imperorr Napisano 20 Styczeń 2006 Autor Napisano 20 Styczeń 2006 jak w temaciechce czesc zbiorow umiescic w gablotce- aby zabezpieczyc przed kurzem i wyeksponowac je jakos,myslalem zeby zrobic taka na sciane, ze szklana szybamoze macie zdjecia swoich gablot ewentualnie mocowanie zawiasow i czy robic na klucz? robicie jakies podswietlanie w gablotkach np na diodach lub halogenach?z czego robicie tlo- myslalem o zastosowaniu worka lub reprintow pocztowek lub zdjec.
Jacek P Napisano 29 Maj 2006 Napisano 29 Maj 2006 A może ktoś wie gdzie można gablotkę kupić??????????
Cronos Napisano 29 Maj 2006 Napisano 29 Maj 2006 Myślę że na tło będzie najlepsza czerwona wykładzina. A co do oświetlenia to odradzam diody, bo diody nie daja dużo światła, jedynie lekki poblask. A w sumie to zrób jak ci się podoba:) A tak na marginesie to po co kupowac gotowe gablotki jak taniej można samemu zrobić. Zbić z desek, wyszlifować, pomalować, wstawić szybke (dostepna u najbliższego szklarza), zawiesić na zawiasach i gotowe. A co do kluczyka to zależy od wartości eksponatów które chcesz trzymać w środku:)
Wercyngetoryks Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 http://www.allegro.pl/item107129497_polka_na_miniaturki_ozdoba_dla_twoich_skarbow.html
Q3N Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 Imperorr napisz mi gdzie mieszkasz jak blisko mnie to moze uda sie cos zrobic.
danieloff Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 Tu masz bardzo prostą gablotkę - jako tło dykta oklejona czerwonym suknem, gablotka otwierana, góra na zawiasach, bez oświetlenia - moim zdaniem zbędne.
Lukas P Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 Witam!Do oświetlenia polecałbym diody LED, oczywiście odpowiednio wysterowane i rozmieszczone. Mają one kolosalną zaletę w stosunku do halogenów, a mianowicie nie emitują promieniowania ultrafioletowego, które może zaszkodzić niektórym eksponatom. No i nie nagrzeją się jak halogen i przypadkiem nie zapalą drewnianej ramy ;). Może wydawać się to niemożliwe, ale jednak jest to całkiem realne. Dobre rozwiązanie to świetlówka, ale ona też emituje dosyć dużo iedobrego" promieniowania ;). Chyba jednak najlepiej nie umieszczać w gablocie oświetlenia, a powiesić ją w miejscu oświetlonym np. reflektorkiem skierowanym na nią, który można włączać tylko na czas oglądania zbiorów (w jakimś muzeum widziałem taki patent). Samą gablotę można tanim kosztem zamówić u lokalnego rzemieślnika, zwanego pospolicie stolarzem. Koszt niewielki a gablotka pewnie będzie solidna i ładna (polecam najpierw rozpytać o DOBREGO stolarza, nie zawsze, a prawie nigdy, to ten najtańszy). Stolarzowi wystarczą wymiary i krótki opis jak ma to wyglądać. Ja zamawiałem u stolarza szafkę z półkami od frontu uchylną szybą do ekspozycji modeli i dałem za to niezbyt dużo kasy (płyta z klejonego drzewa i szyba były moje).PozdrawiamŁukasz
von Teuto Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 Nie zawsze warto wszystko chować w gablotach. Można swojego gościa zaskoczyć, podając jemu świeżo zmieloną kawę w ręcznym młynku i zaserwować w zdobycznym" porcelanowym servisie do kawy, efekt murowany. Czasami warto też poszperać w starych szopach czy stodołach, można znaleźć stare piękne intarsjowane dębowe szafy, jak ta na zdjęciu 150 lat stara, i po małej renowacji wstawić swoje fanty" :) Stare rzeczy wymagają pięknej oprawy.Pozdrawiam.
Gizeh Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 Gablotka na ścianę - tylko jak przyczepić drobiazgi w pionie? Powinny się ładnie prezentować i nie pospadać przy byle poruszeniu gabloty.
imperorr Napisano 31 Maj 2006 Autor Napisano 31 Maj 2006 szafa to orginalny pomysl ale mnie nie pasuje,mam kawalek szarej wykladziny i troche sklejki dlatego planujecos sklecic z tego,moze w koncu dostane urlop ;]]fanty: [guziki, bagnety] myslalem o przyczepieniu zylka to chyba najprostszy pomysl, no chyba ze sa bardziej lepsze.poprostu przegladajac posty chcialbym sobie czasami luknac oczami na fanciki.inny motyw tla dla gablotki to myslalem nad wykorzystanmiem worka po listach.lub jak dobrze bedzie skany zdjec pradziatka.co do oswietlania myslalem o wykorzystaniu jakis diod o podwyzszonej jasnosci.
ja20 Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 na forum jest koleś nazywa się Beny.najlepiej jak byś się do niego odezwał jest stolarzem.
Lukas P Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Witam!imperorr jeżeli chcesz wykorzystać diody superjasne" zwane też ultrabright" to pamiętaj o tym, że wymagają one dosyć dużego prądu i trzeba rozsądnie dobrać zasilanie. Poza tym dochodzi kwestia optymalnego doboru miejsca umieszczenia punktów świetlnych, czyli LED'ów. Diodek proponuje poszukać w katalogu www.tme.pl (mam nadzieję, że admin tego nie wytnie ;) ). Powinny wystarczyć takie, które mają ok. 6000 mcd. Jeżeli nie masz doświadczenia w elektronice to pisz na priva, postaram się Ci pomóc. Mam doświadczenie w takich zabawkach ;o), nawet dość duże.PozdrawiamŁukasz
Gambit Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 Witam. Ja mam gablotkę akurat i będę ją robił może w ten weekend. Projekt przewiduje najpierw przyklejenie maty korkowej, a dopiero na nią przykleić materiał. Zamiast sukna które jest stosunkowo drogie zamierzam wykorzystać polar. jest z tego co wiem o połowę tańszy od sukna a aż takiej znowu drastycznej różnicy w wyglądzie nie ma, bardziej w dotyku a to przecież będzie za szybą. jak się nie będzie za bardzo gablotką szarpać, to korek powinien wystarczyć do utrzymania eksponatów, nawet tych cięzszych ciut. Jak będą już jakieś efekty to wrzucę fotki.Pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 3 Czerwiec 2006 Napisano 3 Czerwiec 2006 Gambit - korek spokojnie wytrzyma ciężar rosyjskiej klamry od pasa ,u mnie wisi i jeszcze nie spadła.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.