omi30 Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 A w Cekowie tak sobie :)poza łuskami nic sie nie trafiło
Luke Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 A gdzie dokładniej szukałeś? Możesz powiedzieć, zaoszczędzisz mi nieco czasu. Faktycznie łusek sporo, z 2 WŚ też. Sporawo monetek na drogach leśnych. Ostatnio wpadł mi półtorak 1624(uszkodzony)i grosz 1797r. Teraz robię wypady w okolice Kamienia. Tam jest bardziej płodna okolica. Trochę się strzelali w czasie wojny. Wiem z relacji naocznych świadków. W czasie moich wypadów dowiedziałem się gdzie kiedyś były okopy. Gdy sie tam wybrałem znalazłem zarośnięte płytkie rowki. O ile były to okopy bo mi tam jest trudno rozróżnić. Ale 30 łusek wtedy wykopałem (i pocisków), jakiś miedziany pierścionek itp. Nic ciekawego. Aha, trafiła mi się jakaś taka niby tulejka, ok 1-1,5 cm wysoka z 2 rowkami od wewnątrz (rozchodzą się z 1 miejsca w 2 kierunkach dookoła tulejki), która idealnie pasuje do łuski 7coś milimetra (dokładnie nie mierzyłem), może to część karabinu a rowki do odprowadzenia gazów służyły. Dużo blachy wszelakiej się trafiało, starych śrub, i fragmentów metali (części od pojazdów?). Niestetty nie zbieram tego:) Na pierwszym wypadzie tylko trafił się srebrny denarek (Hadrian):)To tyle, jak zaczerpnę języka od od osób znających dobrze historię tych okolic (są takie), będę wiedział gdzie pójść.Romo, to ta na niemieckiej stronie jest słaba? Dość dokładna (1:25 tys).Na maila da radę wysłać tą mapkę sztabowączy nie za bardzo?
Romo Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 Byłem niedawno koło Kamienia, zacząłem od Skarszewa a skończyłem jakoś tak niedaleko przed samym Kamieniem jedyne ciekawe trafienia miałem w Beznatce, a tak pustka :-( Zastanawiam sie co to mogą być za okopy o których piszesz bo drugowojenne to na bank nie są, raczej I św można takie spotkać w Skarszewie.A tak na marginesie to masz całkiem niezłe trafionka jak na te okolice, z jaką wykrywką biegasz ?Mapy mogę jedynie przesłać Ci pocztą mailem nieda rady za duzo tego :-)
Luke Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 Wejdź na gg może to pogadamy tylko będę może późnym wieczorem bo ostatnio nie mam czasu na nic. Nr 2165829. Biegam z Ultrą II. Niestety na lepszego studenta nie stać :P A okopy to z 2 WŚ. Siedzieli w nich Polacy ale bez walk się wycofali na jakieś większe zgrupowanie gdy front się zbliżał. Żebym wiedział co to za koleś mi wtedy o tym mówił (zagadał do mnie jak chodziłem z wykrywką). Może jeszcze kiedyś go spotkam. Nawet podał nazwę jednostki wojskowej ale nie powiem teraz jaka to była. A co to za trafienie miałeś na Beznatce? :)
ktosiek Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 Przez te miejscowości wycofywała się duża część 25 Kaliskiej Dywizji Piechoty.Napewno rzutem kołowym 60 pp.Jednostki te wysłano przez Kamień, Morawin, Ceków i Turek do Uniejowa.
Romo Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 Tutaj przy tym pomniku (to jest chyba jeszcze beznatka ?)Polskich żołnierzy - po drugiej stronie drogi (nie tej co pomnik) w głębi lasu znalazłem kawałek hełmu polskiego i to wszystko, wokoło pomnika nie chodziłem (po tym zagaju)bo odbywały się tam jakieś roboty drogowe.Chłopaki zainteresujcie sie Skarszewem, jeżeli kogoś tam znacie możecie podpytać o historię" regionu ja już mały rekonesans z kolegą zrobiłem - pierwsze wnioski wyciągnięte - reszte wiadomości na maila,gg - nie posiadam :-(Luke kopię tych map mogę wysłać Ci pocztą trochę tego jest przyślij mi tylko swój adres na maila, a tak na moarginesie poszukuję topo Jarocina, Żerkowa i okolic może macie ?Pozdraiam
Romo Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 Acha jeszcze jedno mój adresik mailowy jest juz aktywny na forum.
Luke Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 Do pomnika mówisz. Hmm... tak się zastanawiam gdzie tam jest pomnik. Ale może masz na myśli za kamieniem Jak się zaczyna Morawin. Na przeciwko tego pomnika jest leśniczówka a wcześniej kawałek stoją obecnie 2 wielkie wiatraki. Jeśli to to miejsce to obszar po którym ja chodziłem jest nieco dalej w głębi lasu, po przeciwnej stronie co pomnik. Nie wiem, może ze 2-3 km bliżej Kalisza :)Tata mi mówił (bo pochodzi ze Skarszewa), że lasach są tam 2 pomniki. 1 jak się skręca w Skarszewie w prawo na Tłokinię, nie wiem co to za pomnik jednak. 2 jak się jedzie prosto za stacją paliw po lewej stronie w miejscu, gdzie znajdowała się mogiła bodajże 40 czy 60 osób pomordowanych w czasie wojny. Później ich ekshumowano i postawiono w tym miejscu pomnik. Bardzo dokładnej lokalizacji nie znam ale jak tylko to będzie możliwe biorę tatę i jedziemy na zwiad :)Adres podam jeśli tylko uda mi się wysłać maila do Ciebie (bo jak dotąd wszystkie wracały).
omi30 Napisano 12 Styczeń 2007 Napisano 12 Styczeń 2007 jeden pomnik jest w środku lasu a tak dla ciekawoci dodam ze przy remoncie drogi wyciagnieto podstawe pod ckm
Romo Napisano 13 Styczeń 2007 Napisano 13 Styczeń 2007 może to pozostałość po tej naszej 25 dywizji ???, ciekawi mnie jaka była droga którą się poruszali zaraz po samym nalocie tuz za Kamieniem (gdzie stoi ten pomnik)poszli przez las ?
ktosiek Napisano 13 Styczeń 2007 Napisano 13 Styczeń 2007 Kiedyś rozmawiałem z mieszkańcem Cekowa i ten pan coś mówił o rozbitym samolocie gdzieś na Górce Skarszewskiej (chyba). Dokładnie nie pamiętam.Dowiem się więcej jak go spotkam.
Luke Napisano 14 Styczeń 2007 Napisano 14 Styczeń 2007 Na górce skarszewskiej, górce cekowskiej, jedni mówią tak a drudzy inaczej :)
ktosiek Napisano 14 Styczeń 2007 Napisano 14 Styczeń 2007 Luke możliwe, że to Górka Cekowska Wiesz gdzie to jest???
ktosiek Napisano 14 Styczeń 2007 Napisano 14 Styczeń 2007 Luke możliwe, że to Górka Cekowska Wiesz gdzie to jest???
Romo Napisano 15 Styczeń 2007 Napisano 15 Styczeń 2007 Ja gadałem z jednym Panem ze Skarszewa, któy był świadkiem rozbicia tej maszyny i nie była to żadna górka tylko jakaś polana w lesie Skarszewskim zresztą mam w domu dwa dowody -koła od tego samolotu :-) Mariusz widział kiedyś jedno z nich :-), co to był za model nie mam pojęcia ???? jak znajdę zdjątko tego koła to wrzucę tutaj na forum, zresztą nawet jest ono tutaj gdzieś zapisane.Co do mojego tropu związanego ze Skarszewem proponuję popytać o rok 1812/13 przemarsz wojsk napoleońskich po odwrocie spod Moskwy - jest jakaś legenda na ten temat tylko za Boga nie moge trafić na jej trop.
Luke Napisano 15 Styczeń 2007 Napisano 15 Styczeń 2007 Co do samolotu to również słyszałem, że się rozbił w Skarszewie. Był nawet kiedyś taki wątek na forum. Podobno w Skarszewie było jakieś stanowisko przeciwlotnicze. Zapytam mojej sędziwej babci, która chyba cale życie tam mieszka, choć nie wiem czy będzie mi odpowie bo ostatnio trochę choruje :(Co do czasów napoleońskich. Droga, która prowadzi z Kalisza przez Skarszew na Warszawę to jeden z główniejszych traktów w XIXw. Szła tędy poczta i co kilka km następowała wymiana koni przez kuriera. Na górce, na przeciwko CPN-u stoi budynek. Wgł. mieszkańców pamięta on czasy Napoleona. Jeszcze kilka lat temu miał nawet dach, który uległ zawaleniu. Kiedyś w tym budynku była karczma. Babcia opowiadała mi kiedyś jak ponad 70 lat temu biegała tam ojcu po piwo. Niektórzy mówią nawet że Napoleon tam się zatrzymał (Jeśli by tędy przejeżdzał to dlaczego wódz nie miałby przystanąć aby odpocząć?:))Nie wiem czy to prawda ale legenda ciekawa. Osobiście daję wiarę że w 1812 przechodziły tędy wojska (bo nie wiem czy tak nagle mieszkańcy zaczęliby sobie mówić o wielkim Napoleonie i przetrwałoby to do dziś?). Kilka lat temu wisiała na tym budynku kartka, że będzie odnawiany czy coś takiego ale jak widać nie znalazły się pieniądze. A szkoda. Co do górki cekowskiej to... no właśnie. Nie wiem za bardzo ale być może chodzi o pewne dość nienaturalne wzniesienie na polu pewnego pana. Ale był tam jakiś pałac, zamek kiedyś w czasach szwedzkich. Były tam nawet kiedyś jakieś poszukiwania ale ponoć nie za wiele znaleźli. A tak swoją drogą muszę zaczerpnąć języka czy udało się wtedy potwierdzić istnienie czegoś" w tym miejscu.
Luke Napisano 15 Styczeń 2007 Napisano 15 Styczeń 2007 P. S.Czy może ktoś założyć nowy wątek, będący kontynuacją tego? Chyba już wystarczy tych odpowiedzi :)
Romo Napisano 15 Styczeń 2007 Napisano 15 Styczeń 2007 W latach 70 poszukiwano tam skarbu, który przypisywano czasom właśnie odwrotu spod Moskwy, a co do karczmy to byłem w środku :-)- cholera bierze jak taki ładny obiekt niszczeje, może by go tak pod opiekę przygarnąć ? :-)aha Luke wiem gdzie było to stanowisko o którym piszesz :-)bardzo łatwo tam trafić, jak jedziesz od siebie to za CPN-em skręć(ale tylko na nogach - samochód zostaw na stacji :-)) w lewo (początek lasu) i idź skrajem lasu aż dojdziesz do młodnika, przed tym młodnikiem masz Stanowisko :-)
Romo Napisano 15 Styczeń 2007 Napisano 15 Styczeń 2007 jutro lub pojutrze powinienneś mieć mapy w domu :-)
Luke Napisano 15 Styczeń 2007 Napisano 15 Styczeń 2007 Ok, Dzięki za mapki.Co do tego budynku to mogę się popytać do kogo należy. Ja w środku nie byłem ale nie wiem czy jest tam coś poza niszczejącymi cegłami. Kiedyś strach tam było wchodzić, dziś już dach się zawalił więc jest bezpieczniej ;)Czyli mówisz, ładować się w pierwsze drzewa za CPN-em i iść skrajem lasu. To stanowisko to widać jakoś, nie wiem, jakieś zagłębienie czy coś? Ciekawe ile śladów kopania tam znajdę:)))
Romo Napisano 16 Styczeń 2007 Napisano 16 Styczeń 2007 jest tam taka ścieżka skrajem lasu, do stanowiska trafisz bez problemu, tak jak napisałem musisz dojść do takiego młodniaka i przed nim właśnie jest okopik, kawałek jest nie wiem dokładnie ile bo lazłem tam z wykrywką wiec troche mi się dłużyło :-)
siekaniec Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 witam, jak tylko śnieg zejdzie wybieram się w okolice Cekowa polatać za monetami, z tego co widać (piachy) muszą być fajne stany blaszek
siekaniec Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 co do karczmy w Skarszewie, to lipa, na jedynym poletku w miare przylegającym, mnóstwo śmieci,interesująca reszta już pod zabudową
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.