Skocz do zawartości
  • 0

Co to za karabin??

YoWheris

Pytanie

Napisano

Co to za typ?? Mi wygląda na pepesze ale nie mam pewności. Kumpel mnie zbil z tropu bo stwierdzil ze pepesza troche inaczej wyglada. A wy co na to?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zle mnie zrozumieliscie ,nie chodzilo mi o to ze ktos tnie luski w warunkach wojennych.Tylko obrazowo pokazalem podobienstwa w tych 2nabojaach!Miedzy innymi to sklonilo szkopow do zabawy w konwersje ppsz41 na ich 9mm.
Podobnie kombinowano w fabrykach amunicji z zapasami amo do ppsz,tam jest odp sprzet do takich zabaw.Albo z innej beczki naboj mosina 7,62x54R ze splonka mauserowskiego typu.
Napisano
Kiler to nie jest rzaden mit ,to fakt,taka tez robiono amunicje,to dlla fabryk z odpowiednim sprzetem zaden problem ,jak caly magazyny sa zawalone amunicja ktora jest juz zlomem-wiec jakos trza ja zagospodarowac.A skoro podobienstwa sa oczywiste to dlaczego ich nie wykorzystać?!
Nikt nie mowi o przerabianiu np naboju 7,62 mm na 7,92mmm to bylby dopiero mit!!! To sa wkoncu 2 rozne naboje ,rozne w 100%
Napisano
landminer ,do cholery ja nie mowie o wojennych patentach ,jasne ze ich nie wykopiesz gdzies w Kampinosie czy nad Odrą !!!!
Skoro mosiny przerobiano na amo do mausera ,to jaki problem skrocic łuskę w naboju ,nikt nie mowi ,ze rozbierano cale naboje do tego zabiegu.Jaki problem skrocic połpprodukt- łuske bez splonki .A widziales powojenne naboje do mosina z niemieckimi splonkami z konca wojny ???Jak nie to malo jeszcze wiesz ...

pzdr
Napisano
witam na broni i amo sie nie znam i nie bede o tym pisal
YoWheris w książce zardzewiała śmierć" jest wzmianka o fi nskim suomi.polscy konstruktorzy wzorowali sie na nim budując słynnego morsa",którego jeden egzemplarz znajduje sie w muzeum wojska polskiego w warszawie,może ci w czymś to pomoże pozdrawiam.
Napisano
Podobnie kombinowano w fabrykach amunicji z zapasami amo do ppsz,tam jest odp sprzet do takich zabaw.Albo z innej beczki naboj mosina 7,62x54R ze splonka mauserowskiego typu.

Panie pik78 mniej emocji a więcej rozwagi przy pisaniu
pozdrawiam Jack61
Napisano
Śmiech na sali spawac takie cacko !!!!!! ..... nie no popie.......... to wszystko, na takie cacko dmuchac tylko i chuchac a nie zaraz ze spawarka !! .... ;)... pozdrowionka .... mam nadzieje ze ze spawarka to pic jest .. bo jak nie to zaraz tam do Ciebie przyjade i zabiore z bezlitosnych lap !!!!
Napisano

Co to za typ?? Mi wygląda na pepesze ale nie mam pewności. Kumpel mnie zbil z tropu bo stwierdzil ze pepesza troche inaczej wyglada. A wy co na to?

Napisano
Czyli nikt nie ma żadnych szkiców, wymiarów kolby? Szkoda. A może jdnak komuś się coś nawinie, to proszę o skan lub adres strony
Napisano
Niewykluczone,że jest to modyfikacja PPSz. Niemcy po wkroczeniu do ZSRR przejęli duże ilości magazynów broni (głównie pepesz"). W celu ujednolicenia stosowania amunicji na 9 mm modyfikowali pistolety maszynowe z 7,62 mm zmieniając lufę i podajnik amunicji wraz z magazynkiem i elementami towarzyszącymi.
Napisano
Walcowa osłona lufy - przez chwilę myślałem o PPD. Jednak, tak na 95% (bo zdjęcia niezbyt wyraźne i wymiarów brak) to jest Suomi.
Dobry rysunek na stronie: http://guns.connect.fi/gow/suomi.gif

Pozdrawiam, Darda
Napisano
CWSM to suomi ,a nie zadna tam niemiecka modyfikacja,modyfikowano w zdobycznych ppsz41 tylko lufę i dodano gniazdo na magazynek od mp38/40.Gdyby nie inny magazynek nawt bys nie zauwazył ze masz w rekach ppsz41 na naboj 9mm Para.
Suomi miała na wyposazeniu policja polska i wiele innych pm-ów...
Napisano

Finski magazynek do Suomi na 70 szt amo kal 9mm.To sowieci bezwstydnie skopiowali go do swego 7,62mm ppsz41.Porownajcie tylko naboj do ppszy 7,62 i parabelki 9mm.W naboju od ppeszy odcinasz szyjkę i masz gotową luske do 9mm :)

Napisano

I oby po odrestaurowaniu takim widokiem oko cieszył.
Pojeżdzilem troche po finskich stronach ale o rysunek z wymiarami niestety nie zachaczylem.
Zaraz postaram sie poszaleć ponownie /fiński jest zaje- fajny he he /
Pzdr Jack61

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie