HU13ERT Napisano 14 Sierpień 2005 Autor Napisano 14 Sierpień 2005 Witam.Proszę o identyfikację łuski (25x100 IR). Łuska mosiężna.
HU13ERT Napisano 14 Sierpień 2005 Autor Napisano 14 Sierpień 2005 Dla porównania: z nabojem do Lebela
jagoda Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 Prawdopodobnie tak jak napisałeś jest to łuska od rakietnicy dla przykładu armia Cesarsko-Królewska(Austro-Węgry) miała mosiężne łuski do rakietnicy. Wieczorkiem wrzucę fotki i wymiary swoich łuseczek.Pozdr. MJ
HU13ERT Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 Wymiary są dokładne.A czy może ktoś z kolegów widział taki znaczek"(A) na innej amunicji i domyśla się co to za państwo?
Ave Danzig Napisano 23 Wrzesień 2018 Napisano 23 Wrzesień 2018 W 1938 Wytwórnia Amunicji Nr 1 zastosowała nowe oznaczenie czyli monogram WA1.Muszkieterka, masz listę zdjęcia tych 12 różnych oznaczeń ? Chętnie zweryfikowałbym ze swoją i uzupełnił ten wątek o pozostałem warianty.
HU13ERT Napisano 25 Sierpień 2005 Autor Napisano 25 Sierpień 2005 Dzięki serdeczne za pomoc.Szczerze mówiąc sporo mi ona krwi zepsuła ;)Kol. Zajec a wiesz może jaka wytwórnia kryje się pod tą sygnaturą?Pozdrawiam.
HU13ERT Napisano 27 Sierpień 2005 Autor Napisano 27 Sierpień 2005 Witam!Myśle, że już po raz ostatni w tym wątku...Jest to łuska od angielskiej rakietnicy.Pozdrawiam.
jacenty2004 Napisano 15 Sierpień 2005 Napisano 15 Sierpień 2005 To z Ciebie musi być całkiem wielki chłop, bo gdybym ja strzelił z dubeltówki o takim kalibrze to pewnie jeszcze bym latał po orbicie :)
honker Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 spróbuj zdobyć dane naboju do ruskiej plotki 25 wz.40 to może być to.takie dziwne bicia to raczej ruskie pozd marek
dickwredniak Napisano 15 Sierpień 2005 Napisano 15 Sierpień 2005 możliwe że to coś od działek lotniczych, choć przyznamso\\ię że coś takiego widzę pierwszy raz, jeślil wymiary są dokładne
Zajec Napisano 25 Sierpień 2005 Napisano 25 Sierpień 2005 No tego niestety nie wiem. ale moze tez Pocisk (?) bo tak jak mowie znalazlem ich ok 20 w jednym miejscu i wiekszosc byla sygnowana nazwa tej wytworni. Pozdrawiam
Muszkieterka Napisano 22 Wrzesień 2018 Napisano 22 Wrzesień 2018 Naliczyłam dwanaście różnych sygnowań tych łusek do polskiej rakietnicy, ale większość z nich która została zidentyfikowana to albo polskie albo francuskie.Po czym wnioskujesz, że ta jest angielska?
Zajec Napisano 25 Sierpień 2005 Napisano 25 Sierpień 2005 Witam mam identyczną łuskę, a nawet kilka trafilem ich kolo 20 w jednym miejscu. Moge z całą pewnością stwierdzić że jest to polska łuska od rakietnicy. Wśród znalezionych przeze mnie łusek były z biciami takimi jak twoja, z biciami W. A. 1. - orzełek - na słonce napis POCISK *", z biciami W.A.1 - Br. 38 - POCISK * oraz z biciami zawirającymi samą gwiazdkę. Kiedyś na pewnej stronce znalazlem że to wszystko są polskie łuski ale niestety strona już nie istnieje a ja jej nie zachowalem :/. Ale chociażby fakt że moje łuski z takimi samymi biciami jak twoja zostały znalezione z łuskami z biciami pocisk" świadczy o tym że są to polskie łuski. Wrzucam fotki moich łusek ale niestety nie mam porządnej cyfrówki i zdjęcia są robione telefonem :(
Zajec Napisano 25 Sierpień 2005 Napisano 25 Sierpień 2005 A to ta z biciami WA1 POCISK i orzełkiem. P.S. Wie ktoś może ile taka polska łuska od rakietnicy może być warta bo koleś chciał ode mnie jedną kupić
jagoda Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 Tak mam pewność łuska na twoim zdjęciu pochodzi z rakietnicy. Zagadką natomiast pozostaje z jakiej rakietnicy niemieckiej, rosyjskiej, austryjackiej? Obok obiecane zdjęcie moich łusek i jako skala porównawcza lebel, wymiary: wysokość 100 mm, śrenica 25 mm.Pozdr. MJ
Pytanie
HU13ERT
Witam.
Proszę o identyfikację łuski (25x100 IR). Łuska mosiężna.
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.