Skocz do zawartości

Poszukuję mapy BOM Warszawa i okolice

whatfor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie; szukam skanów warszawskiej mapy BOM wykonanej przez Służbę Geograficzną KG AK Schronisko". Mam tylko jedną jej część :(
Oto, co udało mi się ustalić na temat tej mapy:
Celom przyszłej walki miała służyć Mapa Warszawy i okolic" w skali 1:25.000 wydana w 1943 przez Schronisko". Za punkt wyjścia posłużyła mapa WIG z 1934 roku, sporządzona na podstawie rosyjskich zdjęć topograficznych z lat 1889 i 1890, sprawdzonych następnie w latach 1930-34. Mapa ta składała się z czterech arkuszy, które w nomenklaturze kartograficznej nosiły godła:

Pas 39 - Słup 32 - G. Warszawa-Żoliborz

Pas 39 - Słup 32 - H. Warszawa-Praga

Pas 40 - Słup 32 - A. Warszawa-Wola

Pas 40 - Słup 32 - B. Warszawa-Mokotów.

Tak jak większość map wydanych przez Schronisko", była ona sygnowana w prawym dolnym rogu symbolem BOM", utworzonym z inicjałów pseudonimów:

B" - Bury" ppłk Mieczysław Szumański - szef Służby Geograficznej KG AK,

O" - Ogończyk" por. inż. Stanisław Twardowski - szef zakładów reprodukcyjnych,

M" - Maks" Czesław Śmieciński - drukarz.

Wszystkie cztery arkusze wydrukowane zostały w kolorze zielonym [cała sytuacja: hydrografia, lasy, warstwice i obiekty terenowe] oraz czerwonym [obiekty wojskowe oraz instytucje niemieckie oznaczone literą N, naniesiono także budynki dzielnicy żydowskiej" wyburzone po upadku powstania w getcie]. Łącznie w wyniku wywiadu terenowego przeprowadzonego przez oficerów Schroniska", na cztery arkusze mapy naniesiono 179 obiektów zajętych przez wojsko, SS, policję, Luftwaffe oraz cywilne instytucje niemieckie.
Pozdrawiam wszystkich - whatfor

Napisano
Chyba widziałem to coś w Pelcie" czy też w Trafficu", oczywiście nie chodzi mi o owe przedwojenne 25-ki, ale właśnie te AK-owskie. Czyli ktoś to ostatnio wydał.
Napisano
Zelig czy to były przedruki map BOM", czy też Mapy Powstania Warszawskiego"? Na odwrocie tej ostatniej jest druk mini-BOM" [czarno-biała] i faktycznie kiepskiej jakości. Jeżeli możesz wrzuć kawałek skanu :)
Napisano

W każdym razie ja mówię reprintach map krypt. BOM", mapach służby kartogr. AK Schronisko", konspiracyjnych mapach W-wy".. już więcej nazw tych map nie znalazłem (ale nie znalazłem też stempelka mini-BOM").
Za to sam przyrządziłem mini-boma - pocztówkę okolicznościową na podst. jednej z map - papierowy lot nad Bielanami.

Już się raz natrząsałem, iż one są niezbyt dokładne, i że nic dziwnego, że Powstanie zrobiło fikołka mając takie źródło informacji :) Arkusz Żoliborza nieżle to ilustruje.

Napisano
ciekawostka, że nie uwzględniono (przynajmniej na tym etapie)
granatowej policji, przynajmniej na Krakowskim, tak jakby zakładano,
że automatycznie przyłączą się. Może się mylę?
Napisano
Jacek62 - masz rację; Komenda Policji na Krakowskim Przedmieściu nie została zaznaczona na tym planie - pomimo, że nie tylko granatowi" tam stacjonowali...
Zelig - oprócz mapy BOM - istniały jeszcze inne, dokładniejsze, w podziałce [o ile pamiętam] 1:2500.
Napisano
Zelig o mapach w skali 1:2500 pisał niejaki Romuald Śreniawa-Szypiowski w; Barykady Powstania Warszawskiego 1944". Ponoć takich właśnie map używano w sztabie Wachnowskiego" planując przebicie ze Starówki do Śródmieścia i część się zachowała. Używali ich także niektórzy dowódcy zgrupowań/odcinków.
granatowi nie stawiali oporu - wręcz przeciwnie, gdy tylko mogli starali się przedostać na stronę opanowaną przez powstańców. Wielu Niemcy profilaktycznie pozamykali w piwnicach po godz. W". Obsadę jednego z wolskich komisariatów rozstrzelali...
Napisano
Wydaje mi się, że mowa jest o planach Warszawy 1:2500, wydawanych przez Zarząd M. St. Warszawy od 1936 (choć po prawdzie plany w tej skali sporządzał już dawniej Lindley na potrzeby wodociągu). Całą Warszawę pokryło 56 arkuszy o wymiarach 84 x 63,5 cm. Wydawano je całkowicie legalnie także pod okupacją niemiecką, aktualizując do 1941, gdyż służyły do celów administracyjno-własnościowych (na każdej posesji był zaznaczony zarys budynków, podany jej numer policyjny i hipoteczny). Są one dostępne w APW na Krzywym Kole.

Jeszcze taka ciekawostka: w 1937 ukazało się wydawnictwo jubileuszowe Wododciągi i kanalizacja M. St. Warszawy 1886-1936". Składało się ono z książki oraz teki z mapami, przekrojami i innymi danymi technicznymi warszawskich kanałów. Książka w antykwariatach, choć rzadka, jest jednak obecnie dostępna, w cenie kilkadziesiąt do stu zł, zaś komplet książka + plany jest rarytasem i trzeba za niego zapłacić czasem i 400 zł. Dlaczego? Ano, wszystkie dostępne egzemplarze planów zostały po prostu spożytkowane w Powstaniu...
Napisano
No i jeszcze w zasadniczym temacie: istnieje wspomniany już reprint 25" BOM-u, faktycznie, taki sobie, ale i nie wszystkie oryginały były znakomitej jakości. Natomiast wszystkie 4 warszawskie arkusze przedwojennej 25" WIG wydało kilka lat temu Centrum Kartografii z Ostrobramskiej, w jakości doskonałej. Od biedy można nabyć oba zestawy i, w razie potrzeby, porównywać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie