zelig Napisano 23 Listopad 2005 Autor Napisano 23 Listopad 2005 Trochę się cofając.. - tak wyglądały niemieckie strażnice, których system (podobno) stał na granicy niemiecko-ruskiej 39-41 (czyli m.in. w Polsce)
zelig Napisano 23 Listopad 2005 Autor Napisano 23 Listopad 2005 I jeszcze fotka z południa - Pyskowice/Peiskretscham k. Opola.
Boruta Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 Tylko że w tej Ostrowii Mazowieckiej byłby ruski czołg?Pozdrawiam
zelig Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 Teraz nie mam mapy, ale wydaje mi się, że Ostrów Mazowiecka była b. blisko ówczesnej ruskiej granicy - stąd te okolice" byłyby okej.
krzysiek Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 Mam zdjecie ze zniszczonym BT7 podpisane Ostrów". Prawdopodobnie pochodzi z Ostrowi Mazowieckiej.Granica przebiegała w bezpośredniej bliskości Ostrowii.Zelig, jest więcej zdjęć z Białegostoku? Gdzie mogę znaleźć ten film?PozdrawiamKrzysiek
misiaczor Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 Witam, jestem mieszkańcem Ostrowi Mazowieckiej.Zdjęcia faktycznie dotyczą Ostrowi i Andrzejewa leżącego ok. 30 km od Ostrowi. Miały tu miejsce poważne walki w 1939r. pod Andrzejewem wojska Guderiana rozbiły Naszych z jednostki Ostrów Mazowiecka - Komorowo. Granica z ZSRR przebiegała niedaleko na wschód od Ostrowi. Dodatkowo mogę podac, że jest też z tych okolic pozytywna strona walk września. Na trasie Ostrów - Różan - Maków Maz. nasze Łosie rozniosły w pył niemiecką kolumnę pancerną składająca się głównie z wozów pancernych i dział- dokładnie w miejscowości Perzanowo. Do tej pory w lesie na tej trasie jest miejsce gdzie zbombardowano główne siły- ziemia ma w sobie tyle smarów" ze nie chce tam nic rosnąc. Natomiast w miejscowości Biel ok 10 km od Ostrowi znajdowało się nasze lotnisko na którym stacjonowały głównie Czaple". W razie pytań podam dokładniejsze informacje. pozdrawiam
zelig Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 A jak to wyglądało w pierwszych chwilach Barbarossy? (czyli te dramatyczne obrazy z 1941 r.) Poopowiadaj coś jeszcze. (o wrześniu też).Część kadrów okołomazowieckich" wrzuciłem już kiedyś tutaj i wydaje mi się, że też je wyciąłem z filmu o grubasach: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=172830#172830(Znowu kiepska pamięć - robiłem to dość dawno) - Krzysiek - najprawdopodobniej są to kadry z Farbfilme aus dem Dritten Reich" lub któregoś z dokumentów z farbe" w tytule. Jest dostępny np. tu: http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B00005RKZI/302-8632310-2878460 lub na osiołku :)Jeszcze raz Pyskowice; pewnie ratusz. >
zelig Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 Właściwie, poza flagami na rynku, to w Pyskowicach niewiele się zmieniło. Herb też jest ten sam. >(To jest z kolei z filmu Jenseits Der Propaganda: Unveroeffentlichte Private Filmaufnahmen Aus Den Jahren 1930 Bis 1945")
zelig Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 Z kolei ten góral najchętniej by wsadził kamerzyście tę kamerę wiadomo gdzie..
zelig Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 Ostatni slajd z Zakopanego - typowy strój góralski (istny Janosik).(mam niepokojące uczucie, że już wstawiałem któryś z tych obrazków, jeśli tak - topardą isory - bo szukaj nic nie wykazał)
zelig Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 ... i to - nie było podpisane". Wg. mnie te fotki dotyczą albo małopolski albo mazowsza i byłoby fajnie gdyby ktoś to miasteczko rozpoznał. (panoramy to przód i tył, plus to duże - zbliżenie na rynek [?])
zelig Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 Białegostoku już więcej nie ma :) Na taśmie barwnej to już tylko została mi Warszawa.psst! w zeszłym roku jako K.Abt. (KabareteAbteilung) powrzucałem kadry z Polski tutaj: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=73204#73204
whatfor Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 No wiesz Zelig, Pyskowice pod Opolem?A slajdy ładne - poproszę o więcej - zwłaszcza Warszawy znad Garwolina :)
zelig Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 Whatfor! Nie pod", a koło"! A co znaczy koło Opola" ilustruje obrazek :)Oczywiście najmocniej przepraszam wszystkich pyskowiczan, źe tak Was zbliżyłem do Opola. A właściwie to mówicie, że leżycie koło czego/kogo?
zelig Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 Żeby nikomu nie było przykro kolejna podopolska miejscowość - Racibórz. Taki bezbarwny okruszek ze stacji kolejowej wyciąłem >
zelig Napisano 25 Listopad 2005 Autor Napisano 25 Listopad 2005 Jakiś budynek stacyjny i transport na Ostfront.
kuna Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 Do P. Zelig: ewentualnie gdzie można by było zdobyć ten filmik z Inowrocławiem bo byłbym bardzo zainteresowany.
zelig Napisano 7 Grudzień 2005 Autor Napisano 7 Grudzień 2005 Wyciągnąć z sieci.Dodatkowy Racibórz mi się nawinął w DDW >>
zelig Napisano 8 Grudzień 2005 Autor Napisano 8 Grudzień 2005 Cycat wpisujący się dość tragikomicznie w te zdjęcia krakowskie:Huk silników i łoskot stalowych gąsienic na bazaltowej kostce. Jest piękna pogoda, godzina 11 rano, 6 września 1939 roku. Na Rynek Główny w Krakowie wjeżdża kolumna ogromnych czołgów Tygrysów". Wieżyczki ich sięgają okien pierwszych pięter kamienic. Niemieckie czołgi jadą ulicą Grodzką. Wjeżdżających do Rynku, żołnierzy Wermachtu wita wiązankami kwiatów spora grupa Żydów i miejscowy lumpenproletariat. Podkuchenne i praczki częstują czołgistów kiszonymi ogórkami. Mieszkańcy Krakowa są przygnębieni patrząc z niesmakiem na to powitanie, Niemcy natomiast wyglądają na rozbawionych. To jest fragment świetnego textu stąd: http://www.polishdailynews.com/pub.php?id=1526
Gebhardt Napisano 8 Grudzień 2005 Napisano 8 Grudzień 2005 Zeligu, odnosnie budynkow na Neufahrwasser (czyli Nowym Porcie) - cudowne. Z 'wybuchajacym piecykiem' to trafiles w 10tke :). Moze sie myle (dla mnie 'topic' swiezy wiec niech sie wypowiedza bieglejsi w Westerplatologii) ale sadze ze to domki na Zakrecie Pieciu Gwizdkow zdmuchniete podmuchami dzial Schleswiga-Holsteina. To drugie to prawie dalbym sobie reke uciac ze to ten sam domek (tyle ze zdjety z innego kierunku) co ten w popularnym zdjeciu przedstawiajace rzekomo atak niemiecki na Westerplatte a faktycznie biegnacych Schupowcow czy cos w tym guscie przed tlem palacych sie drewnianych szop po drugiej stronie kanalu. Jak zapamietam to podrzuce o co mi chodzi.
a.korbaczewski Napisano 9 Grudzień 2005 Napisano 9 Grudzień 2005 czy możnaby podawać nr lub tytuł DDW jak juz zapodajecie foto? bym sobie luknął wtedy na filmik.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.