paul Napisano 25 Lipiec 2005 Autor Napisano 25 Lipiec 2005 Poziom wód gruntowych opadł, bajorka obeschły i na światło dzienne wyszły rzeczy nieciekawe....
paul Napisano 25 Lipiec 2005 Autor Napisano 25 Lipiec 2005 i na koniec pytanie. Takich łusek w okolicy jest sporo, ale z kolorowymi kropkami " spotykam się po raz pierwszy . Zastanawiam się czy to jakaś adosna twórczość " czy też normalne znakowanie . Czy ktoś widział już coś takiego ? Te ciapki są z trzech stron , ułożone symetrycznie.
paul Napisano 25 Lipiec 2005 Autor Napisano 25 Lipiec 2005 i na koniec pytanie. Takich łusek w okolicy jest sporo, ale z kolorowymi kropkami " spotykam się po raz pierwszy . Zastanawiam się czy to jakaś adosna twórczość " czy też normalne znakowanie . Czy ktoś widział już coś takiego ? Te ciapki są z trzech stron , ułożone symetrycznie.
Jadzia Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 To są łuski od rakietnicy niemieckiej, a te kropki oznaczają kolor wystrzeliwanej racy. pzdrJadza
kudlaty Napisano 26 Lipiec 2005 Napisano 26 Lipiec 2005 zgadza się łuski od rakietnicy, choć na moim" terenie wszystkie co wychodzą są znakowane paskiem w odpowiednim kolorze wokoło całej łuski z kropkami jeszcze się nie spotkałem. pozdro
Boruta Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 Takiej z napisem Falschirm.... to nie mam, po jakiejś rakietnicy spadochroniarzy.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 Nie po rakietnicy spadochroniarzy ,tylko w środku był spadochronik z racą.pzdrbjar_1
Boruta Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 Dzięks, ja kiedyś nad rzeczką na takiej jakby plaży wynalazłem bez wykrywki odstrzelonego ślepaka od kałacha, skorodowanego, a kumpel znowu wynalazł hełm niemiecki ujrzawszy znajome kształty ;-).Pozdrawiam
paul Napisano 27 Lipiec 2005 Autor Napisano 27 Lipiec 2005 A no właśnie. Na blisko setkę łusek od rakietnicy znalezionych w tym miejscu ( fragment okopów i bajorko ) tylko ten jeden miał kolorowe kropki . Dlatego zapytałem czy to przypadkiem jakiś artysta " się nie nudził.
HU13ERT Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 Z całym szacunkiem, ale my też spotkaliśmy wiele łusek rakietnic znakowanych paskami lub kropkami. Przeważnie w kolorach białym lub czerwonym. Ale na jednej łusce był tylko jeden kolor. No chyba, że ta raca ma być w kolorze tęczy, ale może się mylę.pozdrowienia senior
mietek Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 Nie mylisz sie. Kropki w kolorach oznaczaja kolory swiecenia ladunkow podwieszonych pod spadochronikiem.
U96 Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H26449.html
paul Napisano 29 Lipiec 2005 Autor Napisano 29 Lipiec 2005 No więc sytuacja jest już wyjaśniona ( w trzech kolorach :) ). Bardzo dzękuję wszystkim za podpowiedzi. Miałem zamiar poszufelkować trochę w tym miejscu jutro, ale ze względu na piekielny upał chyba sobie odpuszczę.Pozdrawiam !!
HU13ERT Napisano 29 Lipiec 2005 Napisano 29 Lipiec 2005 Jeszcze jedna rzecz jest mi się przypomniała. Bardzo ważną rzeczą są nacięcia na kryzie od łuski dzięki czemu można było je zidentyfikować w nocy(bo głownie wtedy były używane...jeśli nie tylko;) )I tak cała kryza bez nacięć-BIAŁAKryza nacięta do połowy w ząbki-CZERWONAKryza nacięta w całości-NIEBIESKA(piszę z pamięci więc proszę o korektę jakbym się mylił) Tylko pozostaje jeszcze kwestia tych rakietnic spadochroniarzy...być może ta zasada była tylko przy rakietnicach wojsk lądowych. Pozdrawiam. (jr.)
HU13ERT Napisano 30 Lipiec 2005 Napisano 30 Lipiec 2005 SAMOKOREKTA :) :NIEBIESKA-bez nacięć na kryzieBIAŁA-nacięcia do połowyCZERWONA-kryza cała ząbkowanaMoże dzięki temu uda się ustalić ich kolor własćiwy.Pozdrawiam (jr)
Benny Hill Napisano 30 Lipiec 2005 Napisano 30 Lipiec 2005 Myslalem, ze spadochronik stosowany byl tylko przy bialych flarach oswietleniowych...Pozdrawiam
HU13ERT Napisano 4 Sierpień 2005 Napisano 4 Sierpień 2005 Tu przykład czerwonej falry ze spadochronem... (i nacięcia na kryzie się zgadzają ;) )Pozdrawiam. (jr)http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H26349.html
HUBERTUS 1656 Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 A w jakiejż tookolicy takie cudeńka wychodzą?
paul Napisano 23 Wrzesień 2005 Autor Napisano 23 Wrzesień 2005 Jeśli to pytanie było skierowane do mnie , to odpowiem że niestety nie w naszej okolicy Hubertus, ale nie jest też tak strasznie daleko - tylko ok 40 km na południe - niby miejsca przeszukane ale można jeszcze trafić kawałek terenu bez dołków poszukiwawczych". Pozdrawiam !!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.