Skocz do zawartości

Tajny km wz.37

gros

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
oglądałem sprzęta-po bokach komory od wewnątrz przynitowane na dwa nity są dwa stalowe sprężyste płaskowniki z poprzecznym garbem.wszczelinę między ścianą komory a tym płaskownikiem musiało wchodzić okucie worka .mam zdjęcia alew moim kompie padły porty usb imoże póżniej kol.habs zamieści zdjęcia.do kol.grosa czy twój mail jest aktualny daj znać na priv. pozd.marek
Napisano
No robi wrażenie.....Wreszcie nasze i u nas....
i ta szybkostrzelność, większa niż mg34...żeby tak jeszcze miało tylec i miód na rekonstrukcjach...
gratulacje,
acer
Napisano
Wartość tego znaleziska jest wprost trudno obecnie ocenić . Stawiałbym na równi z odnalezieniem morsa" i Kb Maroszka .
Może podrzuci by fotki do redakcji „Skrzydlatej Polski” lub „Lotnictwa” ?

Tego egzemplarz można nie rekonstruować, tylko traktować jako źródło do budowy replik (nieocenione źródło nieznanych dotąd szczegółów, ja np. mocowanie worka na łuski).
Rączka km-u chyba była odlewana z aluminium.

Ciekawe jest żebrowanie lufy jak rkm.28.
Na marnych fotkach jakie były w literaturze dostępne cała lufa była gładka.

Czyżby była to jakaś inna wersja km.wz.37.

W literaturze piszą że wojska pancerne nie były zadowolone z ckm typu C4 i chciały by km był zasilany z bębna nie z taśmy.

Zwracam uwagę ponadto na fakt, że waga km wz.37 to ok. 7 kg. a km wz.36 ok. 11,3 kg
- zysk 3kg , przy większej ilości więcej udźwigu na amunicję.

Na marginesie-
Popiel pisał o projekcie wersji km wz.37 zasilanego z taśmy o jeszcze większej szybkostrzelności.

Pozdrowienia
Napisano
sorry moj błąd,pisząc tamten post wiedziałem tylko o komorze. lufa jest orginalna ,jest też wiekszość części.nie wiem co jest z rurą gazową i chwytem,nie ma też listwy spustowej i nie wiem co z magazynkiem.pozd.marek
  • 1 year later...
Napisano
Do kompletu reszta szczeniaka .

Ta lufa (wzięta z wz.28) to przeróbka dla lepszego chłodzenia.

Pewnie nie jest to wersja fabryczna dla piechoty do obrony plot.
Napisano
czesć Gros jeśli masz na myśli magazynek to znaleziony razem ze szczeniakiem drogą róznych wymian i zamian podobno wylądował w MWP-tyle powiedział znalazca.niewiesz czy nie znaleziono reszty brakujących cześci?może by dorobił na wzór.właściciel stwierdził że z miesiąc wolnego czasu i napewno by chodził jak zegarek".gdyby były częci zeszło by krócej.pozd.marek
  • 4 years later...
Napisano
cześć, była już u ciebie milicja po szczeniaka wiedziona tropem zamieszczonych fotografii?
A tak na marginesie to jego miejsce jest w muzeum - pomyśl o tem
Napisano
Ło Matko Bosko Świętokrzysko! losot gdzieś spał przez te 4 lata?! Po co wypisujesz takie bzdury? Porszę o usunięcie mojego i losota postu, żeby tu śmietniska nie robić. Tagi odgrzany kotlet...feee
  • 6 years later...
Napisano

km wz.37 w muzeum w Tule
http://topwar.ru/84736-nasha-pamyat-oruzheynyy-hram-tula-chast-1.html

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 16:57 27-11-2017

Napisano

Losot dokonał odkrycia roku a może i kilku lat, nie było wcześniej fotki szczeniaka w takim stanie, wygląda na to że są 2 za wschodnią granicą. Ciekawe czy Rumuni nie zachowali egzemplarza z łosi które przejęli.
powiększyłem poprzednie zdjęcie.

Napisano

tylko tłumnik płomienia patierali"
http://falyosa.livejournal.com/3555502.html

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 18:40 02-12-2017

• 2 weeks later...
  • 1 year later...
Napisano

Jestem modelarzem. Robię modelkę szczeniaka w skali 1/72. Mam pytanie: czy uchwyt ładowania był lewy czy prawy? Ponieważ na zdjęciach te pióra są po obu stronach.

13.thumb.jpg.276e01a1d8001c579bad2db75432809e.jpg14.thumb.jpg.82d6777ffa0e43b3023ad14c60c7eebd.jpg15.thumb.jpg.81994e047324c10bcc328bf5ed732805.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie