Skocz do zawartości

TKS - wnętrze pojazdu

Lukas P

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Czy ktoś z forumowiczów dysponuje może zdjęciami wnętrza tankietki TKS lub choćby rysunkami technicznymi tychże. Nie mam dostępu do książki Magnuskiego Karaluchy przeciw panzerom", mam jedynie zeszyt TBiU, ale tam jest tylko słabej jakości przekrój wnętrza. Chcę zbudować możliwie wierne kopie TKS'ów w skali 1:35, zarówno w służbie polskiej jak i niemieckiej. I w związku z tym jeszcze jedno pytanko, a mianowicie jakie zmiany, poza jarzmem do km, wprowadzili Niemcy w zdobycznych TKS? Na zdjęciach widać że wymienili tylną lampę pozycyjną na typową w ich armii, czy były inne modyfikacje? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Łukasz
  • Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Skoro zmienili tylne, to i przednie oświetlenie (dwie lampy na błotnikach). Jak to dokładnie wyglądało możesz obejrzeć na zdjęciach na tym forum oraz w galerii TKS w MWP (z Auxvall).
Co do jarzma, to nic o tym nie wiem, żeby Niemcy je zmieniali. Zwykle TKS w służbie niemieckiej są bez uzbrojenia. Ale może to tylko moja niewiedza. Jeśli ktoś wie coś więcej (zdjęcia?), niech sprostuje.

Pzdr,

jotes
Napisano
do jotes: Widziałem zdjęcie TKS w służbie niemieckiej uzbrojonego w MG-34, więc chyba zmienili jarzmo. Nie jestem pewien ale w tym polskim nie dałoby się go zainstalować.
Podrawiam
PS.To fakt że większość niemieckich TKS ma zaspawane jarzmo km.
Napisano

z tym przezbrajaniem TK/TKS to takie sobie legendy. Wiekszosc pojazdow poszla do sluzb pomocniczych jako rozbrojone ciagniki, a nieco do policyjnych. W jarzmo po Hotchkissie MG15 wejdzie, MG34 moze tak (po wyczepieniu nozek) moze nie, ale jesli nawet wymieniano bron to sporadycznie i nie bez przyczyny nie ma zdjec. Bo niby czemu miano przezbrajac TKS?
Na skanie zdjecie z propagandowego filmu, ponoc z Chorwacji, swiatla juz niemieckie, kamuflarz kanciasty" - i Chotchkissy!

Napisano
Witam! Macie chyba rację, że to nie jest MG-34. Nie wpadło mi do głowy że wsadzili tam MG-15. Za bardzo zasugerowałem się niemieckimi pojazdami :). Chyba nie wstawię zdjęcia TKS z MG-34 bo to jest to wstawione przez stena, jakoś tak mi się zobaczyło tam ten kaem. Czy w ogóle istnieją zdjęcia wnętrza wozu z czasu przed wrześniem 39? Czy przetrwała instrukcja użytkowania tego pojazdu?
Pozdrawiam
Napisano
Witam! Ponawiam pytanie. Czy ktoś dysponuje sensownymi z punktu widzenia modelarskiego, czyli czytelnymi :) zdjęciami wnętrza tegoz pojazdu? Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam!
Napisano
Myślę, że najlepszym adresem jest MWP bo mają przecież całą tankietkę.

Co do CAW to słyszałem z goła odmienną opinię, że niestety nie ma tam kompletnej dokumentacji, ale nie znam szczegółów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie