Skocz do zawartości

Broń

Gość Traper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam małe pytanie do Was koledzy, czy ktoś może mnie poinformować ile jest warte parabellum w dobrym stanie
Napisano
Art 263 paragraf 2 Kto bez wymaganego pozwolenia posiada broń palną podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat.
A za handel bronią bez zezwolenia od roku do 10 lat
pozdr.
Napisano
Niektorzy popadaja w stany paradonalne (to zapewne sprzezenie zwrotne tych wszystkich sensacyjnych doniesnien medialnych o ujawnieniu arsenalow" ktore póżniej okazują się kupką złomu) - czy autor tego watku pytal sie kogokolwiek o przepisy regulujace mozliwość posiadania broni palnej?

Zadal pytanie, co prawda nie precyzujac ze chodzi o tzw DEKO ale przeciez wszyscy wiemy (a jak nie wiemy to sie domyslamy bądx też w założeniu tego forum i ludzi tutaj obecnych taką postawe powinniśmy wykazywać) ze dysponowanie innym (w pelni sprawnym) rodzajem broni rodzi uzasadnione obawy wkroczenia na droge kolizji z prawem.

Przytoczony tutaj opis w postaci stanu dobrego" nie poddawajmy nadmiernej, rozbudzonej interpretacji - proponuje pozostac przy tezie iz jest on wynikiem braku wzerow a nie doskonalego stanu mechanizmow broni pozwalającej na pozybcie głośno zachowującego się psa sąsiada.

Im mniej bedzie moralizatorow, ludzi wrzucających odpowiedzi jakze blyskotliwe w swej wymowie, tym forum bedzie zdecydowanie czytelniejsze.
Napisano
Niestety, to nie tak prosto. Według aktualnego - chorego pod tym względem - stanu prawnego, a ściślej ustawy o broni i amunicji:

Art. 5. 1. Gotowe lub obrobione istotne części broni lub amunicji uważa się za broń lub amunicję.
2. Istotnymi częściami broni palnej i pneumatycznej są: szkielet broni, baskila, lufa, zamek i komora zamkowa.

Wiec, nawet powyzerane parabellum nadaje sie na posadzenie za broń [...nawiasem mówiąc, co to jest baskila?..]

Pewna nadzieja w tym, że art.7 mówi:
W rozumieniu ustawy bronią palną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, jest zdolne do wystrzelenia pocisku lub substancji z lufy albo z elementu zastępującego lufę, a przez to do rażenia celów na odległość."

- a pozbawiona cech używalności parabelka raczej nie będzie niebezpieczna dla zdrowia, ani zdolna do wystrzelenia pocisku - ale nie liczyłbym na taką interpretację, zważywszy, że sama jedna istotna częsć broni" tez nie jest niebezpieczna, a według art.5 stanowi broń.

Z tego co wiem, aktualnie nie wyróżnia się w przepisach żadnej broni kolekcjonerskiej, ani pozbawionej cech używalności. Przepis o pozbawieniu broni tych cech być może wejdzie w nowelizacji (przewidywany art.6a), ale wyobrażam sobie, jak taka broń, pozbawiona cech używalności według proponowanego przepisu, będzie pomasakrowana...

Napisano
Baskila, to jest takie określenie części broni myśliwskiej (nie jestem pewien, czy by to nie by było łoże). Od dawna nie jestem w temacie.
Pozdrawiam
Napisano

Rzeczywiscie termin askila" odnosi sie do broni mysliwskiej. Służy do sztywnego połączenia osady z lufami a jednoczesnie do przymocowania w jej wnętrzu mechanizmu kurkowego (iglice, sprężyny, spusty i bezpieczniki).

Napisano
Jak dobry stan to 1000zł do 1500zł.Tyle dają u mnie bo sam opyliłem,ale nie swoją. Przecież ów kolega nie podał że nie ma pozwolenie więc ma:) a wy jak pacjenci piszecie o 8 latach i innych pierdołach.Jak chcecie coś mądrego napisać to piszcie a jak nie macie nic mądrego do napisania to tylko czytajcie.
Napisano
Serdecznie podziękowania dla ms" , MI.Der" i Karola za rzeczowe odpowiedzi. Oczywiście zdaję sobie sprawę z odpowiedzialności za posiadanie broni. Mówimy tu o broni w bardzo dobrym stanie. Z pozwoleniem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie