kris_kutno Napisano 16 Styczeń 2006 Autor Napisano 16 Styczeń 2006 Szukam materiałów, zdjęć dotyczących 37 Pułku Piechoty - Kutno.
sqh Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 W serii zeszytów arys Historii Wojennej..." jako nr 7 ukazała się monografia 37. pp, autorstwa Eugeniusza Walczaka (Warszawa 1991), zaś o mobilizacji i działaniach wojennych traktuje książka Piotra Kukuły Piechurzy Kutnowskiego Pułku" (Łódź 1977).
kozakk88 Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 witam :) domyślam sie ze kolega z kutna w muzeum regionalnym jest sporo fotek i pamiatek po jednostce... czy jest moze kolega zainteresowany rekonstrukcją??:>
kris_kutno Napisano 17 Styczeń 2006 Autor Napisano 17 Styczeń 2006 Rekonstrukcją owszem.Możemy coś wreszcie zrobić w naszym mieście.
kozakk88 Napisano 17 Styczeń 2006 Napisano 17 Styczeń 2006 ja już poczyniłem pierwsze kroki.. odezwij sie na priva twalczak88@o2.pl lub gg: 2577118
kutno Napisano 17 Styczeń 2006 Napisano 17 Styczeń 2006 OOOOOOOOO kurczaki !!!!!!!!!!! W końcu siem może cos w Naszym małym miasteczku ruszy !!
kris_kutno Napisano 17 Styczeń 2006 Autor Napisano 17 Styczeń 2006 Może wreszcie. Tylko trzeba by sie do tego pożądnie przyłożyć. Może zorganizujemy jakieś wspólne spotkanko, bo takie gadanie na forum to, tylko gadanie. Tak to może sie pozna ludzi którym historia Kutna i żołnieży kutnowskich nie jest obojętna. Jak coś to piszcze na priv.
kris_kutno Napisano 17 Styczeń 2006 Autor Napisano 17 Styczeń 2006 poprawka żołnierzy" sorki ale szybko pisałem
MichałA Napisano 21 Styczeń 2006 Napisano 21 Styczeń 2006 Kilka ważnych informacji znajduje się w eszytach Regionalnych", zdaje się, ze w numerze 6. Zeszyty znajdują się w dziale regionalia, w Bibliotece im. Stefana Żeromskiego.W ogóle historia aszego" pułku, (de facto to był pułk łęczycki z dowództwem w Kutnie), jest bardzo interesująca. Była to jedna z lepiej wyposażonych jednostek we wrześniu, a w stanie mobilizacji znajdowała się od lutego/marca. Pełną gotowość bojową pułk uzyskał już w kwietniu 1939 roku. A mundury - najnowszy szyk i krój.
MichałA Napisano 21 Styczeń 2006 Napisano 21 Styczeń 2006 Warto również nadmienić, że pułk posiadał bardzo duże zapasy amunicji i umundurowania. Wykorzystano z tego wiele w uderzeniu na Łęczyce przez jednostki Armii Poznań. Dziwna sprawa, ale w Kutnie jest bardzo mało pamiątek po 37 pułku piechoty im. księcia Józefa Poniatowskiego. Mówię tu tak o pomnikach jak i o różnych fantach.
kozakk88 Napisano 21 Styczeń 2006 Napisano 21 Styczeń 2006 MichałA z tego co wiem Pułk był ziemi Łęczyckiej ale w kutnie było nie tylko dowództwo ale i cały pułk!! jest to związane z tym ze mimo wszystko Kutno lezy na ziemi Łęczyckiej a nie kutnowskiej... nie wiem czy jestes utejszy" czy nie ... ale w kutnie są jeszcze budynki nalezące kiedys do tego pułku..
MichałA Napisano 21 Styczeń 2006 Napisano 21 Styczeń 2006 Jesteś pewien, że żadna jednostak pułku nie znajdowała się poza Kutnem...? A jeżeli chodzi o pytanie odnośnie budynków to ze względu na jego banalność pozostawię go bez komentarza. Choć i tu można wymienić kluczowe budynki pułku znajdujące się poza Kutnem.
MichałA Napisano 21 Styczeń 2006 Napisano 21 Styczeń 2006 Aha znajduję się teraz poza domem, ale w Łęczycy koszary miał jeden z batalionów pułku, zdaje się że II. ;)Pozdrawiam.MichałP.S. Sprawa jest do wyjaśnienia.
kozakk88 Napisano 21 Styczeń 2006 Napisano 21 Styczeń 2006 skoro juz jestes taki dokładny to wzmianka o budynkach nie była pytaniem tylko stwierdzeniem faktu ;p
MichałA Napisano 21 Styczeń 2006 Napisano 21 Styczeń 2006 ie wiem czy jestes "tutejszy czy nie ... ale w kutnie są jeszcze budynki nalezące kiedys do tego pułku.."Jest to zdanie wielokrotnie, podrzędnie złożone ze zdaniem pytającym, o potwornym szyku gramatycznym ;)Ale do rzeczy:Koszary w Mifleksie nie istnieją już w pierwotnym kształcie z np. 1939 roku. W zasadzie cały budynek został gruntownie przebudowany na potrzeby zakładu produkcyjnego. Oczywiście można mówić, że budynek przy Grunwaldzkiej i PKSie to budynek koszar, tyle tylko że wtedy wyglądał on zupełnie inaczej. A jeżeli chodzi o wnętrza to zaszła tam totalna rewolucja.Znajdująca się przed wojną poza granicami Kutna strzelnica pułkowa na sklęczkach istnieje do dziś. Zajmowana jest przez 2 Bazę Materiałowo-Techniczną PSP. Podczas wycieczek rowerowych można ją zobaczyć z każdej strony, a może nawet pocykać zdjęcia. Jest to też świetna miejcówka do kopania - dzisiejsza granica bazy jest mniejsza od przedwojennej.Najmniej zmienionym budynkiem związanym z wojskiem w Kutnie jest Kościół Garnizonowy 37 Pułku Piechoty..Warto poszukać obok wojskowej rampy kolejowej i wojskowych magazynów kolejowych na wysokości technicznej. 3 miesiące temu PKP czyściłą magazyny i wyrzucała wiele rzeczy na złom. Szkoda słów. Dziwne to ale były nawet rzeczy przedwojenne.Na Azorach we wrześniu wyładowały się również z transportu podwody 3 dywizji piechoty! Ile tam w ziemi siedzi...Pozdrawiam.
MichałA Napisano 21 Styczeń 2006 Napisano 21 Styczeń 2006 ransportu podwody 3 dywizji piechoty!"Ups. Żeby było jasne - trzech dywizji piechoty!
kutno Napisano 22 Styczeń 2006 Napisano 22 Styczeń 2006 Nie należy zapominać Panowie o budynku przy ulicy Orzei oraz przy ulicy Bema ... oba zadaptowane na budynki mieszkalne
Boruta Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 Szybkie pytanko - Gdzie były koszary w Łęczycy? Wstyd się przyznać, lecz nie wiem ;-(Pozdrawiam
kris_kutno Napisano 25 Styczeń 2006 Autor Napisano 25 Styczeń 2006 Ma ktoś z was jakieś fotki Kutna lub 37 PP? Bez widokówek bo te mam wszystkie zeskanowane od jednego kutnowskiego kolekcjonera.
kris_kutno Napisano 31 Styczeń 2006 Autor Napisano 31 Styczeń 2006 Czy są jacyś chętni do pomocy w budowie strony o 37 PP?
kozakk88 Napisano 31 Styczeń 2006 Napisano 31 Styczeń 2006 chętni to nie problem ;) podaj wiecej szczegułów ..
kris_kutno Napisano 1 Luty 2006 Autor Napisano 1 Luty 2006 Cały czas zbieram materiały, mam mało fotek. Jak chcesz prześle ci schemat budowy strony
Vincent_Vega_69 Napisano 1 Luty 2006 Napisano 1 Luty 2006 Napisz jakiej pomocy oczekujesz przy budowie strony
kris_kutno Napisano 2 Luty 2006 Autor Napisano 2 Luty 2006 Głownie to brakuje mi zdjęć. Z resztą materiałów jakoś sobie radze. Dotarłem do miłego Pana który w latach '80 pisał prace magisterską o 37 PP. Skarbnica wiedzy, bardzo ciekawa pozycja ale głównie dotyczyła Kampanii Wrześniowej.
kutno Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 Witam !! Proponowałbym przejść sie do Muzeum w sprawie tych fotek Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.