Boruta Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 Taki składak na zachodzie nazywany jest Frankenstein.Pozdrawiam
berdan Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 chyba jest za późno, ale zastanów się nad zostawieniem tego garnka w stanie pierwotnym.Paradoksalnie w obiegu kolekcjonerskim, w antykwariatach na tkzw zachodzie" jest sporo garnków w stanie magazyn - nie budzą już emocji bo poprostu są dostępne chociaż sporo kosztują.Ty masz prawdziwy wojenny fant - to uszkodzenie nie powstało na skutek działania wilgoci - jest to efekt trafienia odłamkiem, a tym samym dowód , że fant był świadkiem działań I linii frontu - a o to chodzi...Zrobienie renowacji to zniszczenie jedynej wartości jaką ten hełm ma - jego autentyzmu...ale decyzja jest Twoja.pozdro
Cyrograf15 Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 Na tym etapie to trzeba dokończyć, za póżno na pozostawienie jak i rozmyślania.Wojtek
Klaus BOLS Napisano 15 Marzec 2006 Autor Napisano 15 Marzec 2006 to fakt że takie urwany ma wartość kolekcjonerską, miał dość dużo białego kamuflarzu jeszcze, no ale wyczyściłem do stali. A powiadacie ze takie uszkodzenia jak on miał to ślady walki a nie natura??? bo nie był powyginany tylko wyzarty taki. no cuż teraz już za późno ale puł roku na pułce przypominał o wojnie ;] pozdrawiam
herrmateuss Napisano 16 Marzec 2006 Napisano 16 Marzec 2006 Moim skromnym zdaniem hełm powinien zdobic zamiast straszyc.Renowacja jesli przeprowadzona starannie takiemu fantowi napewno nie zaszkodzi. Co do frankenstainów" to widzicie na razie poczatkową faze roboty efekt koncowy bedzie napewno lepszy trzeba dodac przeciez okap itp.Z tego dawcy" i z przodu od M35 okrutnie okaleczonego przez rolnika zrobilem jeden cały i gdybym dał wam go wam do łap to moge załozyc sie zebyscie w zyciu nie poznali ze to w rzeczywistosci dwa :)Widze ze kawałek oddałem w dobre ręce:)Czekam na fotografie z dalszego postepu prac.Pozdr.
Cyrograf15 Napisano 16 Marzec 2006 Napisano 16 Marzec 2006 Są do szlifierek kątowych tarcze z papiru ściernego (listki) i to polecam do szlfowania. Jest to zdecydowanie mniej agresywne od tarczy i lekko plastyczne.Wojtek
TIX Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 doskonała rada - takie tarcze są naprawde o wiele bardziej precyzyjne a co najważniejsze występują też w mini wiertarkach typu DREMEL :)
Klaus BOLS Napisano 17 Marzec 2006 Autor Napisano 17 Marzec 2006 i taki o to efekt po szlifowaniu spawów, teraz jeszcze ogólne czyszczenie hełmu.
VASILI Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 pięknie zrobiony. za pare dni dojdzie druga sztuka m42. pozdro.. zamieśc eż foty... z renowacji tamtego ok??
VASILI Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 prawie robi wielką różnicę.... oczywiście mały żarcik hełm pięknie odnowiony.. podziwiam za talent... jeszcze raz przepraszam za ten mały żarcik i serdecznie pozdrawiam paweł
jacenty2004 Napisano 22 Marzec 2006 Napisano 22 Marzec 2006 U sąsiada w piwnicy widziałem stary nocnik .Jak dasz radę zrobić z niego spadochroniarski to Ci go podeślę :)
Klaus BOLS Napisano 23 Marzec 2006 Autor Napisano 23 Marzec 2006 jakbyś tak zdjęcie załączył to by sie zobaczyło ;] może i sie da cos zrobić ;] pozdrawiam
Klaus BOLS Napisano 24 Marzec 2006 Autor Napisano 24 Marzec 2006 a to kolejny pacjent.... co radziecie??
VASILI Napisano 24 Marzec 2006 Napisano 24 Marzec 2006 to ten mój co ci posłałem?? eee lux ci wyszedł wiedziałem komu oddaje!! POZDRO
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.