Skocz do zawartości

Co to jest ?

cieciwa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A co do tych obu zdjec, to zaciekawila mnie inna rzecz:
i na jednym i na drugim (i nie tylko tych ,ale na wiekszosci znanych mi zdjec plot WP II RP) żołnierze maja maski typu RSC. Niby nowoczesna bron techniczna a starszy typ masek. Wydaje mi sie ze torba jest poreczniejsza od puszki - nie dzwoni za kazdym stuknieciem o burte pojazdu. Ciekawe czy byly jakies zalety, na ktore nie moge wpasc przemawiajace za ta maska, czy byl to po prostu wynik brakow sprzetowych.
Napisano
No wlasnie mi to niepasuje ... :)

Na pierwszym zdjeciu widac, ze dyszel" jest mocowany do pudla" przyczepki, jakby to byla przyczepka jedno-osiowa. A na drugim jest widac, ze dyszel" jest przymocowany jak w wiekszosci przyczep dwuosiowych do przedniej osi.

Wiec raczej to nie ten typ.
Napisano
Chyba rozumiem o co ci chodzi. Przyjrzyj sie dobrze. Na zdjeciu wklejonym przez ciebie tez zaczep (dyszel ? - nie znam sie) mocowany jest do osi. Ta przyczepka ma skrzynie dosyc wysoko nad kolami (jak to widac na 2 zdjeciu) i do tego ta skrzynia jest bardzo niska.
Napisano
Co do masek.

Maska w puszce byla SPORO mniejsza i pewnie dlatego preferowana przez zalogi pojazdow. Poza tym byla duzo latwiejsza w uzyciu tzn wyjmowales maske z pochlaniaczem wsadzales na gebe i tyle. Maske WSR musiales podlaczyc wezem do pochlaniacza ktory pozostawal w torbie (i dlatego noszono ja po prawej stronie, by waz nie zawadzal przy strzelaniu z kb). Maske RSC glownie noszono po lewej by nie dzwonila o kb podczas marszu co w wypadku wojaka uzbrojonego w pistolet bylo malo istotne i dlatego czesto widac na fotkach pancerniakow, maski obu typow noszone nieregulaminowo. Zaleta maski WSR - byla skuteczniejsza i na szerszy zakres gazow o ile pamiec nie myli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie