Sereklegnica Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 Paranoja. Proponuję wysyłać opanowane maile z linkami do stron ze zdjęciami bunkrów na których widać tłumy turystów.Ja wysłałem linki do stron o MRU, Wale Atlantyckim, Baterii Todt i link do strony Pana Lucjana (A konkretnie czeskie fortyfikacje). Przydałyby się zdjęcia pozostałych dwóch takich baterii.
2342 Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 Mieszkańcy są przeciwko wyburzaniu, zobaczcie wynik sondy z godziny 15.10. W sondzie można głosować przez cały czas. Program nie rejestruje IP w ogóle, tylko w skali dnia.Wszyscy, co oddali głos wczoraj, mogą to zrobić powtórnie dzisiaj.Nietoperze są, m.in. borowce i mopki i nie trzeba nikogo sztucznie napuszczać !Wynik sondy :Czy uważasz, że Aquapark powinien powstać na terenie zabytkowych bunkrów? nie, należy wskazać inną lokalizację 67.28 % (220) tak, bunkry należy wyburzyć 29.36 % (96) nie mam zdania 3.36 % (11) Ogółem głosów: 327
Forteca Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 Wiadomo, że aquapark w naszym mieście jest jedną z wielu szans na sprowadzenie turystów do naszego pięknego miasta. Co nam z fortów? Są brudne i niczemu nie służą. O historii możemy się dowiedzieć w szkole."to trzeba oprawić w ramki :(Ciekawe do czego służy pan (niedo)rzecznik i czy jest czysty ?
mietek Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 Skoro sa nietoperze to juz mailowac do zielonych, tyle ze jak Ci wejda to tez szkoda. Bo nie da sie polaczyc aquaparku i bunkrow.Niestety planowanie strategiczne w Swinoujsciu lezy, strategia nasladownictwa (aquapark) daje jedynie krokotrwale zyski, nie zas dlugotrwala przewage konkurencyjna. Tu lepiej wlasnie sprawdza sie wlasnie roznicowanie ofery (mamy/oferujemy cos czego inni nie maja - bunkrowy aquapark), dzialalnosc niszowa, ewentualnie strategia lidera kosztowego, ale tu raczej tez sie nie wygra np. z tanimi liniami i wylotami w naprawde tanie kraje.
yorik Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 No! z tymi nietoperzami to świetny motyw. Akurat są w okresie hibernacji i takich numerów nigdzie w normalnych krajach sie nie robi.U mnie w bloku próbowali robić remont balkonów. Okazało się, że w połowie czerwca w ich części miały lęgi jaskółki oknówki. Wystarczył jeden telefon. Prezes spółdzielni wziął ogon pod siebie momentalnie i nakazał wstrzymanie jakichkolwiek prac zasłaniając się niedoinformowaniem.Konserwa przyrody musi być zawiadomiona ! Jak wstrzymają niszczenie zawsze troche czasu zostanie.Podejrzewam, że ekolodzy" mogą w tym momencie zrobić wadzy"z d... jesień średniowiecza".Żeby tylko chcieli. Pozdro!
yorik Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 I jeszcze jedno. Aquapark w Świnoujściu? Już potrzebny?To wygląda na przekręt.Drzewa się nie wozi do lasu jak mówi ludowe porzekadło.
J-23 Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 Byłem mieszkańcem Ś-cia i myślę że ten aquapark to tylko ściema dla mieszkańców aby poparli rozbiórkę. To taka marchewka. W mieście jest ledwo wiążący koniec z końcem basen (budowany z trudnościami ponad 20 lat) a tu nagle wyskakują z aquaparkiem. Może kino zbudują (taniej) bo takowego nie ma obecnie w mieście a były 3.Co do mailowania, aby niedoRZECZNIK nie zasłaniał się że tylko 30 i tylko 70% merytorycznych to proponuję wysyłać z informacją że kopię otrzymują: WKZ i prasa.
marraf1 Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 ha ha 30 meili niech sobie nie żartuje, no chyba ze meile o takiej samej traści kasuje nie patrząc na podpisy! Ja sma z kolesiem z róznych kont wysłąem jakies 15 meili... specjalnie pozakladaliśy skrzynki pocztowe..Załosny urzędas....
2342 Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 Kto ma znajomych w Niemczech ? Co to za firma :AHT Immobilien Management&Project-entwicklung W/g informacji UM w Świnoujściu to potencjalny inwestor na terenie Plantagenbatterie. Sprawdźcie, czy to nie kit !Na Googlu taka strona www ani firma nie wyskakuje. Sprawdzę swoimi kanałami za Odrą !
beaviso Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 Kuźwa, nie popadajmy w paranoję. A może mam inne Google? Wyskakuje!http://de.geocities.com/ahtimmo/ueberuns/index.htmlA z tego rzecznika to niezły typek. Chyba uczuł się na uczelni" Rydzyka... Nie napiszę tam maila, bo nie mam ochoty silić się na gładkie słowa. Dla mnie sprawa jest jasna. Turyści do Świnoujscia nie mają po co przyjeżdżać, bo to żadna atrakcja, zwykła zapadła dziura. A na pewno nie zagraniczni. Jedyne co mogło ich przyciągnąć to... Właśnie ciekawe obiekty historyczne!
2342 Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 Link do strony www firmy AHT Immobilien Project&...http://www.immowelt.de/Immobilien/ImmoDetail.aspx?ID=5569709Firma zajmuje sie pośrednictwem w sprzedaży działek budowlanych i nieruchomości w Polsce. Być może także developerką. Ma swoje biuro w Świnoujsciu. Buduje aktualnie apartamentowce przy promenadzie i oferuje mieszkanko 40 metrów za 50 000 Eu.
pppppp Napisano 26 Styczeń 2006 Autor Napisano 26 Styczeń 2006 Proszę głosujecie w sondzie i piszcie. Jeżeli wynik bedzie druzgocący - może włodarze miasta pójda po rozum do głowy!To jak narazie jedyne wyjście, choć w całą sprawę zangażowaliśmy politykireów, którzy przez PATRYJNE ORGANA WLADZY będą starały się pomóc.sonda :www.swinoujscie.com.pl (po praej stonie na dole)emile z portestami wysyłajcie do:sekretariat@um.swinoujscie.pl i kopia do rn@glosszczecinski.com.pl
2342 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Apel do wszystkich !Piszcie kto może do własciciela firmy ATH Immobilien, która ma być inwestorem na terenie Plantagenbatterie" /niekoniecznie po niemiecku/ i pytajcie, czy zna problem i czy można zaprojektować osrodek tak, aby zachować bunkry ? Jaka reklama dla firmy !!! I czy wie, że może przyczynić się do zniszczenia zabytków niemieckiej właśnie sztuki fortyfikacyjnej !!! Podaję linka strony z adresem mailowym :http://partner.immowelt.de/aht%2Dgmbh/
Ziut Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Ludzie zapieprzyliście" (bo inaczej powiedzieć się nie da)sprawę od samego początku. W takim miejscu jak Świnoujście, gdzie człowiek na każdym rogu potyka się o fortyfikacje, nie można nieśledzić planowania inwestycji. Nawaliliście na całej linii. Potencjalne inwestycje zawsze są powodem do chwalenia się. I miejscowi włodarze ustami Pana Roberta Karelusa (niech historii uczy się w szkole), prawdopodobnie, niejednokrotnie wspominali o tej superinwestycji". Chwalą się nimi, nim jeszcze zdobędą pieniądze na przygotowanie terenu. Gdyby na tym etapie rozpoczęła się interwencja miłośników cegły i betonu", odniosłaby, bez wątpienia skutek. Decyzje o wydaniu setek tysięcy złotych nie zapadają na ajnych kompletach".Świnoujszczanie ! - Gdzieście wtedy byli!!!!!Teraz to jest płacz nad rozlanym mlekiem. Ciskanie się, obrażanie, wyzywanie nic już nie pomogą.Bateria została poświęcona.Może teraz będziecie zwracać baczniejszą uwagę na wyczyny miejscowych architektów.Miłośnik cegły i betonu z Grudziądza"
2342 Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Hola ! Hola !Nikt tu nie rwie szat na piersi wzorem Rejtana. Spokojnie ! Protest jak każdy, wymyka się czasem spod kontroli i niebezpiecznie wciąż dryfuje w stronę przedwyborczych, politycznych uchawek". Nie po drodze nam z tym nurtem. Najbardziej szkodzi sprawie stawianie alternatywy - inwestycja albo zabytki fortyfikacji. To przypomina sławetne referendum gen. Jaruzelskiego. Z przykrością stwierdzam, że współuczestniczą w tym niektóre media. Otóż plan zagospodarowania przestrzennego dla interesującego nas obszaru nie jest z tego co mi wiadomo zatwierdzony. Nikt z władzy nie chwalił się wczesniej takim pomysłem. Nie ma żadnej umowy wiążącej o realizacji Aquaparku tylko list intencyjny ! W perspektywicznej koncepcji rozwoju miasta stawia się wręcz na zieleń i zachowanie fortyfikacji na tym terenie. Taka wizja rozwoju zdobyła przecież nagrodę - certyfikat w konkursie POT. Nie tak dawno odbywał się w Świnoujściu zlot TPF, gdzie doszło do spotkania z władzami i wzajemnych deklaracji współpracy. Rzecznik prasowy prezydenta w wywiadach z dziennikarzami zarzekał się, że obiekty fortyfikacyjne leżą poza obszarem planowanych inwestycji budowlanych. Pozyskano z Unii fundusze na wytyczenie ścieżki dydaktycznej po fortyfikacjach wyspy Wolin i wytyczono ją w praktyce. Wydano foldery opisujące i promujące fortyfikacje jako atrakcje turystyczne. Coż zatem miał sobie pomyśleć - taki sam jak Pan - miłośnik cegły i betonu ze Świnoujścia ???Ja nadal uważam, że jakiejkolwiek władzy czy urzędników WKZ nie wolno stawiać pod scianą". Jeżeli jest wola rozmów, to należy je toczyć. A taka jest ! W dniu 1 lutego br Prezydent Ś-cia wyznaczył termin kolejnego spotkania, tym razem w obecności Konserwatora Zabytków. Zobaczymy, co będzie. A tymczasem udało mi się ustalić, że potencjalny inwestor niemiecki to duża firma, działająca od lat. Teraz staram się dotrzeć do jej własciciela p.Lothara Schmidta aby zapytać, czy rzeczywiście projekt wymaga wyburzenia fortyfikacji, czy zna historyczną wartość tychże obiektów i czy istnieje możliwość ich zachowania podczas realizacji prac budowlanych. Może z tej strony przyjdzie pomoc i rozwiązanie całej sprawy ? Bardzo na to liczę !Wracając do tematu - nikt Panie iut" z poważnych obrońców fortyfikacji nie wyzywa nikogo ani się nie ciska na jakimkolwiek forum. Ci, którzy tak robią, szkodzą nam bardzo. Najbardziej pomagają nam za to merytoryczne argumenty i przede wszystkim podpisywanie się pod nimi !!!Tym przede wszystkim dziękuję za szlachetną postawę i solidarność. Nie chcę być złym prorokiem ale jeżeli jutro przed podobnym problemem stanie np. Grudziądz, do głowy mi nie przyjdzie, żeby Wam napisać iż spieprzyliście sprawę ! Pozdrawiam wszystkichPiotr LaskowskiFort Zachodni w Świnoujściu
yorik Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 2342 bardzo rzeczowa odpowiedź.Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę ale mnie we wcześniejszym poście tez chodziło o zwrócenie uwagi na całość problemu.Czyli o to, że takie rzeczy dzieją się podejrzewam nagminnie w calym kraju.Natomiast jesli chodzi o sposób postepowania władz mnie np. bardziej zależy na fortyfikacjach niż np. Aquaparku lub innym Disneylandzie. A to, że komuś sie podoba to drugie mnie już nie interesuje. To są zasady demokracji. Jeśli doszło do naruszenia prawa to należy przejechać się czołgiem po winnych.Natomiast działalność polegająca na wyburzaniu, jeśli nie jest zatwierdzony plan zagospodarowania to coś tu nie gra.Czy są wszystkie zezwolenia ? (przecież teraz, żeby wykopać dołek pod fundamenty wymagane jest pozwolenie na budowę).Wszystkie papiery do wglądu i szukać motywu aby przerwać dewastację albo przynajmniej, żeby nie uszło to komuś na sucho. W końcu czekaja nas wybory samorządowe. Wg mnie komuś bardzo zależało na cichym załatwieniu sprawy.I jeszcze raz dodam jeśli mi sie podoba bardziej stary bunkier to moja sprawa i mam do tego prawo. Bo niedługo zaczną nam rozbierać gotyckie kościoły (watek religijny w tym momencie nie wchodzi w grę).We Wrocku wysadzono w latach 70. średniowieczne młyny. Wszystko było zgodne z prawem. Czego teraz ma byc tak samo.
Ziut Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Poniosło mnie.Przepraszam.Jestem wyczulony na niszczenie fortyfikacji, może dlatego, że w Grudziądzu popełniono taki właśnie błąd i zmarnowano jeden z najcenniejszych i najlepiej zachowanych zabytków architektury obronnej- Grupa Fortowa Księże Góry".Ale śledząc całą sprawę od początku trudno rozdzielić informacje prawdziwe od fałszu. Ta ilość słusznych protestów, o różnym ładunku emocjonalnym, wywołała okrutny szum informacyjny.Moja beznadziejna reakcja nie była skierowana do tych, którzy rzeczywiście coś usiłują zrobić - jak Pan Piotr Laskowski. Z tej odległości poza listami do UM i WKZ nic nie można zrobić.Pozdrawiam
Ziut Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Poniosło mnie.Przepraszam.Jestem wyczulony na niszczenie fortyfikacji, może dlatego, że w Grudziądzu popełniono taki właśnie błąd i zmarnowano jeden z najcenniejszych i najlepiej zachowanych zabytków architektury obronnej- Grupa Fortowa Księże Góry".Ale śledząc całą sprawę od początku trudno rozdzielić informacje prawdziwe od fałszu. Ta ilość słusznych protestów, o różnym ładunku emocjonalnym, wywołała okrutny szum informacyjny.Moja beznadziejna reakcja nie była skierowana do tych, którzy rzeczywiście coś usiłują zrobić - jak Pan Piotr Laskowski. Z tej odległości poza listami do UM i WKZ nic nie można zrobić.Pozdrawiam
2342 Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Uzupełnienie informacjiDrodzy miłośnicy cegły, murów, betonów i czego tam jeszcze, w czym historia zapisała swoje dzieje !Tutaj batalia toczy sie nie tylko o Plantagenbatterie" ale i o fortyfikacje z II wojny i z zimnej wojny". Mamy tu 3 rosyjskie baterie nadbrzezne z okresu powojennego, małą Albanię" z lat 50-tych w postaci umocnień lego na wydmach od Ś-cia do Miedzyzdrojów. Jest perełka - bateria Goeben" ! I w obronie tego się targujemy z obecną władzą i bedziemy to robić z każdą inną, jeśli zajdzie taka potrzeba.Pierwszym sukcesem jest precedensowy wręcz sposób reagowania wszystkich zainteresowanych z całego kraju na nasz apel. Może dużo różnych zabytków zostanie dzięki temu ocalonych w przyszłości.Drugim sukcesem jest to, że Prezydent chce podjąć dyskusję na temat ocalenia innych obiektów.Trzecim sukcesem jest powolne przeorientowanie społeczeństwa na filozofię godzenia ze sobą starych budowli z nowoczesnymi wizjami architektów. To ogromne pole do popisu dla tych ostatnich !Ceną za to jest ustawiczne znoszenie inwektyw o braku szacunku dla ofiar wojen, o gloryfikowaniu militaryzmu niemieckiego czy wręcz o robieniu dużych pieniędzy na oprowadzaniu Niemców po bunkrach /nawiasem mówiąc jedynymi gośćmi z zagranicy, którzy zaproponowali mi pieniądze za pokazanie niektórych fortyfikacji Świnoujścia i którym przy świadkach odmówiłem byli Anglicy/. Lęk i głupota każe ludziom sięgać po takie argumenty ! Ale moim zdaniem można rozwiać i jedno i drugie. Opisywaniem, wyjaśnianiem, tłumaczeniem i spokojem. Przekuwajmy zatem naszą siłę liczebną w skumulowaną siłę argumentacji. Ja widzę, że to działa ! Pozdrawiam raz jeszcze Piotr Laskowski
Parti78 Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Chore! Mam znam się na MRU i Wale Pomorskim i widze skalę zniszczeń ale z tą baterią to przegięcie jakich wiele! Dewastacja!!!
d007 Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Panowie ze ŚwinoujściaDzisiaj Wy walczycie o swoje unkry" jutro my będziemy musieli stanąć w obronie naszych fortyfikacji. Jestem pełen podziwu dla Was i dla Waszego zapału. Szczerze Wam kibicuje i robie wszytsko co mogę, aby Wam pomóc (głosuje w sądzie i wysyłam mejle).U nas na Górnym Śląsku także spotyka nas niestety ten problem. Plany budowy autostrady kolidują z POLSKIMI przedwojennymi fortyfikacjami Obszaru Warownego Śląsk". Jest wysoce pradopodobne, że władze także będą chciały poświęcić te unikatowe i zabytkowe budowle ku wyższym celom". Mam nadzieje, że Wasza walka przyniesie sukces i pomoże także nam. Serdecznie pozdrawiamd007
IZS Napisano 28 Styczeń 2006 Napisano 28 Styczeń 2006 a oto jak moze wygladac banalny schron (Wal Atlantycki)w Arromanches (Francja). Pod warunkiem ze gminie chce sie strzyc trawe i oprozniac kosze na smieci
IZS Napisano 28 Styczeń 2006 Napisano 28 Styczeń 2006 A oto do czego przymierza sie dyrekcja fortu Grodzisko w Gdansku.Tak zwane Studium krajobrazowe kolejki linowej zbudowane na schronach artyleryjskich z 1869 roku.To nie jest budynek.... to tylko dopuszczona przez plan zagospodarowania przestrzennego infrastruktura techniczna"
Ziut Napisano 29 Styczeń 2006 Napisano 29 Styczeń 2006 IZS. To co pokazałeś to kolejny przykład ambicjonalnego" przerostu wyobraźni architektów. Niech sobie spuszczą taką kolejką z Dworu Artusa.Są dobre przykłady adaptacji z Krakowa. Może ktoś ma jakąś fotografię ? Umieśćmy tu tyle pozytywnych przykładów ile się da. Wiem, że pojedyncze schrony były adaptowane w Toruniu i Poznaniu. Niestety nie mam dobrego materiału fotograficznego.POZDRAWIM
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.