yupiter Napisano 5 Maj 2003 Autor Napisano 5 Maj 2003 Wydawało mi się, że nic ją nie ruszy i będzie służyć mi lata. Okazało się jednak coś wręcz przeciwnego.........Pojechałem sobie w Łikend podzióbać w ciemno w pewne miejsce ale nic ciekawego tym razem nie znalazłem: podkowę końską z gumowymi wytłumiaczami, parę obrączek ptasich (gdzie z nimi ??) i scyzoryk w stanie rozkładu.Saperka była metalowa, potrójnie składana dość solidna.Póściły nity i cała się pokrzywiła (teren był trochę kamienisty). CHyba kupię sobie nieskładaną saperkę z drewnianym trzonkiem, co Wy na to???Jaki sprzęt możecie polecić???Pozdrawiam.Y.
Gość Napisano 5 Maj 2003 Napisano 5 Maj 2003 Ja podarłem i mocno ubrudziłem spodnie błotem. Czy ktoś wie jak to sprać bez szkody dla kamuflażu.
Gość Napisano 5 Maj 2003 Napisano 5 Maj 2003 Ja podarłem i mocno ubrudziłem spodnie błotem. Czy ktoś wie jak to sprać bez szkody dla kamuflażu.
bartekl23 Napisano 5 Maj 2003 Napisano 5 Maj 2003 Witam!Dodałem już podobny temat w dziale Sprzęt poszukiwaczy". Tam zobacz.Pzdr.bartekl23
Gość Napisano 5 Maj 2003 Napisano 5 Maj 2003 Niezłe są te z kilofkiem - bundeswehry, ale drogie - 60 zł.Pozdro
mietek Napisano 5 Maj 2003 Napisano 5 Maj 2003 Ja zanim trafiłem dobrą saprkę rozwaliłem 4 sztuki. Teraz od dobrych paru lat używam wojskowej, prosta z trzonkiem i co ważne okuciem z grubej blachy (chyba z 0,5 cm) obejmującym stal i trzonek na wysokości nitu. Z reszta ten model był juz używany i w czasie ww2. Składana w miarę solidna jest też b. DDR, ale się zapiaszcza gwint blokady.Co do spodni, najlepsza metoda aby nie zszedł kamuflaż - nie prać!!! Błoto samo odpadnie, dym z ogniska dokona dezynfekcji:).
bolas Napisano 5 Maj 2003 Napisano 5 Maj 2003 Ja polecam saperki WP z okresu 1945-65 - są okrutnie wytrzymałe i chyba trzeba tłuc tydzień w beton zeby coś sie jej stało - genberalnie nie polecam jakiś składanych wynalazków - ostatnio u kolegi widdizałem fajną łopatkę ktora miała ruchomy sztych - to bardzo przydatne przy wyciganiu ziemi z głębszych dołów - ale i tak obstawiam poklskie powojenne - są bardzo chcrakterystyczne: czterokątne ostrze nitowane 5 nitami - mają też metalową obejme wzmacniająca na trzonku - no i cena tez dobra bo ok. 10 zł/szt
PATRON Napisano 5 Maj 2003 Napisano 5 Maj 2003 Witam,polecam szpadle fiskarsa na metalowych trzonkach . Ja mam juz drugi sezon i tylko raz ją musiałem spawać , a wcześniej to trzy na rok było mało.....:-)PATRON
omi30 Napisano 5 Maj 2003 Napisano 5 Maj 2003 proponuje naszą saperke z monu jest trudna do zajechania;-)
archeo Napisano 6 Maj 2003 Napisano 6 Maj 2003 zafundowalem sobie saperke nato potrojnie skladana, 4 kopania i cala sie powyginala, poscily nity z jednej strony /oni to chyba maja do kopania na pustyni:)/, teraz mam saperke z drewnianym trzonkiem zobaczymy ile wytrzyma.
mietek Napisano 6 Maj 2003 Napisano 6 Maj 2003 Cóż z saperką jak z kobietą, musi minąć trochę czasu i trochę zawodów nim znajdzie się tę właściwą i jedyną;)
Gość Napisano 6 Maj 2003 Napisano 6 Maj 2003 Witam!Jeśli idzie o sprzęt, to polecam składaną saperkę z drewnianym sztylem Bundeswehry - oprócz haczyka - kilofa ma tą cechę, że można jej uzywać jak motyki (ma jednak swoją masę. Jeśli idzie o te obrączki to chyba odpowiednią instancją wydaje się Zakład Ornitologii PAN http://www.stornit.gda.pl/ogolna.htm#kontakt i dalej wiadomości powrotne".Pozdrawiam,Władek
nikt Napisano 8 Maj 2003 Napisano 8 Maj 2003 Z tymi saperkami jest tak jak z koszulkami color of beneton" co to obok oryginalnej nawet na półce nie leżały.Mam oryginalną saperkę US ( co prawda droga) i jest nie do zdarcia i nie do z...... polecam z czystym sumieniem. Tylko uwaga na podróbki.pozdrawiam.
nikt Napisano 8 Maj 2003 Napisano 8 Maj 2003 ps' oryginalne saperki są z grubej ok. 4 mm blachy chyba hartowanej (tak sądzę po dźwięku)
Gość Napisano 8 Maj 2003 Napisano 8 Maj 2003 Ta polska ma bardzo podobny kształt do saperek z IWW, tamte są tylko troszę bardziej ścięte na końcu. Nie do zdarcia. Wykopałem sobie takie 3 na okopach pierwszowojennych i zasuwam...
Magach7 Napisano 9 Maj 2003 Napisano 9 Maj 2003 Co jest warta ta saperka: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=12903048 ??
berthie Napisano 10 Maj 2003 Napisano 10 Maj 2003 Jak to saperka NATO a nie chińska to tyle jest warta.pozdro
Bocian Napisano 10 Maj 2003 Napisano 10 Maj 2003 Jest też niezły produkt Fiskarsa, bardzo lekka, blokowanie w dwóch pozycjach, z pokrowcem z codury. Niestety cena to 128zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.