Skocz do zawartości

ceny sprzętu pancernego :D

steel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie, może jesteście zorientowani w cenach ynkowych" wozów pancernych, niemieckich... chodzi mi o Tygrysa i Panterę. Stan niezły, wyciągniete z bajora kilkanaście lat temu. Nie jest to żadna podpucha, po prostu się pytam, gdyż 5 lat temu we Wrocławiu na giełdzie Tygrys poszedł za 65 tys DM a Pantera za 55 DM. Złośliwe komentarze proszę darować sobie :D
Napisano
Może wrzuć jakieś foty?
Jeżeli będzie wiadomo, że to nie podpucha to na pewno chętni się znajdą. Punkt odniesienia masz (tzn. ceny sprzętów, które wymienileś).

Myślę, że trudno jest mówić o cenie rynkowej" eksponatów kolekcjonerskich tego typu. W każdy z nich trzeba zainwestować duże pieniądze, żeby doprowadzić do przyzwoitego stanu. Stąd potencjalnie zainteresowanych może być 3-4 osoby w Polsce.

Sorry ale brak konkretów, Twój pierwszy wpis na forum i :D w temacie nie skłaniają do poważnego traktowania Twojej oferty.
Napisano
Witam!
Steel! Zależy o co Ci chodzi! Znalazłeś czołg, wydobyłeś go i gdzieś trzymasz? Jak chcesz to zezłomować lub pchnąć na zachód, to większość Tobie nic nie napisze.
Jak chcesz to dać do Muzeum w Polsce, to skontaktuj się bezpośrednio z Muzeami lub pisz do mnie na priva. Zastrzegam jednak, że polskie muzea są biedne i niezapłacą Tobie, ale napewno przyjmą z pocałowaniem rąk".
Pozdrawiam
wars98
Napisano
Ja nie napisałem, że jestem w posiadaniu któregoś z wymienionych ... jeszcze ;) Pytałem bo może ktoś orientuje się w obecnych cenach, stąd podałem ceny sprzed kilku ładnych lat. Co do muzeum ... wolałbym by (gdybym był w posiadaniu wozu) by był dostępny szerokiej publiczności. Od muzeum nie żądałbym nawet kasy, jedynie bałbym się, że taki wózek stałby np. gdzieś na tyłach czerniakowskich i rdzewiał dalej bo jak wiadomo muzea nie mają kasy na renowację. A już szczytemmarzeń jest postawienie wozu w moim ogrodzie, hehe... ale to tylko marzenia. Jak będę miał więcej wiadomości i zdjęcia to wrzucę na forum, pozdrawiam.
Napisano
W sumie temat dośc ciekawy i może trochę mitów sięobali wreszcie.
Wie ktoś ile kosztuje teraz, no powiedzmy ogniwo do T34, albo ognowo do Tygrysa, Albo kólka jezdne z SDKFa, albo ogniwo z 7TP, czy szpilka z 7TP, czy ogniwo od teki.
Ogólnie tez wiadomo, że rynek zaczyna mieć chore ceny .. jeśli chodiz o cokolwiek, o fałszywkach nie mówiąc.
Najczęściej podrabiane z tego co wiem sa nieśmiertelniki :)
Napisano
Tymi cenami bym się za bardzo nie przejmował. Na Allegro ciągle się pojawiają te same części pancerne z cenami z sufitu i nikt ich nie kupuje. Realna wartość pojedynczych części czy egzemplarzy do remontu (tu mam na myśli zabytkowe samochody) bardzo spadła z uwagi na wysokie koszty robocizny i samego remontu. Tylko większość polskich sprzedawców jeszcze tego nie widzi. W końcu ilu jest potencjalnych kupujących np. części do 7TP? A i oni potrafią liczyć - dawno temu pisał o takiej sytuacji akagi przy okazji ogniw do TKS.
Wiadomo - oryginał to oryginał, ale chyba nikt nie będzie się porywał na kompletowanie pojazdu z części, których koszt wielokrotnie przekroczy wartość całego sprzętu. Nawet biorąc pod uwagę względy sentymentalne i historyczne.
Napisano
bodajże rok temu była aukcja na e-bayu Pantery" na chodzie" o ile się nie mylę za 300 tyś. euro. Ile można wziąć za taki wydobyty - jakbym go miał wtedy bym się tym martwił :)))) Pozdrowionka dla wszystkich wytrwałych poszukiwaczy.
Napisano
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62739214

Jedna z propozycji, czyli kilka gratów za 2,5 PLN. Niestety żaden to odnośnik cenowy, jeśli nikt nie kupi.
Napisano
adam4484 - pewnie to http://www.milweb.net/webverts/13169/ miales na mysli? juz kiedys byla o niej dyskusja na tym forum

Pozdrawiam
Napisano
Pisz jak w dym do Dresden Museum - oni sie oficjalnie chwalą ze np. Panzernest" przybył westlich von Kraków" (np. ostatnie IBA 41 - nb. z wdzięczności piszą Kraków" a nie żaden tam Krakau").

Militarhistorisches Museum der Bundeswehr
Olbrichchtplatz 2
D-01076 Dresden

Tel. 0049 (351) 823 2803

E-mail: MilHistMuseumBwEingang@Bundeswehr.org
Napisano
Steel !
Wars miał tylko takie muzea w Polsce na myśli które są wstanie wyremontować sprzęt i jeśli się da uruchomić. Te które posiadają zadaszone miejsca do ekspozycji .A z takimi warto w Polsce współpracować .
Moja opinia o ludziach wywożących z Polski zabytki była by szybko usunięta przez Adnina :-)
Pozdr.
Oksio
Napisano
oskio - tez tego niecnego procederu nie popieram, ale mysle, ze tacy ludzie kieruja sie bardziej ekonomia niz sentymentem do tego co przywioza/znajda/wykopia etc. Prosty rachunek - nie stac Cie na remont np Panthery -> sprzedajesz ja za okragla sumke i masz np na gruntowny remont tankietki. Mysle, ze oni to rozpatruja bardziej w takich kategoriach - smutne to, ale prawdziwe...
Napisano
O rany julek ,żeby mnie tak chociaż raz pozwolili coś opierdzielić za granicę! To moja rodzina żyła by dostatnio, a ja wybudowałbym nawet ze 3 kolorowe tankietki jako miłośnik historii i dla uciechy tłumu.Nie wiecie przypadkiem kiedy będą sprzedawać Wawel? bo tam też nie mają kasy na remonty , a szkoda żeby niszczał.Chociaż pewnie prędzej puszczą po kawałku gdańską starówkę
Napisano
Ja chcialem tez powiedzieć gdzie w moim wojewodztwie znajdują się egzemplarze sprzetu pancernego!!!Czy ktoś jest tym zainteresowany,moze kolega steel ???
Napisano
I tak dzięki co niektórym mogę wysłuchiwać w muzeach niemieckich i targach staroci za odrą o tz „głupich polaczkach „ co w łapkach przynoszą im fanty.
Smutne ale prawdziwe. Przecież w tym kraju nawet patriotyzm jest na sprzedaż.
Nie pisze tego myśląc o konkretnych osobach.
Bo głupi Polak przed i po szkodzie.
Pozastawia sobie jednak odrobinę optymizmu i to dzięki kolegom z Poznania !
ps.Jacenty sprawdz akta notarialne Gdańskiej starówki większość sprzedana i co :-(
Napisano
No popatrz to nie zdązyłem się załapać. Może chociaż Szwedzi kupią odemnie kolumnę Zygmunta ? albo Niemcy ołtarz Wita Stwosza , a w najgorszym przypadku bitwę pod Grundwaldem Matejki? - tylko oksio nie mów ,że to już też opchnęli bo się załamię!!!
Napisano
To znaczy tyle, że poza fasadą nie mają nic wspólnego z gdańskimi kamienicami. Nie wiem czy byłeś w środku którejś z nich? Tak naprawdę to wart tam jest grunt, a nie budynki. Zresztą większość należy i tak do Agencji Rozwoju Pomorza Gdańskiego podległej Wojewodzie. W praktyce jest państwowe, choć wydaje się prywatne na pierwszy rzut oka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie