Skocz do zawartości

Jastania - schrony

posel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy Pro Fortalicium planuje odkopać 3. fundament jednego ze schronów drugiej linii obrony w Jastarni (tak jak zrobiono z dwoma innymi fundamentami)?

Z tego, co mi wiadomo, jest on teraz zasypany.

Jeszcze takie jedno pytanie: Skąd czerpana jest wiedza o nazwach schronów ciężkich w Jastanii - Sokół", Sabała", Saragossa" i Sęp"?
Napisano
np:
J.Miniewicz, Konstrukcja unikalnych polskich schronów bojowych zbudowanych w 1939 r. w Jastarni na półwyspie helskim", Kwartalnik Historii Nauki i Techniki,1/1983, s.121-143
Napisano

Sabała VII 05.
Ciekawe co zobaczymy w środku za rok. Nazwisko p. Chorzępy budzi nadzieje.
Czym w oryginale (39r) było zaślepione miejsce na kopułe arm. ppanc.? Czy niemcy przygotowując schrony w 45 poczynili w nich jakieś zmiany?
pzdr

Napisano

Saragossa, VII 05.
Niestety nie umiem ładnie wyciąć tego faceta szpecącego schron :(
Szkoda że nie udało się uruchomić" schronów przed sezonem.

Napisano
Nie planuje się odkopywania trzeciego fundamentu schronu drugiej linii. Znajduje się w wydmie, a ta podlega ochronie. Może fundament wyjdzie" po jakimś sztormie, i to jest jedyna szansa by został odsłonięty.

Mimo, że całość umocnień w Jastarnii to obecnie formalnie plac budowy, wnętrze schronu „Sabała” zostanie udostępnione do zwiedzania w sierpniu. Niestety, będzie raczej puste, a szereg rozwiązań ma charakter prowizoryczny i chwilowy. Więcej w przyszłym roku.

Za całość tematu odpowiada „Pro Fortalicium” oraz wydawnictwo INFORT w osobie niżej podpisanego.

Pozdrawiam
Jerzy Sadowski
Napisano
SLW - jako żywo z tematem renowacji schronów nie miałem nic wspólnego i nie wiem dlaczego wymieniłeś moje nazwisko w tym kontekście - cała zasługa, jak napisano wyżej należy sie Pro Fortalicjum" - Panowie, szcunek dla wykonanej pracy.

pozdrawiam

J. Chorzępa
Napisano
Bardzo przepraszam za pomyłkę !
Chodziło o p. dr inż Perzyka !
Chyba to się nazywa autor adaptacji czy jakoś tak.
Jeszcze raz przepraszam obu panów. Gdzieś mi się we łbie pomieszały oba te poniekąd znane nazwiska.
Wstyd :(
Napisano
Nazwy podali chyba jako pierwsi Marian Rogalski i Maciej Zaborowski w Fortyfikacji wczoraj i dziś", Warszawa 1978, razem z innymi ciekawymi szczegółami odnośnie uzbrojenia.

Miałem przyjemność poznać obu Autorów i o szczegóły te swego czasu ich pytałem - niestety, nie pamiętali już źródła informacji, choć podejrzewali CAW (a ja tam w każdym razie jeszcze nic takiego nie znalazłem).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie