zelig Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Poprzednio powtórka tych esesmanów. Obecnie majdrują przy celowniku...
zelig Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 No i teraz następuje scena, ktora mniej więcej ilustruje to o czym była mowa powyżej, czyli: sport extremalny - użycie panzerfausta we wnętrzu budynku..
zelig Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 .. a sekundę po wystrzale następuje scena jak z jakiejś burleski z niemego kina...
zelig Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 ... obrywa się olbrzymi kawał ściany...Myślicie, że po tym strzale esesman stał się esesmanem rozbryzgniętym, stał się integralną częścią pomieszczenia, czy mu się udało?
Darek419 Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Witaj.Masz rację jego już nie ma,a raczej jest rozpłaszczony na ścianie.Film szkoleniowy jak nie używać pancerfausta.poz Darek.
a.korbaczewski Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 a jak ktos w ksiązce o Powstaniu pisze o tygrysach to trzeba ja wyrzycić przed skończeniem czy przeczytać i wyrzucić?
Darek419 Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 jaka jest różnica między tygrysem i panterą,tygrys się dłużej pali.Ten tekst też jest z powstania.
yorik Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 W Królu olch" jest taka scena, w której pupilek głównego bohatera (miał na imie Lothar o ile się nie mylę) stanął bezpośrednio za kolegą z HJ odpalającym piąstkę". Efekt - pieczeń z Lothara.
yorik Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 A. Korbaczewski! Co do wyrzucania książek z fragmentami o Tygrysach" w Powstaniu to bym się wstrzymał. To tak jakbyś wyrzucał książki tylko dlatego, że jest w nich wzmianka o szmajserze" a nie o MP-40.
whatfor Napisano 24 Grudzień 2005 Napisano 24 Grudzień 2005 Wszystko się wyjaśniło! Już wiem gdzie widziałem użycie panzerfaustów w Powstaniu Warszawskim: w Pianiście" :)
zelig Napisano 24 Grudzień 2005 Napisano 24 Grudzień 2005 No wlaśnie! Tak tak tak! Mignęła mi ta scena jak był ostatnio w tv i myślałem, że tak być nie mogło! a z naszej dyskusji wynika, że... - no właśnie: co z niej właściwie wynika? - używali powstańcy tych faustów, czy nie?Na marginesie...: z kadrografii wynika, że w Planiście faktycznie czymś gruchneli (2 kadr - coś tam leci)pssssst! Czyli zdjęcie Starówki jest zane? Eeeee...
whatfor Napisano 24 Grudzień 2005 Napisano 24 Grudzień 2005 Zelig, zdjęcie Starówki" jest znane:) A w Pianiście" ładnie gruchnęli = jest to [do dzisiaj] najlepiej zrobiona scena odpalenia Fausta od Pancerów :) = leci grucha, aż miło :)
mietek Napisano 24 Grudzień 2005 Napisano 24 Grudzień 2005 Co do Spielmanowego ogladania Powstania, to strzelanie z tak ciezko dostepnej broni p-panc do budynku to nie sadze by mialo miejsce.Pamietam ze w jakiejs ksiazce bylo o dorobieniu wyrzutni do duzej ilosci zdobytych/znalezionych pociskow, czy rakiet p-panc. Podejzewam ze chodzilo o pociski do Panzerschreka.Jednak nie pamietam gdzie to czytalem....
whatfor Napisano 26 Grudzień 2005 Napisano 26 Grudzień 2005 Starówka" w pełnej krasie... A scena z faustem" w Pianiście" jest zrobiona bardzo fajnie, i faktycznie widać lot gruszki :) Nie spotkałem jednak opisów użycia tej rury w czasie PW.
Rumburak Napisano 11 Maj 2006 Napisano 11 Maj 2006 Odświeżam wątek, bo czytam właśnie dziwaczną książkę Cudowna broń Hitlera" G. Brooksa. Rzecz dotyczy Tajfuna użytego w Powstaniu Warszawskim. Napisane jest w tej książce sporo o tajnej bombie niemieckiej zawierającej pył węglowy i skroplone powietrze (?). Jakoby następcą tej bomby była skonstruowana także w Polsce bomba paliwowo powietrzna (na uzbrojeniu do dziś). Te jedne bomby pyłowe miały mieć potężną moc i zostały jakoby przechwycone przez Amerykanów? Może w Powstaniu testowano supernowoczesną, supertajną broń, a my nadal sobie nie zdajemy sobie z tego sprawy? Oprócz Whatfora, który już to odkrył ;-)
herbstnebel Napisano 12 Listopad 2007 Napisano 12 Listopad 2007 To co wkleił zelig mnie bardzo zastanowiło, bo sam to kiedyś medytowałem nad tym http://img155.imageshack.us/img155/8635/bscap0011dg6.jpgNawet jeśli ten kawałek ściany po prawej z załomem co na niego poleciał nic mu nie zrobił, to zaraz potem poleciało na niego pół sufitu z jakąś belką wielką i raczej cały z tego nie wyszedł. Dziwie się, że to umieścili w DDWS.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.