dr.faustus Napisano 28 Listopad 2005 Autor Napisano 28 Listopad 2005 Zbieram informacje dotyczące tejże formacji.Macie może jakieś wykazy obozów i podobozów znajdujących się na terenie polski (szczególnie woj.kuj.-pom.)
zelig Napisano 28 Listopad 2005 Napisano 28 Listopad 2005 Martwa natura.(w dodatku mam jego naszywkę - tylko teraz nie pod ręką)
beaviso Napisano 28 Listopad 2005 Napisano 28 Listopad 2005 Hehe, ten kto ma wykazy jeździ na wykopki, a nie publikuje je w necie! :)
Monsun Napisano 29 Listopad 2005 Napisano 29 Listopad 2005 Witam,Beaviso ma rację. Nie licz na to,że ktoś Ci,że ktoś ujawni od razu takie informacje. Do takich wykazów dochodzi się albo przez absolutnego farta, albo przez wiele mmiesięcy, czasami nawet lat, intensywnych poszukiwań dobrej literatury oraz w terenie. Sam posiadam taki wykaz obozów RAD'u z Kuj.-Pom. (niepełny z resztą), ale trzymam go ładnie pod kluczem, ponieważ się zdrowo namęczyłem, zanim taki wykaz stworzyłem.PozdrawiamMarcin
Parti78 Napisano 29 Listopad 2005 Napisano 29 Listopad 2005 tak samo jest z moimi i moich kolegów pracami na temat fortyfikacji lata wyjazdów, inwentaryzacji, zwiedzania, kopania no i oczywiście lekkich libacji a tu Cie prosza abys wszystko za frajer oddał. Wiadomo pewną część materiałów sie udostepnia a do pozostałych to mozna zawsze dojść chociażby przez wspólne wypady... Pozdrawiam i zyczę cierpliwości
Boruta Napisano 29 Listopad 2005 Napisano 29 Listopad 2005 Ja bym się chętne dowiedział o jakiś obozach w łódzkiem ;-).Pozdrawiam
jack61 Napisano 29 Listopad 2005 Napisano 29 Listopad 2005 A ja prosze o kompletny wykaz na terenie Dolnego Slaskahe he Oj ta młodziez jakaś taka niecierpliwa .A poszperac w archiwach , poczytać trochę i po necie pochodzić.Pzdr Jack61
adi72 Napisano 29 Listopad 2005 Napisano 29 Listopad 2005 Witam.Ten fant też z dolnośląskiego obozu RAD,ale nie powiem z którego :)Pozdrawiam.
wilcz Napisano 29 Listopad 2005 Napisano 29 Listopad 2005 Nie mam wykazu tego regionu, ale mam wykaz wszystkich jednostek i obozów RADu (oraz wszystkich jednostek wojskowych)z Górnego i Dolnego Śląska (Wehrkreis VIII-Wrocław.Jeżeli interesuje cię konkretna miejscowość mogę sprawdzić.
past Napisano 29 Listopad 2005 Napisano 29 Listopad 2005 Wilcz to ja bym prosił okolice Środy Śląskiej , dla potwierdzenia. Chodzi mi czy Wróblowice i Brodno to były obozy RAD. Miejscówki to nie tajemnica :-)
wilcz Napisano 29 Listopad 2005 Napisano 29 Listopad 2005 Podaj tylko niemieckie nazwy tych miejscowości.
Boruta Napisano 30 Listopad 2005 Napisano 30 Listopad 2005 A czy w łódzkiem były jakieś obozy RAD-u w ogóle?Pozdrawiam
Monsun Napisano 30 Listopad 2005 Napisano 30 Listopad 2005 Witam,obozy RAD-u były prawie wszędzie ... prawie. Przy większości miast, budowanych dróg, linii kolejowych itp. Znam przypadki, gdzie np. nie było ich przy mieście, ale za to znajdowały się od niego o jakieś 5 - 30km od niego - na wsi, bo akurat budowano tam nową drogę. Trzeba szukać informacji, to się też trafi na RAD'owskie pozostałości :)PozdrawiamMonsun
coriolan Napisano 30 Listopad 2005 Napisano 30 Listopad 2005 Brodno - Breitenau, kreis /powiat/Neumarkt - Środa ŚląskaWróblowice - Froblewitz - powiat ten samIndeks nazw miejscowości niemieckich - polskich Dolnego Ślhttp://www.genealogienetz.de/reg/SCI/orte-de.html
wilcz Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Dla pasta nie mam w swoim wykazie tych miejscowość.Dla Adi: Gliwice:Rad-Gruppe 121,RAD-Abteilung 1/121,Punkt Meldunkowy RAD nr 225,obóz dla dziewcząt Lager-Gruppe 52;Kłodzko:RAD-Gruppe 114, RAD-Abteilung K.1/114,Punkt Meldunkowy RAD nr 218,obóz dla dziewcząt Lager-Gruppe 51.
wilcz Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Dla pasta nie mam w swoim wykazie tych miejscowość.Dla Adi: Gliwice:Rad-Gruppe 121,RAD-Abteilung 1/121,Punkt Meldunkowy RAD nr 225,obóz dla dziewcząt Lager-Gruppe 52;Kłodzko:RAD-Gruppe 114, RAD-Abteilung K.1/114,Punkt Meldunkowy RAD nr 218,obóz dla dziewcząt Lager-Gruppe 51.
dr.faustus Napisano 1 Grudzień 2005 Autor Napisano 1 Grudzień 2005 Hmmm...Pytanie brzmiało czy macie..." -zatem cała snobistyczna ideologia głoszaona na forum okraszona szczyptą sarkazmu w stylu ale ta młodzież niecierpliwa" czy żebyś za frajer oddał"jest zbędna i delikatnie mówiąc obraźliwa,ale i nie pozbawiona zasadności.Sam nie oddał bym czegoś gratis,zrozumiałe....
adi72 Napisano 1 Grudzień 2005 Napisano 1 Grudzień 2005 Witam.Dzięki wilcz(myślałem że pogadamy na privie,ale moja poczta pusta...),ponawiam zatem propozycję z e-meila ponieważ mam z obozu o którym Ci pisałem kilka fantów.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.