Skocz do zawartości

Grubas i tankietka

zelig

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trochę się cofając.. - tak wyglądały niemieckie strażnice, których system (podobno) stał na granicy niemiecko-ruskiej 39-41 (czyli m.in. w Polsce)

• Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Teraz nie mam mapy, ale wydaje mi się, że Ostrów Mazowiecka była b. blisko ówczesnej ruskiej granicy - stąd te okolice" byłyby okej.
Napisano
Mam zdjecie ze zniszczonym BT7 podpisane Ostrów". Prawdopodobnie pochodzi z Ostrowi Mazowieckiej.

Granica przebiegała w bezpośredniej bliskości Ostrowii.

Zelig, jest więcej zdjęć z Białegostoku? Gdzie mogę znaleźć ten film?

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Witam, jestem mieszkańcem Ostrowi Mazowieckiej.Zdjęcia faktycznie dotyczą Ostrowi i Andrzejewa leżącego ok. 30 km od Ostrowi. Miały tu miejsce poważne walki w 1939r. pod Andrzejewem wojska Guderiana rozbiły Naszych z jednostki Ostrów Mazowiecka - Komorowo. Granica z ZSRR przebiegała niedaleko na wschód od Ostrowi. Dodatkowo mogę podac, że jest też z tych okolic pozytywna strona walk września. Na trasie Ostrów - Różan - Maków Maz. nasze Łosie rozniosły w pył niemiecką kolumnę pancerną składająca się głównie z wozów pancernych i dział- dokładnie w miejscowości Perzanowo. Do tej pory w lesie na tej trasie jest miejsce gdzie zbombardowano główne siły- ziemia ma w sobie tyle smarów" ze nie chce tam nic rosnąc. Natomiast w miejscowości Biel ok 10 km od Ostrowi znajdowało się nasze lotnisko na którym stacjonowały głównie Czaple". W razie pytań podam dokładniejsze informacje. pozdrawiam
Napisano

A jak to wyglądało w pierwszych chwilach Barbarossy? (czyli te dramatyczne obrazy z 1941 r.) Poopowiadaj coś jeszcze. (o wrześniu też).
Część kadrów okołomazowieckich" wrzuciłem już kiedyś tutaj i wydaje mi się, że też je wyciąłem z filmu o grubasach: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=172830#172830

(Znowu kiepska pamięć - robiłem to dość dawno) - Krzysiek - najprawdopodobniej są to kadry z Farbfilme aus dem Dritten Reich" lub któregoś z dokumentów z farbe" w tytule. Jest dostępny np. tu: http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B00005RKZI/302-8632310-2878460 lub na osiołku :)

Jeszcze raz Pyskowice; pewnie ratusz. >

Napisano

Właściwie, poza flagami na rynku, to w Pyskowicach niewiele się zmieniło. Herb też jest ten sam. >
(To jest z kolei z filmu Jenseits Der Propaganda: Unveroeffentlichte Private Filmaufnahmen Aus Den Jahren 1930 Bis 1945")

Napisano

Ostatni slajd z Zakopanego - typowy strój góralski (istny Janosik).

(mam niepokojące uczucie, że już wstawiałem któryś z tych obrazków, jeśli tak - topardą isory - bo szukaj nic nie wykazał)

Napisano

... i to - nie było podpisane". Wg. mnie te fotki dotyczą albo małopolski albo mazowsza i byłoby fajnie gdyby ktoś to miasteczko rozpoznał. (panoramy to przód i tył, plus to duże - zbliżenie na rynek [?])

Napisano
Białegostoku już więcej nie ma :) Na taśmie barwnej to już tylko została mi Warszawa.

psst! w zeszłym roku jako K.Abt. (KabareteAbteilung) powrzucałem kadry z Polski tutaj: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=73204#73204
Napisano

Whatfor! Nie pod", a koło"! A co znaczy koło Opola" ilustruje obrazek :)

Oczywiście najmocniej przepraszam wszystkich pyskowiczan, źe tak Was zbliżyłem do Opola. A właściwie to mówicie, że leżycie koło czego/kogo?

Napisano

Żeby nikomu nie było przykro kolejna podopolska miejscowość - Racibórz. Taki bezbarwny okruszek ze stacji kolejowej wyciąłem >

Napisano
Do P. Zelig: ewentualnie gdzie można by było zdobyć ten filmik z Inowrocławiem bo byłbym bardzo zainteresowany.
  • 2 weeks later...
Napisano
Cycat wpisujący się dość tragikomicznie w te zdjęcia krakowskie:

Huk silników i łoskot stalowych gąsienic na bazaltowej kostce. Jest piękna pogoda, godzina 11 rano, 6 września 1939 roku. Na Rynek Główny w Krakowie wjeżdża kolumna ogromnych czołgów Tygrysów". Wieżyczki ich sięgają okien pierwszych pięter kamienic. Niemieckie czołgi jadą ulicą Grodzką. Wjeżdżających do Rynku, żołnierzy Wermachtu wita wiązankami kwiatów spora grupa Żydów i miejscowy lumpenproletariat. Podkuchenne i praczki częstują czołgistów kiszonymi ogórkami. Mieszkańcy Krakowa są przygnębieni patrząc z niesmakiem na to powitanie, Niemcy natomiast wyglądają na rozbawionych.

To jest fragment świetnego textu stąd: http://www.polishdailynews.com/pub.php?id=1526
Napisano
Zeligu, odnosnie budynkow na Neufahrwasser (czyli Nowym Porcie) - cudowne. Z 'wybuchajacym piecykiem' to trafiles w 10tke :). Moze sie myle (dla mnie 'topic' swiezy wiec niech sie wypowiedza bieglejsi w Westerplatologii) ale sadze ze to domki na Zakrecie Pieciu Gwizdkow zdmuchniete podmuchami dzial Schleswiga-Holsteina. To drugie to prawie dalbym sobie reke uciac ze to ten sam domek (tyle ze zdjety z innego kierunku) co ten w popularnym zdjeciu przedstawiajace rzekomo atak niemiecki na Westerplatte a faktycznie biegnacych Schupowcow czy cos w tym guscie przed tlem palacych sie drewnianych szop po drugiej stronie kanalu. Jak zapamietam to podrzuce o co mi chodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie