pasik Napisano 27 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2005 W sobotę 13.08.2005 o godz. 12.00 w Opavie Milostovicich obok bunkara OP S 25 odbędzie się rekonstrukcja bitwy z roku 1938 Czechów z Niemcami, i wyzwolaenie w 1945 roku.Serdecznie polecam!!!Byłem w zeszłym roku, było super!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 27 Lipiec 2005 Share Napisano 27 Lipiec 2005 jakiej bitwy rekonstrukcja?w 1938 roku Cesi sie traskali z niemcami?chyba w szachy?poz Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 27 Lipiec 2005 Share Napisano 27 Lipiec 2005 rekonstrukcja Science Fiction zapewne- czy Spilberg i Lucas będą reżyserować?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XsteubenX Napisano 27 Lipiec 2005 Share Napisano 27 Lipiec 2005 Spotkałem się w jakimś opracowaniu z informacją, że koło 400 żołnierzy Czecho-Słowackiej Armii poprostu zdezerterowało w okresie październik 1938 - marzec 1939 i przeszło na stronę polską. Ci wojacy głosowali nogami i zamiast żyć pod Hitlerem uciekli do Polski, nie godząć się z polityką uległości prowadzoną przez swój własny rząd (odobno walczyli ramię w ramię z WP w kampanii wrześniowej). Można więc przypuszczać, że jakiś bardzo patriotyczny oddział Wojska Czecho-Słowackiego niezgodził się z rzeczywistością i postanowił na własną rękę stawić opór wkraczającym Niemcom... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 28 Lipiec 2005 Share Napisano 28 Lipiec 2005 W najnowszym Do Broni będzie artykuł o udziale Czechów i Słowaków w kampanii 1939 roku po stronie polskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 28 Lipiec 2005 Share Napisano 28 Lipiec 2005 Niestety nie mam fotek, ale jak ktos bedzie w Pradze to jest w muzeum wojskowym gablota poswiecona legionowi czeskiemu w Polsce, z RKM Browninga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 28 Lipiec 2005 Share Napisano 28 Lipiec 2005 Inni obywatele byłej Czechosłowacji nie głosowali nogami - Kitel Otto z Krasnova, Novotny Walter z Ceskych Velenic, Voidich ze Znojma czt Semelka Waldemar spod Tesina to to jedni z największych czechosłowackich asów myśliwskich II wojny :)))))))Nb. na tegorocznej Cihelni też będą odtwarzać przełamanie ex-czechosłowackich fortyfikacji przez ACz. w 1945 r. - będzie walka t-34/85 z jeżdzącym Pz. IV, bedzie jeżdzący Hetzer i ok. 300 re-enactorów. Więcej na:www.armyfort.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pasik Napisano 31 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2005 to czy oni bronili się dzień czy sto lat to mnie nie obchodzi ale rekonstrukcje mają dobrą u nas nie widziałem jeszcze z takim rozmachem zrobionej.a kilka widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 1 Sierpień 2005 Share Napisano 1 Sierpień 2005 Tylko jest pytanie czy to jest rekonstrukcja czy konstrukcja. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.