piters Napisano 19 Sierpień 2005 Autor Napisano 19 Sierpień 2005 Mam pytanie do znawców tematu: czy w oddziałach KOP używany był we wrześniu 1939 Maxim wz. 08 na podstawie saneczkowej? Pytam, bo w 1939 r. walczył w moich okolicach batalion KOP Wołożyn" (2 pp KOP, 1 BG) oraz 10 psk, a na jednej z pozycji porzucono ckm. Wg świadka, któremu pokazałem kilka zdjęć sprzętu, był to właśnie ckm tego typu (a przynajmniej coś" na tego rodzaju podstawie).Pozdr.
kolekcj Napisano 21 Sierpień 2005 Napisano 21 Sierpień 2005 Ja bym się prędzej spytał, czy takie coś wogóle było na stanie KOP?
piters Napisano 21 Sierpień 2005 Autor Napisano 21 Sierpień 2005 ...no właśnie. czy takie coś było w ogóle na stanie KOP? ;)bo jak było, to teoretycznie miało szanse być być w użyciu.z tego co znalazłem w necie, to nie ma o tym wzmianki, ale też nikt nie zaprzeczył...w każdym razie świadek twierdził, że toto co widział, to nie było umieszczone na trójnogu ani kółkach.
DTH Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 Ze wspomnien KOP-istow ( chocby z ksiazki Europa Nieprowincjonalna, czy pozycji Grzelaka) wynika jednoznacznie, ze Maxy 08 byly dosc powszechne na kresowych straznicach KOP. W ktorejs z tych ksiazek jest nawet dosc dokladna relacja zatopienia jednego, czy nawet wiecej Maxow w bagiennej sadzawce kolo straznicy, przed wycofaniem sie 17 wrzesnia 1939 r.
kolekcj Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 Nie chodzi tyle o Maximy co o podstawy na płozach.
piters Napisano 22 Sierpień 2005 Autor Napisano 22 Sierpień 2005 no właśnie... przypuszczam że ten km miał duże szanse znaleźć się później w partyzantce, a w miejscowych opart. mieli same browningi wz. 30 albo MG. zapytałem akurat o maxima bo tylko takie widzialem na podstawie czteropunktowej w popularnych serwisach...
piters Napisano 22 Sierpień 2005 Autor Napisano 22 Sierpień 2005 dzięki za info, DTHa kolekcj za za pomoc w doprecyzowaniu putania :)
DTH Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 A jak sobie wyobrazacie Maxa 08 bez podstawy? Bo przeciez nie byly to Sokolowy.
DTH Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 No na plozach, na plozach, przeciez takowe istnialy do 1939 roku, obok tych od Schwarzlose. A z punktu widzenia straznic KOP, ktore byly stacjonarnymi punktami obrony, podstawy sankowe nadawaly sie jak najbardziej do upchniecia" ich tam, bo te od Schwarzlose byly uzywane na taczankach i ponoc do transportu jucznego, choc generalnie byly niestabilnei milay zle skonstruowane jarzmo. JAk znajde, to przeklepie ten tekst o zatapianiu Maxow i o ile pamietam wlasnie z podstawami.
Forteca Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 Null Acht był w sersji saneczkowej" w 1939 wykorzystywany zarówno przez Polaków, jak i Niemców, o czym świadczy w miarę bogata ikonografia z epoki. Co ciekawe, prawie się nie spotyka zdjęć z podstawą wz. 16
Forteca Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 Na pewno były w KOP Sarny", ale np. na zdjęciach niemieckich pod zdobyciu Nowogrodu nad Narwią też widać 08 na sankach - więc był dosyć rozpowszechniony.
JoncaA Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 wg Konstankiewicza 8" bylo w sierpniu 39 w KOP - 540 szt i ? w Strazy Granicznej, na 4500 szt. stanu calkowitego. Podstaw 8" bylo 5100 szt. stanu calkowitego . Podstaw kawaleryjskich" bylo stanu calkowitego 580 w tym 44 w KOP.Podstaw Sokolowa do 8" juz w tym czasie w Polsce nie bylo, bo zostaly sprzedane. Austryjackie dostosowane do 8" musialy byc, jesli jeszcze w 39 roku byly, w jakichs szczatkowych ilosciach, bo w spisach ich nie ma. Reasumujac: KOP mial duzo 8" i to na podstawach 8"
piters Napisano 23 Sierpień 2005 Autor Napisano 23 Sierpień 2005 ... czyli teoretycznie któryś miał szansę znaleźć się w moich stronach. dzięki i pozdr!
Widdowmaker Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 Nie wiem, czy temat jeszcze zyje, ale mam przed sobą dokładny spis ilości maximów 08 w poszczególnych batalionach :) Do tego znalazłem informacje, ze w KOP była wyłącznie podstawa saneczkowa do tego typu broni.
Schrek Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 poprawcie mnie jesli sie myle ale czy ruski maksim to nie był czasami wz.1910??? i on był na podstawie yyy no tej na kółkach ;-)??? a jesli tak to czy one wystpowały w WP i KOP-ie w 1939??Podstwa tzw. Sanaczkowa wystpował np. w czesci nieetatowych maximów w A.Poznań przydzielonych np. do PAL-ów czy taborów.Schek
Towarzysz Iwan Napisano 7 Luty 2006 Napisano 7 Luty 2006 Maxim wz.1910,7,62 станковый пулемет системы Максима образца 1910 годаW latach 30 kombinowali trochę z celownikiem (cięższe naboje) i dodano podstawę Sokołowa. Niemniej jednak, są zdjęcia z wojny fińskiej, ukazujące Maximy ZSRR na płozach.Natomiast w II RP - z tego co wiem - były wz. 1910/28. Zasilany amunicją mauserowską 7,92 mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.