Skocz do zawartości

Mam małe pytanie (guzik c.k. huzarów)

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeszcze zdjęcie - czy to rzeczywiście guzik C.K. huzarów? Proszę o zdjęcia żołnierzy w mundurach z tymi guzikami! Czekam na odpowiedź.

pzdr

bjar_1

Napisano

Witam.
Wklejam podobny egzemplarz ale jedyne co o nim wiem to, że jest niemiecki(pruski)...
P.s. A znaleźć fotkę z mundurem z takim guzikiem jest tak samo łatwo jak znależć taki guzik. (Nie udało mi się do tej pory znaleźć choćby jednego zdjęcia).

Napisano
To pruskie też takie były? Rysunek guzika jest w książce o C.K.Armii.
Guzik trafił mój brat ze 3 miesiące temu i był odłożony w pudełko z popierdółkami ,aż wczoraj przegladam książkę i taki cyrk :)
Napisano
Podobno pruskie huzarskie były rzeczywiście podobne (o ile nie takie same...)

http://meltingpot.fortunecity.com/utah/894/fulldresshuzar.jpg
Napisano

Hubert - pisałeś o cięzkich do namierzenia zdjęciach munduru huzarów. Wstawiam więc otrzymaną od Feedera fotkę munduru Obersta 5, 9, 11 lub 13 pułku huzarów. Może Ci się przyda.

pzdr

bjar_1

• 6 years later...
Napisano

chodzi mi o ten okrągły bo ten poskręcany Huzary widzę?
ten okragły z jednego straganu", więc lepiej zpaytać, średnica 27,6mm, wysokość kapelusza to jakieś 11mm, zamkniety, pusty, sygnatura:

T W & W
PARIS

i jakieś esy floresy.

czy ten guzik jest cywilny, wydaje się być mosiądzem srebrzonym.

Napisano

co do tego zawinietego guzika to wrzucam jeszcze takie cos . wygladalo jak jakas broszka i gdziesz poszlo . zapinka jak widac :) w tamtym miejscy trafialy sie francuzkie guziki ale co sadzic o tym to nie wiem . pozdrawiam

Napisano
Witam! Taki typ guzika knebel" używali huzarzy armii ck jak i Prus.
Oryginalne foto tych mundurów znajdziesz w Google = Grafice wpisz Knebel und Rosetten der Husaren " i miłego przeglądania.
mlody pomern" wstaw foto knebelka" od strony zapinki.
Napisano
Ryjec, ten gładki guzik to francuski, prawdopodobnie oficerski z okresu około I W.Ś.

Producent Trelon, Weldon & Weil z Paryża.

pozdro.
D.
Napisano
odyn 12 niestety to jedyne zdjecie jakie posiadam a ten niby guzik gdzies oddalem i o :( zapinka tak jak widac ... pierwotnie wziolem to za jakas cywilna broszke przez to zapiecie . po wyczyszczeniu okazlo sie ze bylo to srebrzone . pozdrawiam
Napisano
Jung Pomorze, widzę, że masz dużo ciekawych materiałów porównawczych... Ale!!!! Zawsze, wszystko, tylko z jednej strony... Na przyszłość rób z obydwóch... Zanotuj chociaż z jakiego materiału zrobione...
Wszystkim będzie łatwiej...
Napisano
dodalem to zdjecie tylko dla porownania z tymi innymi guzikami , chcac tylko pomoc . z jakiego materialu bylo to wykonane to chyba widac a pisac nie bede bo nie ma takiej potrzeby . zdecia robie tak jak lubie a do rzeczy ktorych nie zbieram zbytniej uwagi nie przywiazuje . jak napisalem wczesniej sądziłem ze to jakas broszka , niestety ale nie wszyscy wiedza wszystko . na przyszlosc sądze ze w terenie nie ma sensu robic zdjec kazdego guzika i innych pierdółek po dwadziescia razy z kazdej strony . forum nie sluzy zeby komus dogryzac tylko poczytac , doksztalcic sie itp
pozdro
Napisano
tak

http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Attila_Gest%C3%BCtssoldat.PNG&filetimestamp=20071213160928

kolega chyba nie czytał tego co shadowN napisał:
zgoogluj atylla bądź attila uniform"

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie