Skocz do zawartości

Interwencja Polsat a rekonstrukcja niemiecka

polsmol

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie obejrzałem ów program poświęcony produkcji gadżetów faszystowskich".
Oczywiście przejechali się po kilku polskich producentach ja po łysej kobyle. Tematu rekonstrukcji niemieckiej w zasadzie nie podjęli. Pewnie, dlatego, że dzięki temu łatwiej wmówić ludziom, że niemieckie mundury kupują tylko faszyści (oczywiście powinno być naziści). W ten sposób sugerują, ze tych ostatnich jest bardzo dużo, bo dużo mundurów się sprzedaje. Problem w tym, że każdego, kto kupuje taki mundur od razu szufladkują na równi z młodzieżą wszechpolską, która raczej ma gdzieś mundury i wierność historyczną.
Na koniec tego materiału poprosili na komentarz na ich stronie. http://interwencja.interia.pl/ekstra/news?inf=681224
Niemcy brońcie się (tylko rozważnie, bez nerwów), bo jesteście nam bardzo potrzebni. Piszę to w imieniu wrześniowców, ale pewnie wszyscy rekonstruktorzy alianccy się z tym zgadzają.

Jaki sens ma reko bez niemców:)) Też to ku.. oglądałem i jakiś tam pan d. niedobitek z tvp2 pi... nie od rzeczy, a ten gość co paragrafami walił to jakiś chyba chory może ptasią grypę załapał i nie ma juz na niego ratunku, nawet tamiflu mu nie pomoże:))) w jakim my ku... kraju żyjemy??? Co za bezsens szkoda gadać...

Niestety to kolejna sytuacja, w której reenactorzy muszą odpowiadac za czyny osobników, z którymi nie mają nic wspólnego:

Najpierw pewne rozpieszczone ksiażątko za dużo naoglądało się Indiany Jonesa i zapragnęło munduru (lub raczej jego substytutu - bo nie wiem jak inaczej nazwać tą koszulę, zapewne od Armaniego, z kiepskimi naszywkami i jakąś niedorobioną opaską allgemeine SS) płk. Dietricha, żeby pobyć sobie ad guy".

Teraz grupka półmózgów pomachała sobie rękoma przy piwsku, rzekomo żeby zamówić następnego browara". Żałosne tłumaczenia. Należałoby im zafundować wycieczkę w parę miejsc - Oświęcim, Majdanek, Sobibór ... . Niestety przy ich poziomie inteligencji zapewne skończyłoby się to kolejną libacją.

Jednak niestety po raz kolejny odbija się to na środowisku reenactorów. Dziennikarze jak zwykle szukają taniej sensacji - przypominam, że powoli wykańcza im się temat ptasiej grypy. Pozostaje nam jak zwykle tłumaczyc, wyjaśniać i jeszcze raz tłumaczyć. No i życzyc sobie wzajemnie rzetelniejszych dziennikarzy ... .

POLSMOL- powiem krótko. Tego świata nie da sie uratować. Jak chcemy się wypowiadać na ten temat, to na tym forum, a nie tam. Ilośc komentarzy dla POLSATU też jest jakąś formą reklamy. Po co pokazywać im, że reportarz był świetny i obiektywny", a pani redaktor jeszcze za niego premię dostanie, tfu! Ten program miał wywołać tanią sensację dla maluczkich. A nawiasem mówiąc świetne kopie odznaczeń, jako oryginały sprzedają- ciekawe na jakiej giełdzie?
Brak słów........

Reaktingowcy ktorych ja znam sa zauroczeni 3 Rzeszą-to zwykli nazisci.
Nie wiem jak z resztą ale myslę ze sporo jest skinkow wsrod reaktingowcow,redaktorzy moga miec sporo racji.
Co do propozycji wycieczki miedzy innymi do Sobiboru -to tego nie proponuje -tam jest sam las,Niemcy po tej słynnej ucieczce zrownali obóz z ziemia i posadzili las...

Ja też znam kilku i nie ma wśród nich ani jednego naziola. Natomiast co do Sobiboru - została rampa kolejowa, na miejscu jest muzeum i pomnik. Gdyby przed wizyta zaaplikowac jeszcze jakis film, np. ten który ostatnio leciał na TVP3 o byłym więźniu tego obozu, który chodził i pokazywał co gdzie było i opowiadał historię tego miejsca, to może normalnym ludziom dałoby do myślenia.
Najciekawsze dla mnie natomiast jest to, jaka byłaby reakcja słuchaczek pewnej rozgłośni, z których niejedna pewnie przeżyła obóz koncentracyjny lub roboty przymusowe w III Rzeszy, gdyby dowiedziały się że jeden z posłów partii na którą głosowała umila sobie czas przy piwie i znaczących wymachach ręką. Ale tu już chyba za bardzo odszedłem od tematu reko. Sorki.

Pozdrow

Przemek

:| znowu się zaczyna... znowu.... ehhh... to jest debilizm :/
Wg. tego artykułu wszyscu rekonstuktorzy noszący niemieckie mundury są FASZYSTAMI! :/
no i jeśli masz coś w domu ze swastyką - wyrzuć to bo jesteś FASZYSTĄ!! :/

ja już nie mam siły na takich ludzi...

No i oczywiście podpisuje się obiema rękami pod postem Polsmola jako aliant i Wrześniowiec w rekonstukcji, oraz FASZYSTA w życiu (no bo mam tam jakieś odznaczenie niemieckie...) :/
no comments...
pozdrawiam
Szuder

A ja znałem jednego nazi-debila z GRH. Tłuścioch okropny był. Panny na niego nie szły to sobie wymyślił,że jest Nadczłowiekiem i kolejnym wcieleniem Aryjskiego Wojownika. W SS to pewnie nawet by mu po śmieci nie dali przyjeżdżać do koszar.
Ps.Pozdrawiam W.T.

Co tu pisać... jak przekonywać, rozmawiać z dziennikarzami, dla których opiniotwórczym periodykiem, na który warto się powoływać, jest fakty i mity"? Ręce opadają. Wiadomo, że na beton nie ma rady ale i tak się na taki widok siekiera ostrzy w szafie.
Sam rozmawiałem na Bzurze z szanownym dziennikarzem innego czasopisma, który ukazał był swe oblicze w tym eportażu". Rozmawialiśmy z nim sporo czasu i tematy jak i opinie sugerowały, że chwyta sens tego co się dzieje w środowisku rekonstruktorkim. Niestety jak widać wygrała sensacja. Łatwiej chyba zrobić z producenta mundurów przestępcę i z historyka nazistę niż powiedzieć co i po co robią. Może całe środowisko rekonstruktorskie się myli jak i chyba już setki tysięcy ludzi odwiedzających imprezy w całej Polsce, że o kombatantach nie wspomnę. Sami wiecie jakie są wrażenia publiczności po każdej imprezie a mimo to znajdzie się kilku niezadowolonych. Dlaczego jednak zawsze są to akurat dziennikarze i to ci niespełnieni zawodowo?

Pozdrawiam wszystkich, których spotkałem i jeszcze nie raz na pewno spotkam na wielu rekonstrukcjach. Trzymajcie się! Po iemcach" przyjdzie czas na armię czerwoną" i LWP", potem pewnie oberwie się i amerykanom" za coś a z nimi rytyjczykom" i przy okazji PSZ". Aż strach pomyśleć, co może taki dziennikarz" wymyśleć na polaków wrześniowych! Coś mu na pewno wyobraźnia podpowie.

Nix
Guardia Film
Propagandakompanie der
Aufklärungsabteilung 7 der 4.Panzer Division
Grupa Rekonstrukcji Historycznej

PS. Za ten podpis to pewnie z 10 lat mi grozi ;)

Heh, Nix, osobiście zetknąłem się z dwoma przypadkami potraktowania tematów PSZ w typowo obrzydliwy, dziennikarski sposób. Nie będę się wdawał w szczegóły, ale w obu przypadkach pan dziennikarz wiedział, że dzwonią, a szczegóły ... hmm, po prostu wymyślił.

I tu jest zasadniczy problem - nikt dziennikarzy z niczego nie rozlicza. Tzw. prawo dziennikarskie to zbiór martwych przepisów. Drugie, niezależne źródło sprawdzania informacji? Heh, co tu mówić o drugim, skoro pierwsze to wyobraźnia redaktora...

Chyba nie jest to tylko nasz problem, skoro w co drugim amerykańskim filmie jakiś dziennikarz dostaje w mordę od głównego bohatera ;)

btw. Pik78, kto to są REAKTINGOWCY? To jacyś pracownicy laboratorium chemicznego? W jakimś laboratorium zatrudnia się skinów zafascynowanych 3 Rzeszą?!

• 2 weeks later...
Dzisiaj (wtorek 22.10.2005) o godz 20.15 w Polsacie raport specjalny Polscy nazisci". Pewnie znowu sie przejadą po GR.

oto recenzja programu: Autor reportażu, Mirosław Majeran, prezentuje najnowsze doniesienia o zjawisku nazizmu w Polsce. Zastanawia się, kim są ludzie, którzy propagują w naszym kraju ideologię Adolfa Hitlera. W Polsce w zasięgu takich grup jest prawdopodobnie kilkanaście tysięcy ludzi. Ugrupowania te mają międzynarodowe powiązania. Reporter stara się ustalić, w jakich formach polscy neonaziści podejmują aktywność. Wielu odbiorców ma głównie rasistowska scena muzyczna. Drugim źródłem, bardziej otwartym na nowe twarze, jest podatny na idee faszystowskie światek kibiców. W obliczu narastających wpływów tego skrajnego ruchu narodowego wymagane są bardziej radykalne środki zaradcze podejmowane przez państwo. Obrońcy praw człowieka i przedstawiciele mniejszości narodowych oburzają się bowiem na skalę przyzwolenia dla ich idei. Gazety propagujące nienawiść i idee faszystowskie dostępne są w kioskach na terenie całego kraju."

• 2 weeks later...
Jako członek Młodzieży Wszechpolskiej chciałbym podkreślić, że nasza organizacja opiera sie na wartościach katolickich i narodowych, które sa w oczywistej sprzeczności z ideologia nazistowską
Zgadzam się, że utozsamianie rekonstruktorów formacji niemieckich z IIw. św. z nazistami jest błędne, z drugiej jednak strony w naszym kraju od kilku lat obserwujemy wzmożone zainteresowanie niemiecka tradycją militarna ( grupy niemieckie ), nie orientuje sie dokładnie ilu jest w Polsce rekonstruktorów formacji niemieckich ale sądzę, że zdecydowanie przesadziliśmy.
Jezeli ktos rekonstruuje dana formację w pewnym stopniu utozsamia sięz nią, w przypadku grup niemieckich mamy do czynienia z armia, która napadła na Polskę chcąc wymazać jąz mapy Europy
Czy naprawdę nie mozemy byc dumni z naszej, polskiej, wspaniałej tradycji wojennej ?
Ale, cóz zyjemy w demokratycznym kraju i uwazam, że nikomu nie można robic pretensji, że rekonstruuje oddziały niemieckie, byle nie dodawał do tego faszystowskiej ideologii

A ja odpowiem na to najłatwiej jak tylko można:
Polacy Polakami, ale z kim oni wtedy będą walczyć? :)

...że rekonstruuje oddziały niemieckie, byle nie dodawał do tego faszystowskiej ideologii"
w większości grup, za zwykłe krzyknięcie Sieg Hail" na reko czy coś podobnego jest od razu wykluczenie z grupy (z tego co się orientuje). I tak powinno być...

Pozdrawiam wszystkie GRH Niemieckie, tak trzymać chłopaki - w końcu nie będziemy walczyć tylko z Czerwonoarmistami :)

Pozdrawiam
Szuder

Panie Zwoiński

Proszę mi wierzyć. W Polsce jest bardzo wielu takich co jest bardzo dumnych z naszej, polskiej tradycji wojennej. Nie ma powodu do niepokoju. Ludzie interesujący się iemczyzną" wierzę, że w większości robią to z czysto historycznych powodów. Ważne jest, aby każdy przejaw zachowań neonazistowkich tępić z całą stanowczością. Jest to zadaniem nie tyle szefów tych grup co także organizatorów imprez, na których takie grupy się pojawiają.

Także władze Pańskiej organizacji powinny stanowczo i surowo ukarać tych debili, o których pisała prasa. A nie wykręcać się sianem. Skoro jesteście takimi narodowcami to pozbądźcie się ich !!! Pokażcie gdzie ich miejsce czyli za kratkami. Może Pan wypowie się na temat pronazistowkich zachowań w szeregach MW.

Pozdrawiam
d007

Ze ktos z was jeszcze dziennikarskim szmatom wierzy :). Dziennikarze to podlejsza swolocz od politykow bo im nie robi czy zniszcza komus zycie, wazne ze dobry material jest.Dla nich najwazniejsza jest sensacja bo to znaczy kasa ! A czy idiotyzm jest absurdem to juz ich nie obchodzi bo tłuszcza i tak tego nei zrozumie.

Malo kto kojazy takie akcje jak to hajlowanie mlodzierzy wszechpolskiej i braku koalicjanta dla PiS ! PRzeciez to bylo zrobione tylko po to by lpr i pis nie podpisaly ukladu (jako mozna z faszystami ! ). Ale pospólstwo wzieło widły i poszło szukać wymyślonych faszystów wsród polskich katolików i wszechpolaków. Owszem LPR jest narodowo socjalistyczna tak jak narodowo socjalistyczny byl rzad Wladyslawa Gomolki czy Wojciecha Jaruzelskiego czy Kazimierza Marcinkiewicza ale to nie powinno byc jakas duza obelgą.

Ja mam kupe zdjec z kumplami ktorzy pokazuja gole dupy czy fujary i czy to ma znaczyc ze popieram takie zachowanie ? Kumple tak na zdjeicu robia, ja moze nie jestem jeszcze dostatecznie pijany by tak zrobic :) .

Kto mial kontakt z pseudo eo-nazistami" to wie ze GRH wykracza poza ich mozliwosci przedewszystkim intelektualne gdyz wzrost znajomosci historii powoduje spadek zainteresowania totalitaryzmami i zanik szacunku do demokracji za to zwieksza milosc do monarchii o ultraliberalnej gospodarce haha :).

Motloch chyba jednak zawsze potrzebuje jakiegos wroga, kozla ofiarnego. Komunisci mieli burzuazje, posiadaczy ziemskich z ktorymi sie krwawo rozprawiali bo chcieli im wprowadzic kapitalizm , nazisci mordowali Żydow bo chcieli im wprowadzic bolszewicki totalitarym, faszysci liberalow bo chcieli im zabrac socjalizm,a demokraci faszystow" bo chca im zabrac wolnosc i demokracje haha ! I wy tego nie widzicie ? :) Jezeli motloch pedzi walczyc z wrogiem ich ustroju to wladza sobie spokojnie robi burdel :) , zadluza sie i rozpirza gospodarke ...

Co do osób przejawiających skłonności do faszyzowania w naszej partii to w programie TV o którym mowa wypowiadał sie prezes Młodzieży Wszechpolskiej Pan Bosak, który stwierdził, że osoby takie zostały już usuniete z naszej organizacji. Takich zakał w MW nie chcemy
Myśle ponadto, że przez niektórych jesteśmy postrzegani-jakże niesłusznie- za organiazację faszyzującą z tego powodu iż częśc naszych członków nosi krótko obciete włosy i buty glany co niektórym żle sie kojarzy. Oprócz tego zdarzało sie, że do naszych demonstracji czy innych akcji dołączali sie skini i tak w mediach powstał obraz MW jako organizacji skinipochodnej
A nawiązując do rekonstrukcji bitew z kampani wrześniowej, zgadzam się, że bez niemców nie odbyły by sie one ale z tego co się orientuje w Niemczech istnieja grupy rekonstrukcji Werhmachtu, dlaczego nie sa one zapraszane do udziału w naszych rekonstrukcjach, w kraju ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie