a.korbaczewski Napisano 22 Wrzesień 2005 Autor Napisano 22 Wrzesień 2005 Na Narbutta za kinem Stolica jakieś takie dziwne wykopy się pojawiły. Wygląda to jak stanowisko archeologiczne, duża kwadratowa dziura, zdjęty chodnik, tak z pół metra głębokości w środku przekopana ziemia i jakieś cegły i murki. Na trawniku małe jamki jak po wykopkach klasycznych. Ale może to gazownicy szukają rury albo remont piaskownicy.
TIX Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 okolica bardzo ciekawa - tam własnie ukrywał się filmowy Pianista" :) niemcy zajmowali budynek szkoły a powstańcy Park Dreszera. kto wie co kryje ziemia
a.korbaczewski Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 Okolica jest dość ostrzelana. Ale podczas powstania raczej była w rękach szwabów. Np na ul. Łowickiej (tzw. osiedle msw, przedwojenne) jest takie podwórko na którym domy są oddalone od siebie około max 30m. W jednym miejscu są ostrzelane ściany wokół 2 okien znajdujących się naprzeciwko siebie. Tak jakby pojedynek rewolwerowców. Jest tez szkoła na kazimierzowskiej, podczas powstania koszary SS. Czy ktoś próbuje szukać w takich miejscach, np. budynki politechniki warszawskiej albo pole mokotowskie. W mojej kamienicy na ostatnim piętrze jest na podłodze ślad po wybuchu jakiegoś małego raczej granatu.
Hoffmander Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Mieszkam w okolicy. Swojego czasu na boisku za szkołą na ul. Kazimierzowskiej znalazłem sporo łusek pistoletowych. Pochodziły prawdopodobnie z okresu Powstania Warszawskiego, szturmu na koszary SS.
TIX Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 w tej szkole właśnie niemcy siedzieli . Wiem to z relacji jednego z mieszkanców kamienicy przy Madalińskiego. W kamienicy tej są ślady po kulach na schodach i balkonach. Na sprawdzenie czekają piwnice i ogród. (w piwnicach nie ma wylewki betonowej tylko piaseczek)
a.korbaczewski Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 Z tego co zauważyłem na tym forum to raczej wykopki prowadzone sa we Wrocławiu. A o Warszawie to nic ciekawego nie było. Ale jesli przez 2 miesiące toczyła się tu mega bitwa to chyba coś być powinno. Napiszcie czy się prowadzi u nas takie badania. (Poza skrytką powstańczą)
Hoffmander Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Wiem, o które kamienice chodzi. Ale zaręczam,że piwnice są puste.
TIX Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 w takim razie te piwnice były sprawdzane juz ?
Hoffmander Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Powiem tak, mam informacje, że te piwnice były sprawdzane. Nie wiem jakim sprzętem ale były. W latach 80-tych będąc młodym harcerzem, moja drużyna i chyba cały szczep prowadziły akcje poszukiwawcze pamiątek po Powstaniowych. Nie wiem skąd były amiary" na takie miejsca, ale przeszukiwaliśmy sporo piwnic i nie tylko. Rezultaty mizerne, jak pamiętam. Sprawdzliśmy również piwnice przy Al. Niepodległości przy Rakowieckiej, gdzie podobno ukryto broń powstańców po nieudanym ataku na więzienie przy ul. Rakowieckiej.
pni Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Jeszcze do odkrycia jest b. wiele. Mój Św.p. dziadek walczył w powstaniu min. na starówce i w śródmieściu. W tym czasie robił także sporo zdjęć przed kapitulacją negatywy tych zdjęć zapokał w puszce w piwnicy jakiegoś domu który czasy powstania przetrwał. Po wojnie jak się sytuacja uspokoiła czyli po 1956 roku chciał odnaleźć swój depozyt ale niestety coś się zmieniło w układzie tych piwnic i posadzkę betonową wylali także jego skarb nadal czeka na swego odkrywce. Na marginesie kiedyś słyszałem, że ci od remontów dróg i kanalizacji trafiają na b. fajne fanty w super stanach w szczególności głębiej pod asfaltem gdzie jest b. sucho.
berthie Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Kiedyś gość opowiadał mi jak to bedąc dzieckiem łaził po polach mokotowskich, jak jeszcze były zarosniete krzakami i znalazł w ziemi szablę. pozdro
jochen Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Nie tylko w Warszawie, gdzie indziej też. Przykład - u nas w Krakowie na początku lat 90-tych robotnicy znaleźli w piwnicy głęboko pod jedną z kamienic w centrum Sturmgewehra zawiniętego w szmaty. Leżał sobie na jednej z rur. Okazało się potem, że był to prawdziwy rarytas kolekcjonerski, nie dość że w fantastycznym stanie, to jeszcze bardzo rzadka odmiana MP 43/1, przystosowany do strzelania granatami nasadkowymi. W ciągu całej wojny tej wersji wyprodukowano ok. 5000 - 6000 sztuk, nie widziałem takiego w żadnym polskim, ani zagranicznym muzeum. Przypuszczam, że sporo jeszcze jest do odkrycia.
krzysiek Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 W Muzeum Powstania jest na ekspozycji ckm wz. 30 opisany jako wykopany w 2005 roku w Warszawie. Stan jest taki sobie, ale ckm jest kompletny - z podstawą i nawet skrzynkami amunicyjnymi. Ktoś wie coś więcej? Gdzie go trafiono?
rorvik Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 HejWłaśnie dzisiaj zrobione - było trochę szumu o ten cjm bodaj na wiosnę trafiony podczas robót budowlanych na Bemowie - róg Powstańców Śląskich i czegoś tam. Wchodząc dzisiaj do muzeum zastanawiałem się właśnie gdzie sobie gnije - i wot niespodzianka ( i to jaka miła) Polecam wszystkim odwiedziny.r
Benny Hill Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 Powstancow Slaskich rog Gorczewskiej.Pozdrawiam
jochen Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Odnośnie Sturma - w tym momencie jest w posiadaniu mojego znajomego. Robotnicy byli lekko spłoszeni swoim znaleziskiem i oddali mu go za flaszkę.Te sam kolega ze znajomym w tym samym okresie objeżdżali podkrakowskie wsie i w jednym z gospodarstw znaleźli dwie lufy i kupę części do Pak 40. Nawet płyta pancerna była. Plus kilka kółek od SdKfz 251. Jedną lufę (w bardzo ładnym stanie, bo nie rdzewiała pod płotem tylko coś tam podpierała w stodole), płytę, chyba zamek i trochę części wytargowali od chłopa za gorzałę i teraz sobie grzecznie siedzi w piwnicy.
jacenty2004 Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Rany Julek , a kto tą biedną 30-kę tak tył na przód zmontował? to ma być jakiś nowoczesny wizualny styl? czy mnie się coś pokićkało ?
a.korbaczewski Napisano 20 Listopad 2005 Autor Napisano 20 Listopad 2005 Chciałbym powrócić do pytania, czy zajmuje się ktoś poszukiwaniami w Warszawie w mieście, skoro jest to miejsce jednej z dłuższych bitew wojny. Teraz na ul. Racławickiej ok. 10 metrów od fosy fortu prowadzone są prace ziemne. Koparka wykopała duży rów, jest duża góra przekopanej ziemi. Czy jest to miejsce, w którym można cos wykopać, jakieś pozostałości licznych garnizonów fortu lub szwabów którzy tam stacjonowali. Podczas Powstania kilkakrotnie atakowano ten fort.W forcie Są teraz knajpy ale na ścianach są „freski” zrobione przez Niemiaszków. Są tam napisy pisane gotykiem, albo różne obrazki np. pałac ujazdowskich.
TIX Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 mnie bardziej interesują okolice innego fortu ... Bema
a.korbaczewski Napisano 21 Listopad 2005 Autor Napisano 21 Listopad 2005 A czy w związku że w czasie wojny były tam magazyny szwabskie to coś mozna znaleźć?
KacperW. Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 Forty Bema to faktycznie interesujące miejsce będąc tam kiedyś na jakims pikniku odnajdowałem leżące zwyczajnie w trawie polskie łuski z września. Myśle, że to jedno z ciekawszych miejsc, które nie są jeszcze przeszukane. Ponadto tereny Woli- parę lat temu robotnicy wsadzajacy nowe latarnie w ziemię niedaleko dzisiejszej giełdy staroci na Kole znaleźli całkiem ładną parabelkę. Fajne trafienia zdarzają się też w niezurbanizowanych okolicach EC Siekierki.pozdrawiam
KacperW. Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 Acha ciekawym miejscem może być jeszcze okolica fortu Dąbrowskiego. A dużo rzeczy (o czym już wielokrotnie wspominano) wychodzi" nad brzegami Wisły od strony Pragi- pamiątki po Ruskich.
Boruta Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 Co ty się tak dopytujesz, a. korbaczewski, tam nic nie ma i nie warto.Pozdrawiam
k0k0 Napisano 21 Listopad 2005 Napisano 21 Listopad 2005 Niedawno na podwórku przy Puławskiej/Woronicza (kamienica nr 140 budynek naprzeciw liceum K. Jadwigi) znajomek znalazł na podwórku obok swojej komórki w ziemi, resztki vis-a (mocno zgnite). jako ciekawostkę dodam, że od kiku lat mam piwnice w tym domu, a dopiero w zeszłym tygodniu przy okazji totalnych porządków (piwnica jest wielkości średniej kawalerki) znalazłem wybetonowany schowek przykryty metalową płytą. Wcześniej nie było go widać ponieważ podłoga zakryta była deskami. Na siedząco mogło się tam zmieścić do 4 osób - być może pełniło to rolę schronu? Niestety w środku nic nie było. Generalnie budynek dość ciekawy - przed wojną mieściło się tu podobno ministerstwo lotnictwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.