Skocz do zawartości

podchorąży piechoty WP 1938/39

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 166
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Schreku to co ma na sobie podchorąży po prawo to kurtka wz.28. Reszta detali wygląda standardowo - SRP-ki na patkach, makaron dookoła naramiennika ze stopniem. Nie wiadomo jakito rok dokładnie, więc może te monogramy na stopniach to jakieś wcześniejsze rozwiązanie.
Napisano
Ad. Dziadkus, bo to mój konik, :

Kurtka Służby Leśnej (nie Straży Leśnej) wz.30 była w zasadzie identyczna jak wojskowe, ale oczywiście z kontrfałdami czy pliskami" na górnych kieszeniach.

Rozporządzenie Rady Misnistrów z dnia 1 marca 1930 roku o umundurowaniu i oznakach służbowych funkcjonariuszów administracji lasów państwowych wprost mówi w par. 3

...a) Kurtka kroju wojskowego..."

Oczywiście pewne różnice jednak były, m.in. w kształcie pagonów.
  • 3 months later...
Napisano

Niby podchorąży rezerwy artylerii a bez makaronów czy to jakaś forma przejściowa??? http://83.12.97.162/gallery4/main.php?g2_itemId=121494

Na wszystkich jak mają SPRki to makaronów nigdzie nie widać.

Napisano
A mnie uczono co prawda za komuny lata 60-70 ub. wieku, że jak się spotyka dwóch równym stopniem, to pierwszy salutuje grzczniejszy.
Pozdrawiam
Napisano
No tak ale cenzusowiec" to jedna trzecia stopnia a podchorąży to dwie trzecie. Jeszcze było coś takiego, szeregowiec starszy służbą"
Pozdrawiam
Napisano
Panowie nie mieszajmy wspomnień z komuny" z SPR II RP ...

Większość z tego co pisaliśmy tutaj dotyczy okresu 1938-39. Makarony", SPR-ki, czy galony rezerwistów obowiązywały w tej formie od bodajże 1936 roku. Jak było wcześniej nie mam pojęcia ... ? Trzeba by było popatrzeć w książki/instrukcje ... ale b. możliwe, że było coś inaczej. To wedle opisu 1934/35 rok ... kto wie ?

Z ciekwostek warto dodać, że z dniem 1 września 1939, gdyby nie wybuch wojny, miały się zmienić oznaczenia SPR - oznaka SPR z kołnierza miała wylecieć na naramiennik.
Napisano
Możesz sprecyzować określenie starszy służbą? I czy oni mieli tego jakieś oznaczenia? Czy chodzi tobie o żołnierzy starszego rocznika?
  • 4 months later...
Napisano
Witam,
z tego co widzę, wszyscy zajęli się mundurem, a co z wyposażeniem ? Czy do polowego munduru podchorąży zakładał pas szeregowego z ładownicami i kb (kbk), czy nosił tak jak oficerowie pas oficerski i visa ?

Wiem, że to forum dotyczy podchorążych piechoty, ale jak widzieliście zapewne w serialu Polskie drogi" główny bohater podchorąży kawalerii miał wyposażenie jak u szeregowego. Ja natomiast czytałem, w książce Czas ułanów", że jakiś podchorąży (rezerwy, niestety nie pamiętam jak się nazywał) nie mógł się doczekać visa, który mu przysługuje.

Czytałem również dyskusje na temat zwracania się do żołnierzy , podchorążych i oficerów. Z tego co wiem przed wojną były dwie formy. Per Wy i per Pan.
Do wyższego stopniem zawsze zwracano sie Per Pan.np szer do kaprala- Panie kapralu, kapral do sierżanta - Panie sierżancie itd. To oczywiste ( tak jest i dzisiaj).
Starszy stopniem mógł zwracać sie do szeregowców i podoficerów per Wy np kapralu, sierżancie, szeregowy itd.
natomiast do oficerów i podchorążych zawsze per Pan.
Czyli major mówi: Panie podchorąży, Panie poruczniku, Panie kapitanie.
Napisano
Mam pytanie,
czy podchorąży po ukończeniu nauki, gdy np. został powołany na ćwiczenia w pułku (powiedzmy po 2 latach od ukończenia SPR), nadal nosił koprusówki" SPR i taśmy na rękawach? Czy też jedyną oznaką, że jest podchorążym był makaron? Jakie wyposażenie nosił np plutonowy podchorąży,
mausera z ładownicami czy też visa jak oficerowie ??
Napisano
Oznaki na kołnierzu tylko w czasie nauki.
Wyposażenie i uzbrojenie zaś zależało tylko i wyłącznie od danej funkcji. W trakcie szkolenia idac na taktykę szedł ubrany tak samo jak szeregowy strzelec, pełniąc np. w czasie wojny rolę obserwatora przy d-cy plutonu - miał adekwatne wyposażenie. Jak był d-cą drużyny/plutonu - tak samo nosił wyposażenie adekwatne do funkcji itp itd ... Visa mógł nosić, jeżeli sprawowana funkcja przewidywała pistolet.
  • 5 months later...
Napisano
Co decydowało o tym, że cenzusowiec trafiał do SPR lub do służby zasadniczej?
Czy do SPRSan przyjmowano po maturze czy też dopiero po studiach medycznych lub w trakcie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie