Skocz do zawartości
  • 0

dziwna giwerka

pawel_breslau

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
panowie ptrd nie była półautomatyczna tylko jedno strzałowa zato ptrs była piecio-strzałowa i mogła być ,ale tez nidgdy nie widziałem ani jednej ani drugiej wieć nich ktos wrzuci rysunki z tbiu to bedzie cos widac pozd.marek
Napisano
Witam.
Dzięki za wszystkie posty ale jeśli jest to rusznica produkcji rosyjskiej,ta z linku,to treba zwrócic uwagę że ten przedmiot z mojego zdięcia ma język spustowy zamontowany zaraz pod komorą nabojową (rusznica ma go zamontowanego nieco niżej).Natomiast przed nim jest jakby jakiś mechanizm do przesówu,czego nie widać na rosyjskiej rusznicy.
Może to jakaś inna odmiana?
Jeśli się mylę to proszę o poprawkę.
Pozdrawiam.
Paweł
Napisano
Honker-PTRD była półautomatyczna,polegało to na tym,że broń po strzale sama otwierała zamek i wyrzucala łuskę,strzelec przed kolejnym strzałem musiał wprowadzić kolejny nabój od góry i zamknąć zamek.
PTRSbyła automatyczna,samopowtarzalna.Automatyka oparta na wykorzystaniu energi gazów prochowych odprowadzonych przez otwór w lufie.Automatyka wykonywała wszystkie czynności po strzale przygotowując ją do oddania kolejnego strzału,co wymagało od strzelca tylko ściągnięcia języka spustowego.
Napisano
PTRD była bronią półautomatyczną-po strzale siła odrzutu przesuwała komorę zamkową z lufą w tył względem kolby i układu spustowego, otwierając zamek(krzywką znajdującą się za rączką zamka).Nie wykluczone że ten artefakt jest częścią broni,ale nie PTRD na zdjęciu widać że mechanizm spustowy jest połączony na stałe z komorą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie