Skocz do zawartości

IS-2 na chodzie w Poznaniu!

grek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Podano tą wiadomość w kurierze TVP3. Pracownicy CSWL z Poznania po ponad rocznym remoncie odpalili IS-2 i zrobili nim krótką przejażdżkę. Chorąży zachwycał się skrzynią biegów (co mnie troszkę zaskoczyło). Czołg z produkcji wojennej, ponoć brał udział w walkach o Kołobrzeg. Podobno jest to jedyny jeżdżący egzemplarz w Europie, nawet ruscy nie mają (?). Miło było popatrzeć :)
Napisano
grek - w Dębicy stał IS-2 na postumencie od zdaje się 1968. W lecie tego roku zdjęto go i teraz stoi w Muzeum Regionalnym, słyszałem że planują go uruchomić.
pozdrawiam
Napisano
no mam nawet zdjęcia tego dębickiego, bo chciałem tu wrzucić do galerii, ale na przeszkodzie tradycyjnie brak skanera :(
Napisano
może będę sceptykiem , ale to żadna sensacja biorąc pod uwagę że pojazdy tam znajdujące się dojeżdżały tam o własnych siłach (poza t-70, kóry zdjęto z pomnika w Bieszczadach i Su-76, też z pomnika). ALe duży plus że się chciało popracować nad uruchomieniem.
Napisano
Chyba większość po LWP-owskich pojazdów w naszych muzeach była nachodzie"w momencie przekazywania.Ale teraz chodzą tylko te nieliczne w CSWL Poznań.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano

Tak na chłodno to jakoś nie mogę uwierzyć, żeby u ruskich nie było jeżdżącego egzemplarza. Ale cieszy mnie to, że ten asz" jeździ.
A teraz coś off topic: czyżby ten poznański czołg był czołgiem ze słynnego dzieła filmowego, kadr którego załączam? Podpis do zdjęcia brzmi: W gasienicy tego czołgu model T1000 odnaleziono tajne mikrofilmy, których treść rzuca nowe światło na to, co wiemy o Adolfie Hitlerze..."
Hm?
PS. Zelig, printscreenowanie działa, wielkie dzięki :)))

Napisano
nie jestem pewien ale Brygada Pancerna poszła na Gdańsk a pod Kołobrzeg to chyba Katukow popedził spod Świdwina, więc ten IS to musiałby być radziecki. Może ktoś z forumowiczów sprawdzi? Bo sam nie jestem pewien a nie mam pod ręką literatury. Wiem napewno że ISy (polskie)jechały pod Mirosławcem i stamtąd wydaje mi sie że poszły na Westerplatte a nie na Koobrzeg ale głowy nie dam.
Napisano
stan pułku z czasu walk o Kołobrrzeg
4 Pomorski Pułk Czołgów Ciężkich
Stan dywizji na początku kołobrzeskiej bitwy: 327 żołnierzy, 14 czołgów IS-2

w czasie bitwy dowodził - ppłk Jan Mołokanow

1 kompania czołgów ciężkich (d-ca kpt. Wasal Riabcew)
2 kompania czołgów ciężkich (d-ca kpt. Mikołaj Pawlenko)
3 kompania czołgów ciężkich (d-ca kpt. Grzegorz Bubryń)
4 kompania czołgów ciężkich (d-ca ???)

za stronki http://www.festungkolberg.prv.pl/
Napisano
Witam!
O ile mnie wiadomo, to T-70 jest w MBP w Poznaniu.
Przyłączam się do Oksiowych życzeń i gratulacji dla Poznania! Tak trzymać chłopaki! :)
Pozdrawiam
wars98
Napisano
Wielkie brawa za determinację dla kpt. Tomka Ogrodniczuka i jego ekipy! Mimo tak licznych przeciwności losu udało się!

Po sprawnych SU-100 (sławna Jagdpanther"), T-34/85, BTR-152 teraz mamy w Poznaniu wielką, rzekłbym prawie światową, sensację- wojennego ISa-2.

Pozdrawiam,
Michał Różyński Mike"
S.R.H. Odwach"
Napisano
O ile sobie przypominam w 12. odcinku Czterech tankistow i sobaka" pt. Fort Olgierd" za niemieckie Pantery (nawet już bez zabiegów upododabniających) robią właśnie 2 IS-y. Może to jeden z nich? Tamte były na chodzie w końcu lat 60. Odcinek datowany jest 1969.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie