kiler p Napisano 17 Grudzień 2005 Autor Napisano 17 Grudzień 2005 Czy któryś z Kolegów mógłby mi udostępnić słynne zdjęcie Powstańców prezntujączych zdobycznego armelbanda SS Wiking" razem z opisem kto jest na zdjęciu (osoba trzymająca i jaki to poddział AK- gdzieś widziałem to zdjęcie tak opisane). Byłbym tez wdzięczny za inne zdjęcia dywizji SS Wiking z okresu PW.PozdrawiamPrzemek kiler"
yorik Napisano 17 Grudzień 2005 Napisano 17 Grudzień 2005 Niestety skan wyjdzie kiepsko, bo mój kompcio się rozsypuje. Odsyłam do książki P. Włodzimierza Rosłońca Grupa KRYBAR Powiśle 1944."Opis zdjęcia nr 120:ołnierze z kompanii Kolumny Motorowej "Wydra z kpt. "Krybarem (pierwszy z prawej) na Okólniku. Stoją od lewej: ppor. "Aspira prezentujący proporczyk ze zdobytego "Wikinga, NN, kpr. z cenzusem "Łoś (Stanisław Nachtman), plut.pchor. "Miś (Tadeusz Zieliński), NN i sierż. "Władek (Władysław Tyczyński). Zdjęcie z 14 sierpnia 1944r."Oczywiście wymieniony proporczyk" to armband.
kiler p Napisano 18 Grudzień 2005 Autor Napisano 18 Grudzień 2005 Serdeczne dzięki !PozdrawiamPrzemek
zelig Napisano 21 Grudzień 2005 Napisano 21 Grudzień 2005 Super, że wstawiłeś to zdjęcie - bo to, które wstawil Dre wygląda na ewidentny falsyfikat.
Maćko Napisano 21 Grudzień 2005 Napisano 21 Grudzień 2005 A ja mam pytanie..czy to ,,fanty'' po niemcach z rozbitej pantery która jechala na Magnuszew z Pruszkowa ??...może ktoś wie..Pozdr.
dre Napisano 21 Grudzień 2005 Napisano 21 Grudzień 2005 rzeczy jak i opaska należą do żołnierza ss-viking którego unieszkodliwiono wraz ze zdobywaniem transportera ukazanego na zdjęciach
michalczewski Napisano 22 Grudzień 2005 Napisano 22 Grudzień 2005 Czyli Sdkfz 251 ktory zostal przez powstancow nazwany Szarym Wilkiem".
Pawełło Napisano 22 Grudzień 2005 Napisano 22 Grudzień 2005 Po zdobyciu transportera, Powstańcy ochrzcili go imieniem Jaś" (pseudonim por. Jana Jasieńskiego).Po szturmie na Uniwersytet, 23.08.1944 r., w którym zginął dowódca transportera - pchor. Adam Dewicz Szary Wilk" - nazwę zmieniono.Obaj wymienieni, zdobywcy transportera i jego późniejsi użytkownicy byli żołnierzami Zgrupowania AK Krybar" walczącego oczywiście na Powiślu.Trzym,P.
acer Napisano 22 Grudzień 2005 Napisano 22 Grudzień 2005 Unieszkodliwiono znaczy odstrzelono móżdżekAw transporterze podobno jechała jeszcze jakaś kobieta ?
Dunczyk Napisano 22 Grudzień 2005 Napisano 22 Grudzień 2005 Szanowny bardzo niezdrowo sie podnieca. Czyżby widok wnętrzności ludzkich działał na szanownego jak afrodyzjak?a może szanowny fantazjuje przy takich widokach?No cóż na wojnie często wyeliminowanie przeciwnika oznacza jego zabicie, to jest właśnie całe nieszczęscie, zbrojnych konfliktów ludzkości.Ale:1. nie należy robić z tego śmichów - chichów2. zastrzelony żołnierz dywizji Wiking", był człowiekiem i czyimś synem, a może mężem, sądze że krewna szanownego nie chciała by aby z jego doczesnych szczątków jakis palant robił sobie kpinySzanowny Acer widać nie dysponuje organem którego odstrzeleniem tak sie fascynuje
01111977 Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Ronie lzy nad losem biednego meze syna ojca i Bog wie kogo jeszcze.Walecznego Vikinga ktory tylko niechcacy zaplatal sie transporterem opancerzonym w celu 'unieszkodliwienia'jak najwiekszej ilosci powstancow zdobytego miasta ktorzy smieli wszczac opor zbrojny i to w tak nie dogodnym dla III ciej Rzeszy momencie. Doprawdy bardzo nie na miejscu sa zbedne emocje zwiazane z 'odstrzeleniem mu mozdzku'ja osobiscie dozucilbym jeszcze pare innych epitetow gatunkowych pod adresem w/w delikwenta ale oszczedze sobie tej przyjemnosci ze wzgledu na kulture forum..Pzdr
zelig Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Ja również chciałem przeprosić za karygodne zachowanie powstańca, który to zrobił. Dołożę wszelkich starań aby został przykładnie ukarany. Broń zostanie mu odebrana, a on sam zostanie natychmiast zdegradowany i odesłany na tyły. Cóż to za obyczaje aby strzelać do czyichś mężów i ojców! (w dodatku tych, którzy przybyli do nas z zagranicy!) Mam głęboką nadzieję, że jakoś uda nam się uniknąć międzynarodowego skandalu. Taki wstyd. I to w dniu kiedy prezydent elekt objął urzędowanie..
dre Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 chłopaki luzik nikt w 100% nie potwierdzi że żołnierz którego rzeczy oglądaja został zabity w trakcie zdobywania transportera (nawet ss oddawało się do niewoli w beznadziejnej sytuacji) a jeśli chodzi o broń opaske z nazwą dywizji i furazerke widać że specjalnie wyeksponowano na rzecz polskiej propagandy ( no broń to napewno jeńcom się odbiera ) a tych ojców i męży to se na przyszłość darujmy
Darek419 Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 żle się dzieje w państwie duńskim,temu panu dziękujemy za wsópółpracę.poz W.Ś darek.
Dunczyk Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 o państwo duńskie proszę się nie martwić, da sobie radę, na szczęście indolencja umysłowa tutejszej ludności ze względu na odłegłośc i wpływ morza bałtyckiego, temu panstwu nie grozi. Sól zabija takie bakterie. Bawcie się dalej w podniecanie się śmiercią i w żarty. Jest tylko jeden problem, wam nie byloby czego odstrzelić. Acha i nie oczekuję podziękowań oraz nie fatygujcie się z pokazywaniem mi wyjścia, rzeczywiście dobrze radzono żeby z tubylcami sie nie zadawać - ryzyko zakażenia głupotą.
Darek419 Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 dywizja ss viking złożona z obywateli danii,norwegii,belgii,holandii. czyżby odezwał się weteran kóremu żal towarzysza broni i stąd ten nick.
acer Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Celna riposta, brawo Darek.Widac ekipy Reinefartha Dirlewangera tylko unieszkodliwiały" buntowników.Ja panie Duńczyk nazywam rzeczy po imieniu.
plaut76 Napisano 23 Grudzień 2005 Napisano 23 Grudzień 2005 Witam! Co to za pojazd na zdjęciu - to nie Szary wilk"? -na pewno powstańczy.http://www.warsawuprising.com/photos.htmPrzepraszam ale nie wiem jak umieścić samo zdjęcie dlatego tak na około:Kliknijcie na drugą fotkę od dołu Silence of the stones",pokażą się zdjęcia Niemca Heydekeckera (mam nadzieję że nie przekręciłem nazwiska) zrobione tuż po powstaniu - w październiku, chodzi mi o fotkę Nr 6 zrobioną przy Pałacu Bruhla. Kto zdobył ten transporter?
zelig Napisano 24 Grudzień 2005 Napisano 24 Grudzień 2005 A to bystrzacha, wypatrzył... gratuluję :) Powiększyłem i ponaginałem. Ktoś kto ma ten albumik Warszawa 1944" pewnie będzie wiedział, bo tam są malowania tych 2óch zdobycznych transporterów.No a dla wszystkich, którzy w tym wątku przegapili jeszcze zdjęcie zdjęcia odzieży z męża, ojca rodziny Wikinga - http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/pojazdy_w_powstaniu_szary.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.