anwenoit Napisano 14 Kwiecień 2003 Autor Napisano 14 Kwiecień 2003 Oto zdjęcie modelu wystawionego na zawodach w IPMS-Sztokholm ... 1 kwietnia 2002 roku.Legenda" towarzysząca modelowi była mniej więcej taka:Model przedstawia czołg T-34, który nazywany był przez Brytyjczyków Crusader Mk.IV. Pojazd ów znalazł się na Bliskim Wschodzie dzięki Polakom, którzy ewakuując się z ZSRS do Iranu, a potem do Iraku zabrali go ze sobą.Pojazd ten - z polską załogą - brał udział w drugiej bitwie pod Alamein.Tu następowało szczegółowe wyliczenie modyfikacji czołgu wykonany przez Polaków/Brytyjczyków (brytyjskie skrzynki na wyposażenie itp.).I co powiecie? Model zajął w swojej klasie drugie bądź trzecie miejsce (nie pamiętam dokładnie).Pogratulować ...Jurorom ...Anwenoit
Mi.Der Napisano 14 Kwiecień 2003 Napisano 14 Kwiecień 2003 Ale dobre!... Kamuflaz, oslony piaskowe, skrzynka na wiezy jak w Crusaderze :-)Jak rozumiem, to model fantazyjny?
Mi.Der Napisano 14 Kwiecień 2003 Napisano 14 Kwiecień 2003 ..I jeszcze cos na oko z podobnej beczki - ale tym razem jak najbardziej historyczna radziecka pantera z bialymi gwiazdami... (tylko kolor bazowy nie jest pewny).http://www.network54.com/Hide/Forum/message?forumid=47210&messageid=1049665732
pomsee Napisano 15 Kwiecień 2003 Napisano 15 Kwiecień 2003 Ciekawa historyjka nawet przez chwile zastanawialem sie czy cos takiego moglo zdarzyc sie w rzeczywistosci :)
feeder Napisano 19 Kwiecień 2003 Napisano 19 Kwiecień 2003 o ile wiem, to ruski 107 samodzielny batalion pancerny używał wyłącznie trofiejów
michalczewski Napisano 19 Kwiecień 2003 Napisano 19 Kwiecień 2003 Jest takie zdjecie przedsawiajace pantere wojsk USA z wielka biala gwiazda w bialym kole na wierzy.
Magach7 Napisano 19 Kwiecień 2003 Napisano 19 Kwiecień 2003 O ile myślimy o tym samym zdjęciu to jest na nim panthera pomalowana na zielono z dospawanymi zaokrąglającymi" wieżę panelami i właśnie białą gwiazdą w kole na wieży. Z tego co wiem to w ten sposób niemcy przerobili kilka panther, żebty w czasie ofensywy autum mist", przynajmniej z daleka przypominały shermany- towarzyszyli im mówiący po angielsku niemcy z grupy Skorzeny'ego w amerykańskich mundurach i na jeepach.
Mi.Der Napisano 19 Kwiecień 2003 Napisano 19 Kwiecień 2003 Te pantery w Ardenach mialy udawać raczej M-10 - daleko im do szermana ;-)Ale sądze, ze raczej chodzi o zdjęcie brytyjskiej Kukułki" z 6-go Coldstream Guards(jest na stronie http://www.achtungpanzer.com/pz4.htm#panther )
Magach7 Napisano 20 Kwiecień 2003 Napisano 20 Kwiecień 2003 Rzeczywiście do Shermanów to im daleko ale skoro miały udawać M-10 to juz jakiś sens tu widzę- z daleka i we mgle to już mogło zadziałać :-) A tak wogóle to fajna stronka- dzięki za linka :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.