grek Napisano 18 Listopad 2005 Autor Napisano 18 Listopad 2005 Podano tą wiadomość w kurierze TVP3. Pracownicy CSWL z Poznania po ponad rocznym remoncie odpalili IS-2 i zrobili nim krótką przejażdżkę. Chorąży zachwycał się skrzynią biegów (co mnie troszkę zaskoczyło). Czołg z produkcji wojennej, ponoć brał udział w walkach o Kołobrzeg. Podobno jest to jedyny jeżdżący egzemplarz w Europie, nawet ruscy nie mają (?). Miło było popatrzeć :)
Boruta Napisano 18 Listopad 2005 Napisano 18 Listopad 2005 Tak trzymać!!PozdrawiamP.S. Może jakieś fotki?
kucek Napisano 18 Listopad 2005 Napisano 18 Listopad 2005 grek - w Dębicy stał IS-2 na postumencie od zdaje się 1968. W lecie tego roku zdjęto go i teraz stoi w Muzeum Regionalnym, słyszałem że planują go uruchomić.pozdrawiam
KRUSZYNA Napisano 18 Listopad 2005 Napisano 18 Listopad 2005 Tak to rozumiem!Jednak można,także u nas.To naprawdę dobra wiadomość.Pozdrawiam,szczególnie fachowców z CSWL!kruszyna
grek Napisano 18 Listopad 2005 Autor Napisano 18 Listopad 2005 no mam nawet zdjęcia tego dębickiego, bo chciałem tu wrzucić do galerii, ale na przeszkodzie tradycyjnie brak skanera :(
maxikasek Napisano 18 Listopad 2005 Napisano 18 Listopad 2005 może będę sceptykiem , ale to żadna sensacja biorąc pod uwagę że pojazdy tam znajdujące się dojeżdżały tam o własnych siłach (poza t-70, kóry zdjęto z pomnika w Bieszczadach i Su-76, też z pomnika). ALe duży plus że się chciało popracować nad uruchomieniem.
KRUSZYNA Napisano 18 Listopad 2005 Napisano 18 Listopad 2005 Chyba większość po LWP-owskich pojazdów w naszych muzeach była nachodzie"w momencie przekazywania.Ale teraz chodzą tylko te nieliczne w CSWL Poznań.pozdrawiamkruszyna
grek Napisano 18 Listopad 2005 Autor Napisano 18 Listopad 2005 Tak na chłodno to jakoś nie mogę uwierzyć, żeby u ruskich nie było jeżdżącego egzemplarza. Ale cieszy mnie to, że ten asz" jeździ.A teraz coś off topic: czyżby ten poznański czołg był czołgiem ze słynnego dzieła filmowego, kadr którego załączam? Podpis do zdjęcia brzmi: W gasienicy tego czołgu model T1000 odnaleziono tajne mikrofilmy, których treść rzuca nowe światło na to, co wiemy o Adolfie Hitlerze..." Hm?PS. Zelig, printscreenowanie działa, wielkie dzięki :)))
oksio Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 Tomek ,Maciej i reszta kolegow z Poznania ! Jesteście Wielcy !To czas na IS-3 czy T-70 !Pozdrawiam !Oksio TPS
rob Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 nie jestem pewien ale Brygada Pancerna poszła na Gdańsk a pod Kołobrzeg to chyba Katukow popedził spod Świdwina, więc ten IS to musiałby być radziecki. Może ktoś z forumowiczów sprawdzi? Bo sam nie jestem pewien a nie mam pod ręką literatury. Wiem napewno że ISy (polskie)jechały pod Mirosławcem i stamtąd wydaje mi sie że poszły na Westerplatte a nie na Koobrzeg ale głowy nie dam.
maxikasek Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 ale BRygada PAncerna nie miała IS-ów na stanie. Były one na wyposażeniu 4pułku czołgów cięzkich. a ten brał udział w walkach.
maxikasek Napisano 19 Listopad 2005 Napisano 19 Listopad 2005 stan pułku z czasu walk o Kołobrrzeg4 Pomorski Pułk Czołgów CiężkichStan dywizji na początku kołobrzeskiej bitwy: 327 żołnierzy, 14 czołgów IS-2 w czasie bitwy dowodził - ppłk Jan Mołokanow1 kompania czołgów ciężkich (d-ca kpt. Wasal Riabcew)2 kompania czołgów ciężkich (d-ca kpt. Mikołaj Pawlenko)3 kompania czołgów ciężkich (d-ca kpt. Grzegorz Bubryń)4 kompania czołgów ciężkich (d-ca ???)za stronki http://www.festungkolberg.prv.pl/
wiciu_r Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 A to wieża.Resztę fotek dałem w galerii gdzieś na innym forum.
mial Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 a czy T-70 jest nadal w Poznaniu ?swego czasu poszla plotka ze go oddano spowrotem na pomnik
jacenty2004 Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 to chyba ktoś musiałby na łeb upaść ! :)
wars98 Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 Witam!O ile mnie wiadomo, to T-70 jest w MBP w Poznaniu.Przyłączam się do Oksiowych życzeń i gratulacji dla Poznania! Tak trzymać chłopaki! :)Pozdrawiamwars98
Mike Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 Wielkie brawa za determinację dla kpt. Tomka Ogrodniczuka i jego ekipy! Mimo tak licznych przeciwności losu udało się! Po sprawnych SU-100 (sławna Jagdpanther"), T-34/85, BTR-152 teraz mamy w Poznaniu wielką, rzekłbym prawie światową, sensację- wojennego ISa-2.Pozdrawiam,Michał Różyński Mike"S.R.H. Odwach"
yorik Napisano 23 Listopad 2005 Napisano 23 Listopad 2005 O ile sobie przypominam w 12. odcinku Czterech tankistow i sobaka" pt. Fort Olgierd" za niemieckie Pantery (nawet już bez zabiegów upododabniających) robią właśnie 2 IS-y. Może to jeden z nich? Tamte były na chodzie w końcu lat 60. Odcinek datowany jest 1969.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.