Hartmann Napisano 16 Marzec 2003 Autor Napisano 16 Marzec 2003 Z prośbą!Nie ma ktoś wiadomości co do dalszych losów TKS-D i TKD po akcji Zaolziańskiej ???Leszek
Hartmann Napisano 17 Marzec 2003 Autor Napisano 17 Marzec 2003 Naprawdę nikt nic nie wie i nikt nic nie ma ?????
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 18 Marzec 2003 Napisano 18 Marzec 2003 Nie wiem czy wzmianki mogą być, ale tu jest kilka słów o TKS-Dhttp://www.militaria.cyberk.net.pl/wrzesien/tksd.htmla tu o TKDhttp://mtg.ipx.pl/polska/pl_tk.htmPozdrawiam,Marek
Mi.Der Napisano 3 Kwiecień 2003 Napisano 3 Kwiecień 2003 Właśnie nabyłem książkę Dywizjon Rozpoznawczy 10BK 1938-39" Eugeniusza Piotra Nowaka. Na razie tylko ją przejrzałem, ale mam mieszane uczucia... (może ktoś by skomentował ją merytorycznie?). Autor twierdzi (ale nie podaje konkretnie źródeł), jakoby oba TKS-D były używane w DRozp w 1939, z tego jeden został zniszczony pod Albigową 9 (w innym miejscu podaje, że 10 września), a drugi przypuszczalnie zdobyty uszkodzony pod Skrzydlną 5-go. Z tekstu jednak widać, że autor jest raczej ignorantem w dziedzinie broni pancernej...
Gość Napisano 3 Kwiecień 2003 Napisano 3 Kwiecień 2003 Nie będę zajadle bronił autora, ale zwróć proszę uwagę, że książka ta ma charkter bardziej historyczny aniżeli echniczno-pancerny". Jasne - są błędy, ale te znajdziesz także i u uzów" pancernego pisania ...Na podstawie lektury Wozów bojowych PSZ" tez można by pokusić się o nazwanie Autora ignorantem w zakresie broni pancernej", ale ... de mortuis nil nisi bene ...Anwenoit
Mi.Der Napisano 3 Kwiecień 2003 Napisano 3 Kwiecień 2003 Ależ ja zasadniczo tej ksiażki nie krytykuję. Napisałem, że jest aczej ignorantem", bo widać po sposobie pisania i określeniach, że to nie jego działka (np. cytat: [Magnuski] nie uściślił informacji, czy obie wersje prototypów [TKS-D] były samobieżnymi armatami przeciwpancernymi, czy nie". A czym innym były?... Dalej, np. TKS-D nie były przypuszczalnie pierwszymi tego typu pojazdami w Europie, a może i na świecie, bo wcześniej samobieżne działa ppanc. opracowali choćby Czesi oraz Carden i Loyd, nie wspominając już nawet o także wcześniejszym TKD. W dalszym ciągu tego ustępu Autor jeszcze dalej brnie...) Ale widać, że Autor się stara (nie kazdy w końcu musi się znać na wszystkich dziedzinach pobocznych). Chodziło mi o to tylko w kontekście, czy rzeczywiście 10BK miała TKS-D.Co do Magnuskiego - cóż, są jakieś proporcje. On niewątpliwie nie był ignorantem w dziedzinie broni pacernej, nawet, jeśli był ekspertem w wąskim zakresie tej broni.
Gość Napisano 3 Kwiecień 2003 Napisano 3 Kwiecień 2003 Pełna zgoda.Dodam tylko, że o tym iż TKD i TKS-D były jakoby pierwszymi tego typu wozami na świecie pisali także w przeszłości (niestety) zarówno ś.p. p.Magnuski jak i ś.p. p.Komuda. A tu i Czesi ... i Brytyjczycy ... i Belgowie.Anwenoit
Mi.Der Napisano 3 Kwiecień 2003 Napisano 3 Kwiecień 2003 Cóż, czasami bez głębszego przemyślenia powielane są takie narodowe mity, typu: pierwsze działo samobieżne", pierwszy czołg z silnikiem Diesla", czy Piorun zatopił Bismarcka" ;-)Ale już lepiej brzmi: jeden z pierwszych.Chyba, że chodzi o pierwsze działo samobieżne z możliwościa zdejmowania armaty i instalowania na ciągniętej przez pojazd lawecie - ale to owatorskie" rozwiązanie jakoś się ie przyjęło".
polsmol Napisano 3 Kwiecień 2003 Napisano 3 Kwiecień 2003 Czy w takim razie 7TP nie był pierszym seryjnie produkowanym czołgiem z silnikiem na ropę?
Mi.Der Napisano 4 Kwiecień 2003 Napisano 4 Kwiecień 2003 7TP - koniec 1935 roku (4 sztuki w tym roku), Typ 89 Otsu - 1934 (http://member.nifty.ne.jp/takixxx/develop.html )
jotes Napisano 4 Kwiecień 2003 Napisano 4 Kwiecień 2003 Sprytne Japończyki ;-)Nawet sobie wymyślili zabawną anegdotę. A jak to było w przypadku 7TP? Czy powodem wprowadzenia Diesla nie był po prostu brak odpowiedniego silnika gaźnikowego? Z tego co pamiętam w jednym z prototypów 9TP zamierzano powrócić do zwykłego" silnika, więc zaleta iepalności" nie była aż taka istotna. Podobnie było chyba w przypadku 10TP, gdzie chciano kupić silnik od Niemców?
polsmol Napisano 5 Kwiecień 2003 Napisano 5 Kwiecień 2003 Czy był to poczatek seryjnej produkcji czy tylko 4 szt. ? Przepraszam jeśli odpowiedź jest w tekście na tamtej stronie o japońskich czołgach, ale w tej chwili nie mam czasu na czytanie.
Mi.Der Napisano 5 Kwiecień 2003 Napisano 5 Kwiecień 2003 Te 4 to były 7TP zbudowane w 1935. Według tej japońskiej strony, w Typ 89 od serii produkcyjnej 1934" montowano diesle. Poza tym, w 1935 rozpoczęto produkcję seryjną lekkiego Typ 95 Ha-Go, też z Dieslem. W zasadzie chyba byliśmy od Japończyków tylko o włos" w tyle. A z tego co Magnuski pisze, rzeczywiście wynika, że ten diesel w 7TP to przypadkiem :-)
Gebhardt Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Dzieki nowemu dzialowi wreszcie pozwolilem sobie na wycieczke w przeslosc. Nieporozumienie powstalo co do pierwszego opancerzonego niszczyciela czolgow chyba dlatego ze byl to pierwszy taki pojazd uzyty bojowo a z czasem przeksztalcilo sie na pierwszy skonstruowany co oczywiscie nie jest prawda jak juz koledzy wytkneli. Teraz na pewno ktos nam powie ze Chinczycy lub Paragwajczycy nas wyprzedzili opancerzonym rowerem z kb ppanc:)))Uzycie bojowe potwierdzaja relacje. Ciekawe jest jakich pojazdow uzywal dyon roz WBP-M. Raczej wynika ze tez byly dwa ale jakie - jezeli faktycznie skonstruowano tylko dwa TKSD, to musialy to byc TKD. Niestety o ich skutecznosci nie spotkalem danych. Moze ktos cos wiecej wie?
pzl Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Pierwsze konstrukcje dział samobieżnych tzn. dział montowanych na podwoziu gąsienicowym to chyba powstały dzięki modyfikacji Renault FT 17 i przezbrojenia go w armatę 75 mm Schneidera /wersja BS/. Pod koniec lat dwudziestych XX wieku prototypy dział samobieżnych powstawały w Niemczech tylko, że tutaj zastosowano armatę 37 mm. Włosi w tym samym czasie też eksperymentowali z tego typu pojazdami.Czesi swój prototyp działa samobieżnego zakładów Skoda zbudowali dopiero tak gdzieś w połowie lat trzydziestych.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.