Skocz do zawartości

Szabla wz.34

Orkann_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam pytanko do wszelkiej masci specow,czy ktos na tym forum zanmuje sie moze konserwacja bialej broni bo trafilem ostatnio szable ulanska wz.34 i potrzebuje kogos kto profesjonalnie by dorobil okladzine drewniana,bo ta niestety nie wytrzymala proby czasu i wziela sobie i przegnila.Z gory dziekuje i najlepiej jakby to byl ktos z okolic Wawy.Ja niestety nie moge nic znalezc na ten temat,a i na ,,Kole,,takich rzeczy nie bylo
Napisano
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=75634799
w opisie tej aukcji jest namiar na goscie robiacego rekojesci moze tam ci dorobia
pzdr Jack61
Napisano
Witam.
Osobiście mogę polecić firmę zajmującą się produkcją i renowacją białej broni mieszczącą się w Radości. Dorabiali mi drewno do szaszki dragońskiej i muszę przyznać, że chyba nikt by tego lepiej nie zrobił. Telefon do firmy: 022615 77 55. Trzeba tam podjechać i dogadać się co do ceny. Możesz też popytać speców od białej broni na kole. Może doradzą kogoś innego.
Pozdrawiam. Andy.
Napisano
Trudno mówić o konkretnych kosztach, gdyż wszystko zależy jak zawsze od zakresu wykonywanych prac. W moim przypadku to była prawie całkowita odbudowa destruktu szabli (ponad 60 lat w ziemi zrobiło swoje) obejmująca wymianę głowni, oczyszczenie części metalowych rękojeści, dorobienie części drewnianych. Całość około 200 PLN.
Napisano
Tak jak napisałem wcześniej, głownia nie nadawała się do renowacji-została wymieniona. Natomiast zdjęcie rękojeści ma ewentualnie pomóc Orkanowi ocenić wykonanie, bo o to pytał.
Napisano
nic nie bylo wymieniane,wyszla z ziemi w stanie dobrym,tylko pochwa zardzewiala ,ostrze ma pare wzerow,ale nic powaznego,no i zgnily okladziny a tak to wszystko 100%oryginalu,jak bede mial to wrzuce forki i sie pochwale.Jeszcze raz dzieki za info
Napisano
Były plany wprowadzenia nowego wzoru szabli bojowej wz.39 dla oficerów (opartej na tych z XVII wieku) i nowego wzoru szabli bojowej dla szeregowców kawalerii.

Wzór szabli opracowała grupa historyków – od szabli.
Próbowali zainteresować w 1939r Rydza Śmigłego modelem tej szabli ale on nie miał wtedy głowy na takie sprawy.

Może ktoś dysponuje zdjęciami tego modelu szabli.

Pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie