revolt Napisano 20 Wrzesień 2005 Autor Napisano 20 Wrzesień 2005 bardzo prosze o zamieszczenie fotek,rysuków technicznych karabinu p.panc wz. 35 UR, potrzebuje ich do sporzadzenia kopii. pozdrawiam revolt
JoncaA Napisano 20 Wrzesień 2005 Napisano 20 Wrzesień 2005 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=131163#132115
MAB Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 A czy ktoś dysponuje może rysunkami i wymiarami tych nieszczęsnych nóżek, bo się zaciąłem z robotą...Pzdr., MAB
JoncaA Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 bym ci wyslal com ta znalazl, ale sam sobie jestes winny, skoro nie podales adresu przy rejestracji..
marecki1341 Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 JoncaA z tego co przeczytałem w jakimś wątku to masz też plany techniczne RKMu wz.28 jeśli byś mugł to wyślij mi jakiś w miare dokładny plan na imeil marecki1340@wp.pl
JoncaA Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 no, niezupelnie tak. Dokumentacji technicznej nie mam - to co mam zrobione, to w miare dokladnie zinwentaryzowany egzemplarz rkm (nie wykopek, egzemplarz idealny z MWP) i rysunki zrobione zgodnie z pobranymi wymiarami. Jako pierwsze przyblizenie" mozesz wykorzystac rysunek z TBU, bo powstal on na bazie rysunku technicznego po owej inwentaryzacji, a nie w wyniku radosnej tworczosci artystycznej.
pni Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 Tak na marginesie dzisiaj przeglądałem Solder of Fortun (chyba tak się pisze) i jest tam raport o zdobytym ciekawym uzbrojeniu w Bachrajmie. Pomiedzy złotymi kałachami był polski Ur zakwalifikowany jako karabin przeciwpancerny Mauzera kal. 13 mm. coś się Amerykańcom pomyliło.Pozdr.
MAB Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 CzołemAdamie, mógłbyś mi podesłać materiały na legion1@op.plPracy sporo, ale przyjdzie jeszcze czas, że „ognista lanca” zagra na niemieckich blachach... :)Pzdr., Mariusz
marecki1341 Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 hehe mogą być własne pomiary byle były by dobre i wmiare dokładne są mi potrzebne do rekonstrukcji więc jeśli możesz to prosze na imeil jak wyżej podany pozdro
JoncaA Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 marecki, tak jakem juz napisal (przy granatniku?) zrobie w koncu lada jaki porzadek i artykul na temat repliki rkm. Niestety skazany jestes na wydruk z TBU , i tylko,bo wyblakle po latach olowkowe szkice rkm nawet nie bardzo sie nadaja do skanowania, nie mowiac o tym, ze moze niechbym juz spokojnie zrobil ten artykul dla wiekszego grona..
MAB Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 WitamZapewne moja prośba trafi w próżnię, ponieważ niewiele jest osób zdolnych mi pomóc, ale mimo tego próbuję.A więc, Panowie czy ktoś mógłby mi podać wymiary prezentowanej przeze mnie „kostki” do nóżek od UR-a?A w szczególności te zaznaczone?Dzięki uprzejmości Pana Jońcy odblokowałem się nieco, ale tylko na moment :(I znowu nie mogę ruszyć...Jeśli tak to byłbym naprawdę wdzięczny...legion1@op.plPozdrawiam, Mariusz
JoncaA Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 MAB, skasowalem juz wyslane" i nie moge sprawdzic - kostki Ci nie wyslalem?
pająk Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 MAB, sorry że się wtrącam ale sugeruję zdjąć wymiary kostki w sposób jak na załączonym rysunku. Może nie jest do końca zgodny z regułami sztuki bo robiłem szybko ale na pewno wykonasz kostkę bez pudła. P.S. Wymiary od krawędzi przedmiotu do brzegu otworu (górny rzut na Twoim rys.) otrzymasz jako wynikowe, ich mierzenie jest niecelowe bo daje Ci mało informacji.Powodzenia.
MAB Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Adamie, wysłałeś mi kostkę ale trochę w rysie ogólnym jak układają się na niej nóżki.A cały problem w tym, że z tego co widzę prostopadły pręt" na który montuje się nóżki musi lekko wcinać się" w pręt" równoległu do nóżek, a wchodzący w kostkę.Może to dziwnie brzmi (zważywszy na nietechniczny bełkot którym się posługuję), ale bez tych paru zwymiarowanych elementów, których akurat nie mam niestety dalej nie ruszę lub poprostu będę zgadywał...Natomiast co do techniki wymiarowania, którą użyłem to wiem że jest bardziej niż prosta :)Ale na szybko tak narysowałem, więc wielkie dzięki Pająk za poprawki.Pozdrawiam, Mariusz
MAB Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 Jeśli więc ktoś chciałby mi pomóc i podać odpowiednie wymiary np. na rysunku Pająka, to jeszcze raz bardzo proszę...
MAB Napisano 28 Wrzesień 2005 Napisano 28 Wrzesień 2005 Naprawdę nikt nie dysponuje takimi wymiarami?
JoncaA Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 MAB, cos nachrzaniles w tej kostce. Nie mam w zasiegu zadnej fotki ze zblizeniem i zrobilem wyciag ze zdjecia calej strzelby, stad ta jakosc, ale sam widzisz, ze to nie tak (zwlaszcza ta faza z dolu z prawej - tam jest luk.
JoncaA Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 nie dam rady znajezc ci dokladniejszego rysunku i wymiarowania.
MAB Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 Dzięki Adamie.Po raz kolejny mnie ratujesz :)A że schrzaniłem to wiem i dlatego proszę o pomoc :)Po prostu wymiarowałem kiepski, pożarty eksponat i stad wiele rzeczy mi się nie zgadza.Pzdr., MAB
MAB Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 Aha, i jeszcze jedna ważna sprawa, którą ciężko wyjaśnić z rysunku.Czy kosta obraca się w pionie dookoła pionowego trzpienia, czy jest nieruchoma, a ruszają się tylko nóżki?
zed Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Przyłaczam się do prosby o dokumentację techniczą karabinu UR wz.35. Na razie mam tylko parę fotek, nie mam nawet TBiU dotyczącego teo karbinu.
cieciwa Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 MAB w jakim stanie sa Twoje rysunki ?Czy dalo by sie na ich podstawie zrobic model tego karabiny w skali 1:25 i 1:9 ?Jesli tak, to czy moglbym poprosic o ich przeslanie ?
MAB Napisano 20 Styczeń 2006 Napisano 20 Styczeń 2006 Cierpliwości panowie.Narazie wszystko jest w... proszku.
jabartoldi Napisano 21 Styczeń 2006 Napisano 21 Styczeń 2006 Panowie. Powazna prosba. Materialy pozwalajace na wykonanie repliki UR. Szukam i niestety nie jest to takie proste. Sluze w zamian z pomoca dot. danych dla wz 29. Z gory dziekuje. Bartek
cieciwa Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 Czy ktos ma jakies zdjecia albo rysunki skrzyn w jakich przewozono i przechowywano karabiny Ur ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.