutaj:http://www1.gazeta.pl/kraj/1,34309,1547036.htmlNiezłe jaja...Pzdr,jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 Jadę kopać jakiś schron obserwacyjny nad Nidą. Bo sądząc z nazw obu instytucji w bitwie może byc użyty sprzęt ciężki. A chętnie to obejrzę. Zabiorę dzieciaki. Takiej fajnej bitwy mogą już nie zobaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 Fiku! Napisz gdzie to jest dokładnie...do Kielc mam tylko 40 km i chciałbym się tam wybrać ,gdy zacznie się już akcja".Jak tam dojechać??? Czołgu pilnuje ochroniarz :)pozdrowionka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 Witam,rozprężyłem się .....:-))))))mam wrażenie że większą atrakcją może być sama walka o panterę niż jej wyciąganie, chyba powinni się dogadać kiedy będą się prali nad brzegiem rzeki panowie z muzeów i rozpocząć przedsprzedaż biletów na walkę .... może to jest pomysł na finansowanie działalności muzealnej w naszym kraju. Będziemy kibicować nie naszym bokserom, ale dyrektorom muzeów, może jakaś liga by powstała.....Mam parę fajnych wykopków mogę zorganizować jakieś eliminacje muzealne ...... zaczniemy od walki o bagneciki, potem chełmiki, a w półfinałach np ludwikówka!!!!!!!Finał = walka o Panterę ....Ciekawe kogo wystawią na ring z MWP :-)))))))PZDR - PATRON - manager muzealnej ligi bokserów :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 Skoro go ktoś pilnuje to chyba nie tajemnica.Z Kielc trzeba wyjechać trasą na Tarnów. Kilkanaście kilometrów za Kielcami po prawej stronie jest komis w który stoi czołg (chyba T-54), ale to jeszcze nie ten. Zaraz za komisem jest w lewo drogowskaz Bieleckie Młyny. Spory kawałek prosto przez wieś jest młyn i most. Samochód proponuję zostawić za mostem i przejść się kilkaset metrów w lewo wzdłuż rzeki. Teren jest trochę rozjechany więc łatwo trafić. Fant jest w rzece i dobrze zamulony, niewiele wystaje. Więc trzeba dobrze patrzeć. Myślę że trzeba poczekać jak zaczną przy nim coś robić. Szukam przez znajomych jakiegoś informatora w najbliższej okolicy żeby mi dał znać kiedy zacznie się koło niego ruch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 Bardzo dziękuję za informację! Sądząc z pojedynku o Panterę" pomiędzy tymi kolesiami z Kielc ,a Skarżyskiem można spodziewać się tam nie tylko wyciągania wraku.Może będzie attle" pomiędzy nimi...np. z uzyciem broni z epoki (Mausery,jakieś empi). Nie no oczywiście żartuję :)Ciekawe ,gdzie czołg w końcu trafi i kiedy zaczną go wyszarpywać z Nidy. A o tym Muzeum Pojazdów Militarnych to nie słyszałem,ale będąc w tamta sobotę w Kielcach przechodziłem koło podwórka ,gdzie było sporo pancernych części m.in.koła napędowe do Pantery",gąsienice różne w tym do Pz.Kpfw.I ,koła do Sd.Kfz.251 i inne gadżety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 Chyba wiem o jakie podwórko ci chodzi. Ale to chyba nie to. To muzeum" jest raczej koło Kielc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 SŁOWO LUDU dzisiejsze tj.27.06.2003Batalia o panterę"Morawica.Wczoraj doszło do starcia o niemiecki czołg odkryty w rzece koło Morawicy.Do wraku pantery"nie dopuścił ekipy skarżyskiego Muzeum Orła Białego ochroniarz...prywatnego Muzeum Motoryzacji i Pojazdów Militarnych z Kielc.Po naszym tekście z 18.VI o sprawie znaleziska na dnie Czarnej Nidy w Bieleckich Młynach zrobiło się głośno.Dyrekcja skarżyskiego muzeum poprosiła o ochronę czołgu.Wczoraj muzealnicy przyjechali na wizję lokalną.Byli bardzo zaskoczeni widokiem ogrodzonego miejsca znaleziska,tablicami Teren prywatny,zakaz wstępu" i zdecydowana postawą ochroniarza,który nie dopuścił ekipy do wraku.-Podobno kieleckie starostwo wydało juz pozwolenie na pozyskanie Pantery" przez nieznane mi,prywatne muzeum z Kielc-powiedział nammocno zdenerwowany Andrzej Lange,dyr.skarżyskiego muzeum.-Nie rozumiem co się dzieje,ale jako dyr.państwowej placówki nie ustapie!(...)Dotarliśmy do właściciela powstającego w Kielcach prywatnego muzeum:-Wydzierżawiłem teren oraz rzekę i zamierzam pozyskać Panterę"która byłaby pierwszym eksponatem mojego muzeum-powiedział nam Henryk Gralec(...)teraz odemnie:niezły koleś,wydzierżawił sobie rzekę i teren,no i oczywiście tworzy muzeum i Pz.Kpfw.V to 1-szy eksponat he...he...Jedzie mi tu czołg? Niezła ściema według mnie. Jak chce mieć muzeum to niech se kupi T-34 albo Skot-a. Wydaje mi się ,że jak Skarżysko ją zlokalizowało to sprawa jest prosta.Koledzy co o tym sądzicie? To jest jakiś wałek chyba...No i będzie Bitwa nad Nidą A.D.2003 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 Ciekawe gdzie trafi - Bad Oyenhausen ? Munster ? Speyer ? Sinsheim ? Samur ? itd... Może przyjmować zakłady ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 Pudło! Powinien za ocean. Europejczycy są za cieńcy" na te sprawy ;-).Pzdr,jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 to w takim razie Aberdeen czy Fort Knox ? :))))) Choć lepiej w ręce prywatne, to jeszcze sobie pojeździ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 Nie, nie! Tam, gdzie poprzednia ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 A jak to jest z tym Muzeum Orała Białego? Nigdy tam niebyłem. Z jednej strony złyszę tu sporo niepochlebnych informacji na jego temat a z drugiej wiem, że to jedyne muzeum w Polsce, które eksponuje jakąś sensowną kolekcę niemieckiego sprzętu panc. ( bo to w MWP to kpina). Co wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 Witam!!!Dla mnie cala sytuacja jest smieszna i smierdzi. Sadze ze pan Gralec troche przegina a konserwator z Kielc ... dlugo nie pociagnie :)Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 Jeszcze raz ja.Mowiac o MOB uwazam ze naprawde maja tam duzo ciekawego sprzetu i Panterka powinna sie znalesc wlasnie u nich. Gadanie ze ktos na zachodzie ja wyremontuje tak ze bedzie jezdzic jest dla mnie bzdura. Czesci tej Pantery beda jezdzic jesli juz. Po drugie co mnie interesuje ze John McCornick" odnowi nastepna Pantere??? Nasi dziadkowie walczyli z tymi stalowymi potworami" i chce aby nasze dzieci ogladaly je u nas za 10zl Polskich w Polskim Muzeum. One walczyly na naszej splamionej krwia ziemi i tu ich miejsce!!! I tak juz kupe, naprawde kupe sprzetu po cichu wyjechalo za granice!!! Zostawmy to co nam zostalo jeszcze w rzekach i jeziorach naszym potomnym. Tyle powiem.P.S. Nie powiedzialem ze pan Gralec ma zamiar to opchnac ale ... lepiej niech sprzet bedzie razem z innymi stalowymi kolegami" w MOB.Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 Troche nie rozumiem tego krytycznego tonu pod adresem polskiego muzealnictwa wojskowego Stan naszych muzeów jest taki jak pozawlają na to ich możliwości finansowe.Skarzysko przynajmniej gromadzi i mozna obejrzeć to co zostało znalezione a jego kolekcja moze zainteresować kazdego. W MWP jestem raz na 2-3 miesiace i tez widzę postęp i mam wrażenie,że idzie ku lepszemu.Niestety nie mogę sie wypowiedzieć na temat prywatnych kolekcji ( lub może precyzyjniej zbioru cześci do pojazdów pancernych ) bo dużo sie o tym mówi na forum, ale szersze grono nie ma okazji nic zobaczyć i dokonac porównania z tym co widzi w muzeum.MerlinPopieram całkowicie Vonadamskiego niech to ten wrak trafi do Skarżyska. Przynajmniej go obejrzymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanto Napisano 27 Czerwiec 2003 Share Napisano 27 Czerwiec 2003 Komus moze wydac sie to smieszne, ale uwazam ze sprawa jest za malo naglosniona i dlatego pan Gralec moze stac sie wlascicielem(?) Pantery. Patrze na kalendarium wydarzen i wynika z niego, ze pan G. w ciagu ok. 6 dni roboczych zalatwil sobie pozwolenie na pozyskanie" ze starostwa kieleckiego i dzierzawe terenu. Jesli to prawda to chyba przeprowadze sie do Kielc - urzedy pracuja tam blyskawicznie, mam tylko nadzieje, ze na to sprawne dzialanie nie miala wplywu 'platna potekcja' i 'mataczenie' ;-)Nie wiem, moze powinnismy sprobowac wspolnie (redakcja Odkrywcy rowniez) wlaczyc sie do sprawy i zasypac starostwo, i konserwatora zabytkow listami w ktorych przedstawili bysmy nasze stanowisko. Zdaje sobie sprawe z tego ze i tak zrobia to co bedzie im bardziej pasowalo bo, jak politycy, opinie publiczna maja w d...., ale moze to dobry poczatek do zebrania do kupy swiatka eksploratorow i milosnikow militarii.Zastanawia mnie jeszcze jedna kwesja, wzsystko co jest w ziemi nalezy do panstwa (czyli do nas tez :-) i pan G. po pozyskaniu" powinien przekazac Pantere instytucji panstwowej, a nie stawiac ja w prywatnym muzeum. No chyba ze bedzie co miesiac placil za jej wypozyczenie i wplaci kaucje na wypadek przypadkowego zdematerializowania sie eksponatu. Naprawde tekst zamierzam pozyskać "Panterę która byłaby pierwszym eksponatem mojego muzeum" sprawia wrazenie jakby Pantera byla jego, tylko jeszcze musi ja wyciagnac. A moze zostala juz 'sprawatyzowana' po cenie zlomu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Czerwiec 2003 Share Napisano 28 Czerwiec 2003 Pozwole sobie dolac oliwy do ognia , ale dotarly mnie sluchy o nowym potencjalnym nabytku pewnej prywatnej kolekcji w goracym stanie Texas - niczym innym jak niekompletnym Pz Kpfw V.Moze to zbieg okolicznosci, ale mowiono mi , ze wrak ten ma znalezc sie w Stanach jeszcze przed zima"...Na wszelki wypadek dokladnie patrzylbym muzealnikom na rece.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hartmann Napisano 28 Czerwiec 2003 Share Napisano 28 Czerwiec 2003 Bez nerwów Panowie.Prywatna wojna między Panami H.G i A.L , trwa już od dawna.Teraz to tylko kolejna potyczka i kolejne uprzejmości.Ciekawe kiedy dojdzie do decydującej bitwy.Leszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Czerwiec 2003 Share Napisano 28 Czerwiec 2003 Witam! Także w dzisiejszym „Słowie Ludu” jest artykuł-tym razem obszerny-o tym czołgu.W zasadzie powtarza on to co już było napisane.Jest parę nowych informacji:To „muzeum” w Kielcach „mieści się” przy ul.Sienkiewicza 66-pod tym adresem jest nie istniejący od kilkunastu lat sklep motoryzacyjny(!)Gralec jest właścicielem „prywatnej kolekcji starych motocykli i samochodów ,ale miejsce ich przechowywania jest objęte tajemnicą”Pisze jeszcze że: (cytat) „Doniesiono nam,że z czwartku na piątek w ciemnościach do militarnego skarbu ustawiały się kolejki poszukiwaczy militariów”;)Są 2 fotki-niestety nie mam skanera-obie przedstawiają nurt Nidy z wbitymi tablicami o tresci: Obiekt zabytkowy Własność MMiPM w Kielcach.Podlega ochronie z ustawy o ochronie dóbr kultury. Wejście na teren oznaczony taśmą biało-czerwoną zabronione!!!Na drugiej fotce widać tuż pod powierzchnia wody kawałek pancerza.Ten koleś z Kielc jedzie na całego. Niezły harpagan.A i tak pewnie ta „Pantera” (jak on ja dorwie) gdzieś trafi.Ale gdzie? Przecież nie ma w Kielcach takiego muzeum. To oczywista ściema ,a te urzędasy tego nie widzą,albo nie chcą widzieć.Trzeba się tam wybrać jak będą go wyszarpywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Czerwiec 2003 Share Napisano 28 Czerwiec 2003 A niech leży gdzie leżał - kolejne 50 lat nic mu nie zaszkodz. Ponoć za 50 lat ten kraj będzie bardziej normalny, czyli zmieni się też podejście do zabytków - tyle że juz nie będzie czego ratować, a fanty" będą jeździć w Teksasie i zdobić zagraniczne kolekcje.Póki co - NIE ruszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 29 Czerwiec 2003 Share Napisano 29 Czerwiec 2003 Może jak się dorobimy a amerykanom się znudzi to sobie jedną panterę od nich kupimy :((A swoja drogą myślę, że prywtni kolekcjonerzy powinni mieć możliwość wydobywania i posiadania na terenie kraju wszelkich sprzetów z ostatniej wojny. Gdyby prawo było jak należy to mielibyśmy masę ciekawych prywatnych muzeuów. Może ten prywtany kolekcjoner zapoczątkuje jakieś zmiany w materii złomu z rzek i jezior. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 29 Czerwiec 2003 Share Napisano 29 Czerwiec 2003 Witam!!!Polsmol odpowiem Ci :DZ powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 29 Czerwiec 2003 Share Napisano 29 Czerwiec 2003 Polsmol,wydaje mi się że ten kolo co przystawia sie do tej Pantery" to jakiś olewający wszystko handlarz ,a nie kolekcjoner.Zaczyna budować swoja kolekcję od Pantery" właśnie? Chyba to jakieś kpiny. Inni na poczatku starają się choćby o poczciwego T-34/85 ,albo jakieś dostępne wozy bojowe np.BRDM-y albo BTR-152. No i nikt nic nie wie o tym jego muzeum". Czeski film :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin Napisano 29 Czerwiec 2003 Share Napisano 29 Czerwiec 2003 Najpierw uwaga natury prawnej - Co to znaczy uzyskał zgodę na pozyskanie" - czy to oznacza, że jakiś urzędnik sam sobie wydał decyzję na mocy której Państwo Polskie zrzeka sie zabytku. O ile mi wiadomo to przepisy prawa w Polsce nie zmieniły się ,ze może urząd wydać osobie prywatnej zgodę na wydobycie zabytku i jednocześnie przyznac jej prawo własnosci. Tu jeszcze raz przypominam, że wydobywając zabytek / militaria nie stajemy sie jego właścicielem i w tej materii nic się nie zmieniło. Śmiem twierdzić, że nasze społeczeństwo jest za biedne by pojedyńcza osoba o średnich dochodach była w stanie przeprowadzić wydobycie / konserwację dużego obiektu ( samolot, wóz bojowy, jakis element fortyfikacji ).W efekcie nie będzie prywatnych kolekcji tylko zbiory wydobytych zardzewiałych częsci uzbrojenia" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.