marekpietrzak Napisano 9 Wrzesień 2008 Napisano 9 Wrzesień 2008 Znalazlem taki link z fotkami.http://mpn-fortifikace.webnode.cz/przywary-tropo-201-bars/
czeburaczka Napisano 15 Wrzesień 2008 Napisano 15 Wrzesień 2008 Witam wszystkich którzy służyli w jw2286! Ja służyłem w latach 86-88 oddelegowany z radzeckej jednostki pp2002.Inaczej byłem okupantem".Byłem na dwóch wyżej opisanych obiektach.Z opisów widać kto tam był i na którym poziomie,a kto tylko wymyśla.Na dół mogli zejść tylko posiadacze przepustki ".I nie byli to tylko ruscy.Polskie oficerzy tez pełnili dyżur .Kretowisko było pod ćiśnieniem.Opropo sorki za pomyłki,w końcu w innej szkole(ruskiej)uczyłemsę .Troposfera miała nazwę Głobus" a jednostka matka Freza".Freza czyli wj2286kretowisko" obiekt bardzo zaawansowany techniczne jak na tam te czasy.Ne jestem przekonany czy dozwolono te szczeguły opisać.W końcu to nadal wojsko.Za moich czasów dowódca był plk.Jaskulski.Żadnych anten na drzewach tam nie było.Anteny do nasłuchu byli pod ziemiom,a nadajniki mogli być za 200 i więcej km.
nissan556 Napisano 15 Listopad 2008 Napisano 15 Listopad 2008 Witam i co temat o Szumiradzie jak i o Sierakowie ucichną ma już ktoś jakieś foto do pokazania. chciałem to zobaczyć byłem tam dzisiaj ale mnie jakiś mundurowy cofnął do tyłu byłbym wdzięczny za foto z Sierakowa (Przywary) na nissan5@interia.pl
oldnavy79 Napisano 16 Grudzień 2008 Napisano 16 Grudzień 2008 Witam. Forum ucichło bo nie ma nikt nowych informacji na temat Szumiradu bo zagadka przeznaczenia Przywar została rozszyfrowana. Oczywiście pozostaje tylko eksploracja tych terenów. Wracając do Szumiradu to trzeba sobie jasno powiedzieć że jest tam wojsko i obiekt jest doskonale chroniony a co za tym idzie na pewno tajny. Miałem okazję się o tym przekonać ostatnio kiedy skręciłem z drogi to nawet nie zdążyłem dojechać do pierwszej bramy jak znienacka wybiegł w moją stronę młody żołnierz. Dużo jeżdżę na trasie Opole -Kluczbork i zauważyłem że autobus wojsk lądowych wyjeżdza z bazy w Szumiradzie ok 15tej. Świadczy to o tym że baza funkcjonuje i ma się dobrze a nawet się rozbudowuje bo ostatnio widziałem wyjeżdżająca wywrotkę z piachem.
woytas Napisano 16 Grudzień 2008 Napisano 16 Grudzień 2008 jakis czast temu na stronie monu byl przetarg na wymiane instalacji elektrycznej w obiektach w szumiradzie - wymienione byly kubartury obiektow oraz warunki jakie musiala spelnic firma wykonujaca w/w robote...
oldnavy79 Napisano 16 Grudzień 2008 Napisano 16 Grudzień 2008 Wracając do Przywar dołączam rysunek bardzo podobnego obiektu w byłym NRD.
oldnavy79 Napisano 16 Grudzień 2008 Napisano 16 Grudzień 2008 I jeszcze a propo Przywar. Ciekawy link do forum o BARS - obiekt 201 Przywary na mapce zaznaczony jako Lubliniec.http://www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?t=6883&highlight=troposferycznej&sid
75 4B Napisano 16 Grudzień 2008 Napisano 16 Grudzień 2008 swego czasu obszar jw w szumiradzie byl dostepny na geoportalu. po wznowieniu dzialalnosci portalu obszar jest starannie zamaskowany poprzez akladke z lasu". wniosek. cos sie dzieje. obiekt pod lublincem jest wyciety jak w przypadku innych jednostek np. krapkowic. szumirad jest tak zamaskowany jakby tam nic nie bylo.
rataj Napisano 18 Grudzień 2008 Napisano 18 Grudzień 2008 754B wejdż sobie na zumi pltam jast prawie wszystko jak na dłoni oprócz tego co jest ukryte pod ziemią wiem bo tam służyłem
R51 Napisano 18 Grudzień 2008 Napisano 18 Grudzień 2008 Nareszcie mój ulubiony temat powraca jak zły szeląg. Niech jeszcze powróci motocykl BMW wraz z niespodzianką" i odezwie się bagnet SS i doznam mentalnego orgazmu...
rataj Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 jescze jedna rzecz jak miałem służbę na pk to średnio raz w miesiącu przyjeżdrzało do nas wojsko to jest jw 2286" z jednostki jak mówili z lublińca na strzelanie czy to czasami nie z tych waszych przywar" bo poniekąd wiem że dowódcą tej że jednostki podległej naszej był płk Śmigielski i ci żołnierze mówili żesą zjednostki koł lublińca z rakietówki i to by się zgadzało bo oni nosili mundury wojsk lotniczych tak jak z resztą nasz dowódca jednostki
rataj Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 powtórzę jeszcze raz mój post z przed dwóch dni dowiecie się czegokolwiek o JW 2286 "DOPIERO W TEDY jak ta jednostka zostanie odtajniona .wszystkich co tam służyli obowiązuje tajemnica wojskowa ktora sami podpisaliśmy PŁK JAN GOŁOTA CZÓWA"
rataj Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 nie 21 ,26, 23 ,TYLKO 24 TECH BAZ ŁĄCZ POLOWEJ"
profos Napisano 21 Grudzień 2008 Napisano 21 Grudzień 2008 rataj, aż razi w oczy to co piszesz. Może jestem przeczulony, ale nazwisko dowódcy to też tajemnica wojskowa, którą, jak wspomniałeś, sam podpisałeś.
rataj Napisano 21 Grudzień 2008 Napisano 21 Grudzień 2008 chyba raczej nie skoro na necie dostępne jest nawet jego zdjęcie
Amroth Napisano 21 Grudzień 2008 Napisano 21 Grudzień 2008 Ludzie szumirad JW 2286 to żadna tajemnica obecnie.Raz macie tu fotkę z zumi gdzie widać jak jednostka wygląda obecnie.Dwa jest tam 24 Polowa Baza Techniczna Wojsk Łączności.Trzy jednostka była taka tajna gdyż to łączność, jak każdy powinien wiedzieć, łączność to kręgosłup armii jeśli się przetrąci ten kręgosłup to armia jest niezdolna do walki praktycznie. Dlatego o takich jednostkach się za wiele nie mówi, podobnie jest z jednostkami walki radioelektronicznej lub radiotechnicznymi.Na przykład spróbujcie znaleźć więcej informacji o położeniu radarów dalekiego zasięgu systemu BACKBONE które mamy w Polsce. Gwarantuję wam że za wiele nie znajdziecie.Dodam tylko że jeden taki posterunek jest w Brzoskwini pod Krakowem i nazywa się 360 Posterunek Radiolokacyjny Dalekiego Zasięgu. Takich posterunków w Polsce jest jeszcze kilka ;-)
woytas Napisano 21 Grudzień 2008 Napisano 21 Grudzień 2008 czytaj posty na gorze tematuto czego nie ma w internecie mozna znalezc w prasie - nawet nie specjalistyczneji radar juz chyba jest w Roskoszy oraz w kilku innych miejscach :)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 20:31 21-12-2008
rataj Napisano 21 Grudzień 2008 Napisano 21 Grudzień 2008 na tej fotce z zumi i tak nie widać tego co najwarzniejsze .pytanko czy ktoś z was wie czy ta jednostka jeszcse chula
oldnavy79 Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 Zależy o którą jednostkę pytasz. Jeśli chodzi o kompleks w Szumiradzie to istnieje i działa a Przywary czyli BARS nie działa pilnowane jest przez ochroniarzy na zlecenie wojska i niszczeje.
kt09360 Napisano 23 Grudzień 2008 Napisano 23 Grudzień 2008 witam.rataj masz racje,podpisywalismy tajemnice,najpierw wojskowa a na wyjscie panstwowa.jak zrobia tam muzeum to bedziemy sie oprowadzac.zima 99 wiec rataj minelismy sie.ale ja bylem na kompanii u spawacza.pamietam tego oksera" od tajemnicy... jak to bylo? spij spokojnie,janek czuwa
rataj Napisano 23 Grudzień 2008 Napisano 23 Grudzień 2008 Oldnawy79 dzzięki za informację .a wszystkim użytkownikom tego forum życzę super zajewiastych świąt z kupą prezętów w postaci nowych supr=er tajnych zagadekdo rozszyfrowania
oldnavy79 Napisano 26 Grudzień 2008 Napisano 26 Grudzień 2008 Może zajmiemy się odgadnięciem co widać na zdjęciach na zumi apropo bazy w Szumiradzie - czyli jednostki Opole Las. Mnie bardzo ciekawi co to jest, po wschodniej stronie kompleksu widać wytartą polanę (jakby lądowisko dla śmigłowców) i dwa duże prostokąty o jednym wspólnym boku jakby boiska do piłki nożnej. Pytanie dla tych którzy tam byli. Co to takiego? I pytanie dwa o obiekty wysunięte najbardziej an południe -widać tam że budynek jest ogrodzony. Czy to główne centrum dowodzenia?
pepe_111 Napisano 26 Grudzień 2008 Napisano 26 Grudzień 2008 witam Niech ktoś wkońcu napisze o co chodzi z tą bazą bo niby ci co tam byli wszystko wiedzą ale tajemnica.Z zasadniczej któży tam byli to las widzieli a piszą że co to oni nie widzieli i co wiedza a żeczywiście to dostęp mieli do drugiej strefy i natym ich wiedza się kończy.A zawodowy pary niepuści.Poszukajcie na stronach rosyjskich wszystko piszą.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.