Skocz do zawartości

RAD - reichsarbeitsdienst

dr.faustus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zbieram informacje dotyczące tejże formacji.Macie może jakieś wykazy obozów i podobozów znajdujących się na terenie polski (szczególnie woj.kuj.-pom.)
Napisano
Witam,
Beaviso ma rację. Nie licz na to,że ktoś Ci,że ktoś ujawni od razu takie informacje. Do takich wykazów dochodzi się albo przez absolutnego farta, albo przez wiele mmiesięcy, czasami nawet lat, intensywnych poszukiwań dobrej literatury oraz w terenie. Sam posiadam taki wykaz obozów RAD'u z Kuj.-Pom. (niepełny z resztą), ale trzymam go ładnie pod kluczem, ponieważ się zdrowo namęczyłem, zanim taki wykaz stworzyłem.

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
tak samo jest z moimi i moich kolegów pracami na temat fortyfikacji lata wyjazdów, inwentaryzacji, zwiedzania, kopania no i oczywiście lekkich libacji a tu Cie prosza abys wszystko za frajer oddał. Wiadomo pewną część materiałów sie udostepnia a do pozostałych to mozna zawsze dojść chociażby przez wspólne wypady... Pozdrawiam i zyczę cierpliwości
Napisano
A ja prosze o kompletny wykaz na terenie Dolnego Slaska
he he
Oj ta młodziez jakaś taka niecierpliwa .
A poszperac w archiwach , poczytać trochę i po necie pochodzić.
Pzdr Jack61
Napisano
Nie mam wykazu tego regionu, ale mam wykaz wszystkich jednostek i obozów RADu (oraz wszystkich jednostek wojskowych)z Górnego i Dolnego Śląska (Wehrkreis VIII-Wrocław.Jeżeli interesuje cię konkretna miejscowość mogę sprawdzić.
Napisano
Wilcz to ja bym prosił okolice Środy Śląskiej , dla potwierdzenia. Chodzi mi czy Wróblowice i Brodno to były obozy RAD. Miejscówki to nie tajemnica :-)
Napisano
Witam,
obozy RAD-u były prawie wszędzie ... prawie. Przy większości miast, budowanych dróg, linii kolejowych itp. Znam przypadki, gdzie np. nie było ich przy mieście, ale za to znajdowały się od niego o jakieś 5 - 30km od niego - na wsi, bo akurat budowano tam nową drogę.
Trzeba szukać informacji, to się też trafi na RAD'owskie pozostałości :)

Pozdrawiam
Monsun
Napisano
Brodno - Breitenau, kreis /powiat/Neumarkt - Środa Śląska
Wróblowice - Froblewitz - powiat ten sam
Indeks nazw miejscowości niemieckich - polskich Dolnego Śl
http://www.genealogienetz.de/reg/SCI/orte-de.html
Napisano
Dla pasta nie mam w swoim wykazie tych miejscowość.
Dla Adi: Gliwice:Rad-Gruppe 121,RAD-Abteilung 1/121,Punkt Meldunkowy RAD nr 225,obóz dla dziewcząt Lager-Gruppe 52;
Kłodzko:RAD-Gruppe 114, RAD-Abteilung K.1/114,Punkt Meldunkowy RAD nr 218,obóz dla dziewcząt Lager-Gruppe 51.
Napisano
Dla pasta nie mam w swoim wykazie tych miejscowość.
Dla Adi: Gliwice:Rad-Gruppe 121,RAD-Abteilung 1/121,Punkt Meldunkowy RAD nr 225,obóz dla dziewcząt Lager-Gruppe 52;
Kłodzko:RAD-Gruppe 114, RAD-Abteilung K.1/114,Punkt Meldunkowy RAD nr 218,obóz dla dziewcząt Lager-Gruppe 51.
Napisano
Hmmm...Pytanie brzmiało czy macie..." -zatem cała snobistyczna ideologia głoszaona na forum okraszona szczyptą sarkazmu w stylu ale ta młodzież niecierpliwa" czy żebyś za frajer oddał"jest zbędna i delikatnie mówiąc obraźliwa,ale i nie pozbawiona zasadności.Sam nie oddał bym czegoś gratis,zrozumiałe....
Napisano
Witam.Dzięki wilcz(myślałem że pogadamy na privie,ale moja poczta pusta...),ponawiam zatem propozycję z e-meila ponieważ mam z obozu o którym Ci pisałem kilka fantów.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie