posel Napisano 23 Lipiec 2005 Autor Napisano 23 Lipiec 2005 Czy Pro Fortalicium planuje odkopać 3. fundament jednego ze schronów drugiej linii obrony w Jastarni (tak jak zrobiono z dwoma innymi fundamentami)?Z tego, co mi wiadomo, jest on teraz zasypany.Jeszcze takie jedno pytanie: Skąd czerpana jest wiedza o nazwach schronów ciężkich w Jastanii - Sokół", Sabała", Saragossa" i Sęp"?
posel Napisano 26 Lipiec 2005 Autor Napisano 26 Lipiec 2005 Czy nikt nie zna odpowiedzi na ten temat?BF
bunkerites_banditen Napisano 26 Lipiec 2005 Napisano 26 Lipiec 2005 Obejzyj dokładnie każdy schron :)
Penetrator Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 np:J.Miniewicz, Konstrukcja unikalnych polskich schronów bojowych zbudowanych w 1939 r. w Jastarni na półwyspie helskim", Kwartalnik Historii Nauki i Techniki,1/1983, s.121-143
posel Napisano 27 Lipiec 2005 Autor Napisano 27 Lipiec 2005 Penetrator: Czy to jest odpowiedź na pytanie o 3. fundament???
slw Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 Sabała VII 05.Ciekawe co zobaczymy w środku za rok. Nazwisko p. Chorzępy budzi nadzieje.Czym w oryginale (39r) było zaślepione miejsce na kopułe arm. ppanc.? Czy niemcy przygotowując schrony w 45 poczynili w nich jakieś zmiany?pzdr
slw Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 Saragossa, VII 05.Niestety nie umiem ładnie wyciąć tego faceta szpecącego schron :(Szkoda że nie udało się uruchomić" schronów przed sezonem.
jagmin Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 Nie planuje się odkopywania trzeciego fundamentu schronu drugiej linii. Znajduje się w wydmie, a ta podlega ochronie. Może fundament wyjdzie" po jakimś sztormie, i to jest jedyna szansa by został odsłonięty. Mimo, że całość umocnień w Jastarnii to obecnie formalnie plac budowy, wnętrze schronu „Sabała” zostanie udostępnione do zwiedzania w sierpniu. Niestety, będzie raczej puste, a szereg rozwiązań ma charakter prowizoryczny i chwilowy. Więcej w przyszłym roku.Za całość tematu odpowiada „Pro Fortalicium” oraz wydawnictwo INFORT w osobie niżej podpisanego.PozdrawiamJerzy Sadowski
Forteca Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 SLW - jako żywo z tematem renowacji schronów nie miałem nic wspólnego i nie wiem dlaczego wymieniłeś moje nazwisko w tym kontekście - cała zasługa, jak napisano wyżej należy sie Pro Fortalicjum" - Panowie, szcunek dla wykonanej pracy.pozdrawiamJ. Chorzępa
slw Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 Bardzo przepraszam za pomyłkę !Chodziło o p. dr inż Perzyka !Chyba to się nazywa autor adaptacji czy jakoś tak.Jeszcze raz przepraszam obu panów. Gdzieś mi się we łbie pomieszały oba te poniekąd znane nazwiska.Wstyd :(
Boruta Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 Czy te kolory są właściwe, tzn. niebieski? Czy pojazdy też malowano takim kamuflażem?Pozdrawiam
sqh Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 Nazwy podali chyba jako pierwsi Marian Rogalski i Maciej Zaborowski w Fortyfikacji wczoraj i dziś", Warszawa 1978, razem z innymi ciekawymi szczegółami odnośnie uzbrojenia.Miałem przyjemność poznać obu Autorów i o szczegóły te swego czasu ich pytałem - niestety, nie pamiętali już źródła informacji, choć podejrzewali CAW (a ja tam w każdym razie jeszcze nic takiego nie znalazłem).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.