Lukas P Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 Witam!Czy ktoś z forumowiczów dysponuje może zdjęciami wnętrza tankietki TKS lub choćby rysunkami technicznymi tychże. Nie mam dostępu do książki Magnuskiego Karaluchy przeciw panzerom", mam jedynie zeszyt TBiU, ale tam jest tylko słabej jakości przekrój wnętrza. Chcę zbudować możliwie wierne kopie TKS'ów w skali 1:35, zarówno w służbie polskiej jak i niemieckiej. I w związku z tym jeszcze jedno pytanko, a mianowicie jakie zmiany, poza jarzmem do km, wprowadzili Niemcy w zdobycznych TKS? Na zdjęciach widać że wymienili tylną lampę pozycyjną na typową w ich armii, czy były inne modyfikacje? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.PozdrawiamŁukasz
malpa Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 Przekroj wnetrza jest chyba jeszcze w ktoryms numerze Militatiow
jotes Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 Skoro zmienili tylne, to i przednie oświetlenie (dwie lampy na błotnikach). Jak to dokładnie wyglądało możesz obejrzeć na zdjęciach na tym forum oraz w galerii TKS w MWP (z Auxvall).Co do jarzma, to nic o tym nie wiem, żeby Niemcy je zmieniali. Zwykle TKS w służbie niemieckiej są bez uzbrojenia. Ale może to tylko moja niewiedza. Jeśli ktoś wie coś więcej (zdjęcia?), niech sprostuje.Pzdr,jotes
drozd Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 Hm, mam chyba 2 zdjęcia wnętrza TKSa z Kubinki, ale nie wiem, czy to Ci się na coś przyda - niewiele w nim zostało
Lukas P Napisano 10 Sierpień 2005 Autor Napisano 10 Sierpień 2005 do jotes: Widziałem zdjęcie TKS w służbie niemieckiej uzbrojonego w MG-34, więc chyba zmienili jarzmo. Nie jestem pewien ale w tym polskim nie dałoby się go zainstalować.PodrawiamPS.To fakt że większość niemieckich TKS ma zaspawane jarzmo km.
jotes Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 O tym TKS z MG słyszałem już ze 100 razy, ale ani razu nie widziałem. Więc założyłem, ze to mit ;)Pzdr,jotes
polsmol Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 A może MG 34 pasowało do jarzma uniwesalnego"?
sten Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Lukas P ja znam jedynie Tks uzbrojonego w MG 15(patrz fota)czy mozesz wstawic fote Tks z MG 34??
JoncaA Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 z tym przezbrajaniem TK/TKS to takie sobie legendy. Wiekszosc pojazdow poszla do sluzb pomocniczych jako rozbrojone ciagniki, a nieco do policyjnych. W jarzmo po Hotchkissie MG15 wejdzie, MG34 moze tak (po wyczepieniu nozek) moze nie, ale jesli nawet wymieniano bron to sporadycznie i nie bez przyczyny nie ma zdjec. Bo niby czemu miano przezbrajac TKS?Na skanie zdjecie z propagandowego filmu, ponoc z Chorwacji, swiatla juz niemieckie, kamuflarz kanciasty" - i Chotchkissy!
jotes Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Tutaj też z jarzma tkwi jakaś ura". Może ktoś ma w lepszej jakości?Pzdr,jotes
jotes Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Prawdopodobnie Hotchkiss, bo sposób oznaczenia jak na defiladzie w Warszawie (tylko której?)...
Lukas P Napisano 11 Sierpień 2005 Autor Napisano 11 Sierpień 2005 Witam! Macie chyba rację, że to nie jest MG-34. Nie wpadło mi do głowy że wsadzili tam MG-15. Za bardzo zasugerowałem się niemieckimi pojazdami :). Chyba nie wstawię zdjęcia TKS z MG-34 bo to jest to wstawione przez stena, jakoś tak mi się zobaczyło tam ten kaem. Czy w ogóle istnieją zdjęcia wnętrza wozu z czasu przed wrześniem 39? Czy przetrwała instrukcja użytkowania tego pojazdu?Pozdrawiam
JoncaA Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 jotes, zdjecie marniutkie - nie na tyle jednak by wykluczyc H. Chyba jednak MG 15.
bodziu000000 Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Troszke lepsze zdjęcie, w szerszym planie.Zdjęcie zrobiono podczas manewrów niemieckich, a w podpisie jest, że TKS został uzbrojony w MG 34, jednak wątpię.
bodziu000000 Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Tutaj jest zdjęcie z parady w 1940 roku. Uzbrojenie takie samo jak na zdjęciu wyżej.
JoncaA Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Troche lepsze te zdjecia, ale tylko troche.Nic wiecej sie nie wycisnie - ale pewny jestem, ze widze MG15....
JoncaA Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 tu tez mi sie tak wydaje. Na obu zdjeciach cienka ta lufa a nad nia majaczy cos na ksztalt pierscienia celownika
bodziu000000 Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Poszukałem i znalazłem lepsze zdjęcie. Nie ma już chyba wątpliwości jaki karabin był montowany przez Niemców.
Lukas P Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 Witam! Ponawiam pytanie. Czy ktoś dysponuje sensownymi z punktu widzenia modelarskiego, czyli czytelnymi :) zdjęciami wnętrza tegoz pojazdu? Byłbym bardzo wdzięczny.Pozdrawiam!
polsmol Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 Myślę, że najlepszym adresem jest MWP bo mają przecież całą tankietkę. Co do CAW to słyszałem z goła odmienną opinię, że niestety nie ma tam kompletnej dokumentacji, ale nie znam szczegółów.
sadyk Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 Nie wiem czy jest kompletna, ale sam trzymalem ja w reku.
polsmol Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 Czy są tam rysunki wykonawcze konkretnych elemantów?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.