generał w. Napisano 7 Sierpień 2005 Share Napisano 7 Sierpień 2005 Znalazłem w literaturze dowódców 2,3,4 szwadronu. Brakuje mi informacji kto dowodził 1 szwadronem i szwadronem ckm we wrześniu 1939 roku. Może ktoś mi pomóc? Szczytem szczęścia byłaby pełna lista oficerów tego pułku i ich przydział służbowy. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
full_flavor Napisano 7 Sierpień 2005 Share Napisano 7 Sierpień 2005 Witam1 szwadron tzw atarski"Dca. rtm. Eljaszewicz Alx.Pluton I - ppor. rez Żebrowski StanisławPluton II podch. Łabuński TadeuszPluton III ppor. Barsegow Wncz.Szwadron CKMDca. rtm. Cichowski Tad. JózefPluton I - ppor. Kisielewicz MarianPluton II ppor.rez.Odyniec MichałPluton III ppor. rez. Borejko Wacław StanisławPozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Volksewagen Wojtek Napisano 7 Sierpień 2005 Share Napisano 7 Sierpień 2005 Troszkę o pułku G.Cydzik Ułani, ułani..."pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
generał w. Napisano 7 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2005 Dzięki. Jednak nadal jestem w kropce. Mam pewną zagadkę do rozwiązania. Myślałem, że jej rozwiązanie tkwi w obsadzie 1 szwadronu lub szwadronu ckm. Myliłem się-wrzesień 1939 i kawaleria to nie moja specjalność. Może full favor mi pomoże. Tym razem uściślę moje zapytanie: potrzebuję imiona i nazwiska rotmistrzów tego pułku oraz ich przydział służbowy we wrześniu 1939. Mam wymagania no nie? W każdym razie z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 7 Sierpień 2005 Share Napisano 7 Sierpień 2005 W Krysce-Karskim powinno wszystko być. Jeśli masz to zerknij. Jeśli nie, to daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
generał w. Napisano 7 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2005 Nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
full_flavor Napisano 7 Sierpień 2005 Share Napisano 7 Sierpień 2005 Witam1. Kwatermistrz - rtm. Bazylczuk Stanisław Edward2. Adiutant pułku - rtm. Tarnowski Jan3. Dca 2 szwadronu - rtm. Zakrzewski-Wyssogota St.4. Dca 3 szwadronu - rtm. Sedivi Bolesław 5. Dca 4 szwadronu - rtm. Nawrocki Kazimierzoficerowie poza 13 i jej ośrodkiem zapasowym:1. rtm. Alexandrowicz Stanisław - Sztab Grupy Stryj"2. rtm. Anton Konstanty - KOP Krasne (niestety Katyń)3. rtm. Cumft Jan Marian - ekspozytura Nr I oddziału II - Wilno4.rtm. Jakowicki witold (pospolite ruszenie)- funkcja mobilizacyjna nieznana5.rtm. Jałozo Kazimierz - Sztab Grupy Operacyjnej Kawalerii Nr I6. rtm. Jurgielewicz Kazimierz - Rejonowy Inspektor Koni w Skierniewicach7. rtm. Masłowski Witold - Dca 2 szwadronu 110 pułk. uł.8. rtm. Prosiński Włodzimierz - wywiad, Konsulat RP Kijów9. rtm. Stankiewicz Wacław - Instruktor CWK (w Szkole Podchorążych Rezerwy Kawalerii)Może kolega naświetli bliżej sprawę?Pozdrawiam RadekPozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
generał w. Napisano 8 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2005 Kolego, jesteś wielki. Zagadka rozwiązana. Nie mam cyfrówki, więc poproszę kolegę. Zdjęcia zamieścimy w piątek-sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 9 Sierpień 2005 Share Napisano 9 Sierpień 2005 Co do 13 puł - widziałem wykopka szabli rosyjskiej (szaszka pierwszowojenna) z biciem '13 PUŁ' na głowicy. Wykopek z dawnego woj.radomskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 17 Sierpień 2005 Share Napisano 17 Sierpień 2005 Wiem z relacji (od kombatanta, co służył w 13 p.uł. w 1936-7) że wybrańcy" z kadry mieli szable rosyjskie, zdobyczne z wojny 1919-20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Sierpień 2005 Share Napisano 18 Sierpień 2005 Widocznie we Wrześniu '39 r. też używali ex-rosyjskich szaszek.pzdrbjar_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
generał w. Napisano 30 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2005 Sorry koledzy. Zdjęcia z cyfrówki nie oddają tego co chciałem pokazać. Jeszcze trochę cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 12 Październik 2005 Share Napisano 12 Październik 2005 ... a oto zdjęcie znajomego ułana. Na odwrocie był opis: 13 Pułk Ułanów Wileńskich, Nowa Wilejka, 1937.Będę wdzięczny specjalistom za rozpoznanie odznak (poza pamiątkową pułku), sznurów tudzież innych ciekawych detali umundurowania. jakby co mogę dać lepszy skan fragmentów.Zdjęcie było podkolorowane - chyba oryginalnie w zakładzie.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
full_flavor Napisano 12 Październik 2005 Share Napisano 12 Październik 2005 WitamNa prawej piersi: z lewej strony odznaka strzelecka, z prawej państwowa odznaka sportowa.Sznur naramienny jeżeli się nie mylę z dwoma kutasami":-) strzelca wyborowego.Zdjęcie chyba jest retuszowane i to co mnie najbardziej dziwi to kształt odznaki pułkowej ta 13 ułanów miała zdecydowanie inny kształt krzyża (tzw maltański)Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 12 Październik 2005 Share Napisano 12 Październik 2005 Faktycznie, sznur ma 2 kutasy.Oto zbliżenie odznaki, widać że ogi" ramion krzyża maltańskiego są nierówno pościnane. może przekombinowano przy retuszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 12 Październik 2005 Share Napisano 12 Październik 2005 A tu jeszcze kołnierz - wyraźnie podmalowany. Czy po obu stronach naszywki - miniaturki chorągiewek (nie jestem znawcą, pewnie to się jakoś nazywa;)) nie powinny być takie same? w necie znalazłem inne barwy 13 p.uł. (róż-odcień niebieskiego-róż).tak samo wyraźnie pokolorowany jest otok.Dzięki Full_flavor i pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
full_flavor Napisano 12 Październik 2005 Share Napisano 12 Październik 2005 Witam13 ułanów miał proporczyki na kołnierzach mundurów różowo-malinowe z błękitną żyłką przebiegającą przez środek. I te proporczyki nie wskazują na 13 ułanów chyba że osoba kolorujaca zdjęcie wykazała się własną inwencją twórczą.Otok czapki zdecydowanie jest za ciemny, na zdjeciach które mam w kolekcji wyglada to zupełnie inaczej.No i krzyż miał - ramiona miały zdecydowane wcięcia, ale przeanalizowałem dostępne mi zdjecia odznak pułkowych i kurcze ta z Twojego zdjęcia kształtem najbardziej jest zbliżona do ww wzmiankowanej. Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 13 Październik 2005 Share Napisano 13 Październik 2005 TO jest zdjecie munduru - najprawdopodobniej znajdującego sie u fotografa - proporczyki są nałożone na patki - trezeba zoobaczyć czy przypadkiem nie jest to odznaka jakiegoś pułku piechoty, kurtka jest dziwnego kroju oficerskiego, ten sznur po lewej stronie to sznurrek od gwizdka - słowem co fotograf miał to prawdopodobnie dał:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 13 Październik 2005 Share Napisano 13 Październik 2005 To ja może przy najbliższej okazji zapytam samego fotografowanego czy go fotograf w coś stroił :)Po jakim okresie służby żołnierze 13 p.uł. dostawali odznakę pamiątkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 13 Październik 2005 Share Napisano 13 Październik 2005 Już znalazłem na http://www.kawaleria2rp.horsesport.pl/op13u.htmOdznaka nadawana była oficerom po roku służby, szeregowym natomiast po 6 miesiącach.Więc teoretycznie fotografiowany miał prawo nosić odznakę pamiątkową, bo był w pułku w l. 1936-7, potem w KOP w Iwieńcu.Co nie znaczy że ta na zdjęciu nie jest jakaś czarowana" czy domalowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
full_flavor Napisano 13 Październik 2005 Share Napisano 13 Październik 2005 Witamtak wyglada ułan 13 pułku bez retuszu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
full_flavor Napisano 13 Październik 2005 Share Napisano 13 Październik 2005 kolejny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
full_flavor Napisano 13 Październik 2005 Share Napisano 13 Październik 2005 Analizując zdjęcie dochodzę do tego samego wniosku co kolega Jazlowiak, jestem gotowy nawet pójść dalej i stwierdzić, iż tytko głowa jest właściciela zdjęcia a cała reszta to po prostu lipka :-).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
full_flavor Napisano 13 Październik 2005 Share Napisano 13 Październik 2005 Parę dobrych lat temu zakupiłem na giełdzie staroci zdjęcie tego delikwenta" z lewej strony i nic nie było by w tym szczególnego, żeby nie album rodzinny mojej znajomej. W trakcie oglądania trafiłem na zdjecie tego “delikwenta” z prawej strony i uparłem się że mam w kolekcji zdjęcie jej dziadka. Cała sprawa zaczęła się wyjaśniać dopiero jak dwa zdjęcia wylądowały obok siebie. Okazało się że były produkowane jak na taśmie, nawet jak się dobrze przypatrzy (przepraszam za jakosć) widać te same uszkodzenia kliszy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
full_flavor Napisano 13 Październik 2005 Share Napisano 13 Październik 2005 a to dane tego czarodzieja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi