sturmann Napisano 19 Listopad 2005 Share Napisano 19 Listopad 2005 sprawa jest prosta jak konstrukcja cepajak ktoś upublicznia fotki to musi sie liczyć z komentarzem, często krytycznym i tyle, a jak sie dodaje do tego banerek reklamowy to tym bardziej wszyscy wiedza o kogo chodzi. Jak Cię widzą tak Cię piszą" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 19 Listopad 2005 Share Napisano 19 Listopad 2005 Panowie.Zasiadłem ponownie przed kompem i widzę że razów nie brakuje.Proponuję żebyśmy dali sobie wszyscy spokój i bawili się każdy na swój sposób.Jeśli komuś nie podoba się,jak bawią się inni niech bawi się we własnej piaskownicy i wszyscy będą zadowoleni.Zawsze znajdzie się osoba której coś się nie podoba,nie dogodzi się wszystkim.Mi nie podobają się wypowiedzi Falla" i innych ,a Falowi" nie podoba się zapewne że rekonstrukcja mi się podobała i to że biegam w szwedzie.To są nasze problemy i tak jak zaproponowałem wcześniej niech każdy bawi się we własną wojenkę.Pozdrawiam.Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 19 Listopad 2005 Share Napisano 19 Listopad 2005 no i bardzo dobrze Pawle-breslu napisałeś, spokojnie i konstruktywnie. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio3 Napisano 19 Listopad 2005 Share Napisano 19 Listopad 2005 Super dyskusja !. Tyle opinii i wątków ! Dominujący wątek to jasne trampki !. Osobiście proponuje dać kryptonim operacyjny rekonstrukcji 11.11. w Gdańsku - Białe trampki ". Poza tymi trampkami nie doszukałem się żadnej oceny strony Powstańców. Zatem zgromadziliśmy w tym temacie gro miłośników i biegłych w temacie niemieckich trendów ........... A kuku ! . Każdy , kto ocenia rzecz słowami - badziewie , szaise , tandeta, knot itd, itp jest krytykiem !. Czy może się mylę ?. Oczywiście ma do tego pełne prawo, ale ja tutaj mam prawo do wyrażania opini o takich samozwańcach i pytam sie kto ich do tego upoważnia - tak z ciekawości. Takich własnie nazywam biegłymi, rzeczoznawcami albo proponuje im zamknąć się w kiblach (...). Wejdź jeden z drugim na wystawę do galerii i sojąc przy obrazie wśród zwiedzających wykrzycz swoją opinię - inną niż zachwyt!. Zgromadź tych wszystkich na zdjęciach i powiedz im to w oczy - bo jak nie warto, to po co tu jesteś na forum ?. Jak nie potrafisz tego zrobić z jakiegokolwiek powodu to sobie dalej pisz czy popisuj :o) .......... . Jest jeden problem w omawianym temacie - wart podkreślenia : Dlaczego Powstanie Warszawskie w Gdańsku i to w Dzień Niepodległości ??????" - trzy wykluczajace się sprawy aż kole w oczy. Jak sądzicie , czy był to genialny pomysł TGRH, czy propozycja nie do odrzucenia - warunek zaistnienia inscenizacji. Kto miał taki pomysł ?. A kuku !, kto tu sie popisał - autor imprezy ,organizator czy komentujący ?. No cóż mozna było nic nie zrobić.............ale wtedy nawet byśmy nie pogadali a tak jest jakis ogień w żyłach :o) !!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio3 Napisano 19 Listopad 2005 Share Napisano 19 Listopad 2005 A co powiecie Towarzysze na taką checę :Piosenkarka Madonna powiadała kiedyś Nie ważne co o mnie mówią, ważne , że mówią ". Ci co mówili może gdzieś są może nie - żywiołki drobniejszego płazu, a Madonna ma się dobrze :o).Ten temat ma na chwile obecna 105 postów i 1572 wizyt. To śiawdczy tylko o jednym w tematach ekonstrukcje" Odkrywcy - jest burza !. Kto kolwiek ją wywołał na forum - TGRH i GRH 3 BG ją urodzili !. Nie pogadaliśmy by sobie bez pozytywnej inicjatywy tych grup !. Bo gdzie indziej sie tyle gada niż po jakiejkolwiek rekonstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 19 Listopad 2005 Share Napisano 19 Listopad 2005 tak ogladalem sobie przypadkiem taki programik - Idol" - chyba kazdy kojazy - musze przyznac ze czasami niezle sie usmialem...jakos tak wyobrazilem sobie jak do tej komisji podchodza goscie w mundurach chcacy zostac ekonstruktorem"...az lezka w oku mi sie zakrecila ;o)poz i tym optymistycznym akcentem koncze dyskusjeFallPS do misia3 - nie wyobrazilem sobie siebie jako czlonka komisji - zeby nie bylo niedomowien;o) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio3 Napisano 19 Listopad 2005 Share Napisano 19 Listopad 2005 Rozumiem Towarzyszu Fall - że Twoja wyobraźnia tej komisji dotyczyła weryfikacji mundurów III Rzeszy czy nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frost Napisano 19 Listopad 2005 Share Napisano 19 Listopad 2005 To może coś na rozluźnienie atmosfery ? ;)Czy to też jest rekonstrukcja ? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 20 Listopad 2005 Share Napisano 20 Listopad 2005 w czasie ktorej inscenizacji zrobiles ta fotke?napewno robil za SdKfz250 - mysle ze po 15 piwach nie mialbym zastrzezen!;o)poz Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frost Napisano 20 Listopad 2005 Share Napisano 20 Listopad 2005 Na szczęście to nie jest zdjęcie z inscenizacji;) Przypadkiem natknąłem się na to dzieło" wielbiciela DAK w samym centrum naszej stolicy. Pomyślałem sobie,że ten Polonez to uosobienie ( może też być alegoria ;) drogi jaką kroczą niektóre inscenizacje i grupy rekonstrukcyjne. I mówię to ogólnie bez wskazywania konkretnego adresu, bo nie o to chodzi. Nie chciałbym,żeby ten poldek" stał się symbolem rekonstrukcji historycznej w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 20 Listopad 2005 Share Napisano 20 Listopad 2005 a tu mamy pana ktory pasuje do pojazdu ;o)http://www.packrat-toyz.com/images/Cushman/luftpara1a.jpgwzor ekonstruktorarza" FJ!;o)poz Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goral Napisano 20 Listopad 2005 Share Napisano 20 Listopad 2005 Moj maly komentarz slowami J. Brzechwy:...Moi drodzy, po co kłótnie,Po co wasze swary głupie,Wnet i tak zginiemy w zupie...!" J.Brzechwato tak mysle dla podsumowania dyskusji..:)Pozdrawiam goralGRH 3 Bastion Grolman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 20 Listopad 2005 Share Napisano 20 Listopad 2005 mimo wszystko co tu uslyszalem i zobaczylem, to to jest absolutnie NR1http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73260598ODJAZD!;o)Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 20 Listopad 2005 Share Napisano 20 Listopad 2005 idealny sprzęt na taką listopadówkę" jak Gdańsk, Darłowa nie wspomnę. I proszę za przystepne pieniądze można był odtwarzaczem. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 20 Listopad 2005 Share Napisano 20 Listopad 2005 Po prostu nie ma się do czego przyczepić. Kurtka nawet ma 5 guzików :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 22 Listopad 2005 Share Napisano 22 Listopad 2005 Ta dyskusja uwidacznia rozłam w tzw. środowisku rekonstrukcyjnym. Jest to prosty podział na ultrasów i mroków. A teraz parę słów do tych drugich. Jeśli wybieracie drogę na skróty to tym samym zgadzacie się na bolesną krytykę tych, którzy lata poświęcają na dopracowanie szczegółów. To jest cena waszych decyzji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio3 Napisano 22 Listopad 2005 Share Napisano 22 Listopad 2005 Co do ceny - to ten cennik kto ustala ? . Przykładowo :został tutaj zrugany brukową krytyką człowiek, który zgromadził więcej oryginalnych kompletów mundurów niż niejeden z nas widział, jest otwarty na współpracę i pomoc w sferze reko.i bez problemu dzieli się swoja wiedzą i doświadczeniem. Potem Ci wspaniali krytycy popisywali sie swoją mądrościa w dalszych postach. Ja tu nie widzę rozłamów na tle aprobowania poprzeczki" profesjonalizmu Panie Polsmol - ja tutaj widze gorsze zjawiska zawiść, zazdrość, kompleksy, niedowartościowanie, niedojrzałość i przede wszystkim interaktywną odwagę" a tego nie muszę tolerować i z grzeczności nie zauważać. Ceną moich słów w temacie było - usiłowanie zapaskudzenia mi komputera :o) oraz usunięcie ostatniego postu - bez ostrzeżenia. Jeżeli obrona czy atak krytyki wiąże się z taką ceną, życze powodzenia w dyskusjach i pozdrawiam słowami : Czołem żołnierze :o) ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 22 Listopad 2005 Share Napisano 22 Listopad 2005 Co ciekawe Polsmol ten podział widzę raczej tylko w niemieckich GRH. Jeszcze nie widziałem, żeby ktoś czepiał się w polskich np. o KBW (może dlatego, że jeszcze nie widziałem grupy, która nie używa, choćby częściowo lub nie używała tych kurtek). Ciekawe czym to jest spowodowane ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 Misio3Obawiam się, że usiłujesz nagiąć fakty. Krytykowano tych, którzy byli źle lub fatalnie ubrani oraz tych, którzy na to pozwolili. I nikogo więcej. I żeby była jasność. Nie wskazuję palcem, konkretnych osób. Każdy wie, do jakiej podgrupy należy i jest to jego prywatny problem.A co do usuniętego postu. Powiem tylko, że był niezwiązany z tematyką forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 23 Listopad 2005 Share Napisano 23 Listopad 2005 kiler p Niestety podział ten dotyczy całego ruchu rekonstrukcyjnego (od rycerstwa począwszy) a w tym i grup rekonstrukcyjnych odtwarzących Wojsko Polskie z 1939 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 25 Listopad 2005 Share Napisano 25 Listopad 2005 A o jakich podziałach w grupach odtwarzających 1939 rok mówisz Polsmol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michał ł Napisano 25 Listopad 2005 Share Napisano 25 Listopad 2005 Może taki podział - grupy traktujące reenacting poważnie, doskonalące umiejętności (przedewszystkim) i sprzęt- ludki ubierające się w mundur" raz w roku, traktujące sprzęt w stylu się chyba nada, bo troche nawet podobne", totalnie olewające realia historyczne, szarże z piwkiem w ręku (ew szablą w drugiej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 26 Listopad 2005 Share Napisano 26 Listopad 2005 Niestey jest to cecha wszystkich grup, bowiem grupy chodza na skróty w różnych dziedzinach - jedni mają pożądne mundury - za to nei maja pojęcia o mustrze i zachowaniu w mundurze, inni znaja musztre, a mają czeskie chlebaki. Niestety - jesteśmy tylko przebierańcami wszyscy i odgrywamy raz na pewien czas rodzaj teatru, który zaspakaja nasze hobbistyczne zainteresowania. Ja zawsze apelowałem i apeluję - wiecej pozytywnego podejścia do innych - więcej się zrobi pomaganiem a nie wyśmiewaniem. Tym bardziej, każdy nie zauważa belki we własnym oku. Mam taki zbiór fotografii z imprez rekonstrukcyjnych, które są odrzucane z Do Broni. Pokazuja one stan polskiej rekonstrukcji widziany oczami przypadkowej migawki, kiedy nie robi sie trzygodzinnych sesji na potrzeby strony internetowej. Bardzo bysmy sie zdziwili, gdybym zrobił z nich artykuł pt. prawdziwa polska rekonstrukcja".Ale nie zrobię, bo najbardziej mi zależy na tym, aby promować polski ruch rekonstrukcyjny a nie wyśmiewac sie z ludzi (w tym i z własnego kałduna).Więcej zrozumienia - mniej pitolenia.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robGD Napisano 26 Listopad 2005 Share Napisano 26 Listopad 2005 Chylę czoła nad powyższą wypowiedzią Jazlowiaka. W końcu ktoś coś konkretnie powiedział. A może by tak galeryjkę w Odkrywcy z takich zdjęć zrobić? Prawda jest taka, że po za kamerą zachowujemy się jak szweje na 24h przepustce. Dla niegramotnych- obejrzyjcie sobie powroty rezerwy do cywila. A zamiast sie kłócić- pomagajmy sobie nawzajem! Ale tutaj już potrzebny jest wysiłek, na który nie każdy chce się wysilić. Łatwiej jest wyśmiać, wyszydzić niż coś samemu stworzyć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michał ł Napisano 26 Listopad 2005 Share Napisano 26 Listopad 2005 Zgadzam się z Wami, ale jest jedno ALEJest różnica pomiędzy posiadaczem czeskiego chlebaka, który stara się go przerobić na wczesny wzór, a w planach ma zakup repliki, a takim który ma czecha i mówi że to chyba wystarczy bo inni też mają a inni się czepiają. To samo z zachowaniem w mundurze. Jedni starają się czegoś nauczyć, a inni paradują w mundurze ubranym jak dres i mają to gdzieś (na życzliwe uwagi o tym co mają nie tak, tylko odpowiadają e tam, w czasie wojny też pewnie się nie zapinali na wszystkie guziki")Chodzi tylko o to żeby się stale doskonalić, a nie traktować tego i wyłącznie jak zabawę w przebierańców. Różnica jest nie w sprzęcie i umiejętnościach, ale w nastawieniu do swoich braków i chęci doskonalenia tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.