kiler p Napisano 10 Styczeń 2006 Autor Napisano 10 Styczeń 2006 Czy którys z kolegów posiada może fotografie członkiń PWK w pełnym umundurowaniu lub jakis jego dokładny opis ? Z tego co wiem w jego skład wchodził czarny beret (z jakimś znaczkiem ?), kurtka (jaki krój ?) i czarna spódnica. Do tego ekwipunek - maska i apteczka.Byłbym wdzięczny za pomoc.
JoncaA Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Ciekawy temat wywołałeś.Zdjecia marne (i lepsze nie beda), ale moze sie do czegos przydadza:
MAB Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Kiler, wkrótce będziesz miał okazję zobaczyć mundur PWK na żywo :)Moja żona, która zaczynała rekonstrukcję kilka lat temu w mundurze KBW podjęła jako pierwsza temat kobiecego przysposobienia wojskowego od stóp do głów rzekłbym :)Pzdr., MABPs. Apropo też bym prosił o fotki (możliwie najdokładniejsze na legion1@op.pl - chodzi w szczególności o detale spódnicy i nakrycia głowy).
kiler p Napisano 10 Styczeń 2006 Autor Napisano 10 Styczeń 2006 Czy na 2 zdjęciu to nie są raczej harcerki ? Zastanawiają mnie te krawaty/chustki(?), czy może takie coś wchodziło w skład umundurowania PWK ? Poza tym jedna ma coś jakby harcerskie długie skarpety.MAB, mógłbyś wrzucić zdjęcia żony w tym umundurowaniu - w celach edukacyjnych oczywiście ;-). Być może na kolejnej rekonstrukcji nie będzie jedyną pewukaczką" ;-).
MAB Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Źle się wyraziłem.Beata nie ma jeszcze własnego munduru.Po decyzji odtwarzania takiej postaci najpierw wzięła się za długotrwałe gromadzenie materiałów, a także studiowanie historii tego przysposobienia (w czym nie chwaląc się jej pomagałem) z rozmowami z żyjącymi jeszcze członkiniami tego ruchu włącznie.Jak więc widzisz temat potraktowany został bardzo poważnie, a nadal jest jeszcze parę nieścisłości, które trzeba dopracować.Pzdr., MAB
JoncaA Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 kiler, tez mnie to zastanowilo - to rzeczywiscie sa chyba chusty, ale tez czesc pan ma krawaty na wierzch, a pani salutujaca (flagę wciaganą na maszt) ma tez krawat, ale do koszuli. Oba zdjecia i to trzecie teraz to fragmenty colage. Tlem jest zdjecie z pania salutujaca i wmontowane owe harcerki". Calosc ma dwa podpisy :1. Salut au drapeau au camp de preparation militaire feminine. Hoisting the flag a women's auxiliary service camp itd. po włosku i niemiecku 2.Instruction sur l'usage des masques. Gas-mask drill. itd.A wszystko to razem z albumu Quiriniego" - w koncu druku dosc oficjalnego, wiec wydawca (Glowna Ksiegarnia Wojskowa) chyba wiedzial co robi.Pani oficerka" ma pas oficerski z koalicyjka, berety chyba czarne przepisowe z ogonkiem".Co z kurtkami - nie wiem, ale nie wyglada to na dosc w koncu sztywny drelich.
Schrek Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Witam bardzo ciekawy temat! W publikacji na temat ON w Wielkopolsce jest jedno zdjęcie (niestety nie mam go w kompie musze je zeskanować) plutonu sanitarnego chyba kościańskiego bON zdjęcie chyba z 1938 lato 1939? W każdym razie owe Panie maja zaczynając od dołu pantofelki z białymi kolanówkami, ciemną spódnice za kolana i o dziwo nie frencz ale cos szyte na wzór bluzy wz.36 oczywiście kroju dla Pań z pasem jedno bolcowym i białymi rombami na kołnierzykach ze znakiem czerwonego krzyża. Na głowie ciemny (czarny (granatowy) berecik z antenkom. Druga wersja jaka widziałem to analogiczna do tego ale zamiast na kołnierzu patek z czerwonym krzyżem była na ramieniu naszyta białe kółko z czerwonym krzyżem. Wreszcie przechodząc do zdjęć frontowych jest znane kolorowe zdjęcie kobiety z PWK(?) już w niewoli gdzie ów Pani ma długie owijki spodnie wz.19 na sobie bluzę letnia wz23 (?) (gimniastrojke) na ramieniu ma opaskę PCK a na rękawach i kołnierzu wypustki ciemno zielone – nie wiem czy to nie jest bluza korpusu kadetów??? Inne zdjęcie przedstawia zabójczą blondynkę w bluzie drelichowej niestety nic więcej nie widać. pozdrawiam Schrek
Schrek Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 cos mi wyszło radio erwań nie koscian tylko Rogozno i jak tak teraz ogladam te kurtki to tylko w jednej widze guziki od dolnych kieszeni moze to jednak te wcigane przez głowe???Schrek
MAB Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Pawle, skąd ta instrukcja?Czy było w niej coś jeszcze na powyższy temat?Jeśli możesz to podeślij mi ją w normalnej, nie forumowej rozdzielczości bo nie rozróżniam szczegółów a barzo się przydadzą.Pzdr., Mariusz
Schrek Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Pawle to odrazu bysmi to podesłał???schrek1@interia.plco to jest za instrukcja dotyczy całego PW ???Schrek
jazlowiak Napisano 10 Styczeń 2006 Napisano 10 Styczeń 2006 Dobra zeskanuje i wyśle - to jest instrukcja nr 19 o przysposobieniu kobiet do obrpny kraju - Warszawa 1933 l/dz/ 200-3/pwk. z dnia 6 kwietnia 1933 roku
kiler p Napisano 10 Styczeń 2006 Autor Napisano 10 Styczeń 2006 To ja też bardzo proszę: cosmo.p@poczta.fm
ArturSz Napisano 11 Styczeń 2006 Napisano 11 Styczeń 2006 Schreku, dziewczyna na kolorowym zdjeciu nosi bluze z GRANATOWYMI mankietami, naramiennikami i patkami. Patki maja zolta wypustke. Sa to najbardziej charakterystyczne cechy mundurow PW ( noszone zarowno w PWK i przez PW meskie).Pozdr,ArturSz
MAB Napisano 11 Styczeń 2006 Napisano 11 Styczeń 2006 Tak jest.Dodatkowo powiem, że jest to umundurowanie niestandardowe, kombinowane i z formacji PWK pozostała właściwie tylko bluza.Słyszałem też, że w pośpiechu mobilizacyjnym formacją kobiecym wydawano po prostu kompletne mundury żołnierskie z sukna.Pzdr., Mariusz
Gebhardt Napisano 11 Styczeń 2006 Napisano 11 Styczeń 2006 Ja tez o ta instrukcje sie przymilam :). Krzysztof
dar28psk Napisano 11 Styczeń 2006 Napisano 11 Styczeń 2006 Gdybym mógł zostać dołączony do listy adresatów, którym przesyłasz instrukcję byłbym niezmiernie wdzięczny.
Schrek Napisano 11 Styczeń 2006 Napisano 11 Styczeń 2006 hmmm zawsze miałem skłonności do daltonizmu ;-)Mariusz a mógł byś mi cos powiedzieć (najlepiej na meila) o umundurowaniu PW?? albo gdzie tego ustrojstwa szukać?czuje sie w tym temacie nie do edukowany.Schrek
kiler p Napisano 26 Styczeń 2006 Autor Napisano 26 Styczeń 2006 Hmmmm, ktoś tu chyba o czymś zapomniał :(. Jazłowiak - będzie szansa dostać od Ciebie te skany ? Kiedyś (fiu fiu, już z rok będzie) obiecałeś mi też wypisy z Dziennika Rozkazów na temat zasad noszenia POS w WP.PozdrawiamPrzemek kiler"
kolekcj Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Jak będziesz tak miły to wyślij i do mnie lodbrogATo2.pl
jazlowiak Napisano 26 Maj 2006 Napisano 26 Maj 2006 No musze kurcze to poskanowac a nie moge znaleźć chwilki czasu - zbiorę sie do kupy:-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.