cieciwa Napisano 17 Czerwiec 2005 Autor Napisano 17 Czerwiec 2005 Ciagnik, to C2P, ale ta przyczepa?Mozna prosic tez o jakas identyfikacje ?P.S.Zdjecie pochodzi z forum Odkrywcy"
kiler p Napisano 17 Czerwiec 2005 Napisano 17 Czerwiec 2005 Najprawdopodobniej przyczepka amunicyjna do pelotek 40mm - takich jak w tle.
kiler p Napisano 17 Czerwiec 2005 Napisano 17 Czerwiec 2005 Tutaj tez takie przyczepki widoczne w tle.
kiler p Napisano 17 Czerwiec 2005 Napisano 17 Czerwiec 2005 A co do tych obu zdjec, to zaciekawila mnie inna rzecz:i na jednym i na drugim (i nie tylko tych ,ale na wiekszosci znanych mi zdjec plot WP II RP) żołnierze maja maski typu RSC. Niby nowoczesna bron techniczna a starszy typ masek. Wydaje mi sie ze torba jest poreczniejsza od puszki - nie dzwoni za kazdym stuknieciem o burte pojazdu. Ciekawe czy byly jakies zalety, na ktore nie moge wpasc przemawiajace za ta maska, czy byl to po prostu wynik brakow sprzetowych.
polsmol Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 Maska w puszcze (typ RSC) jest znacznie mniejsza od maski wz. 32 a i sposób noszenia jest wygodniejszy.
cieciwa Napisano 18 Czerwiec 2005 Autor Napisano 18 Czerwiec 2005 No wlasnie mi to niepasuje ... :)Na pierwszym zdjeciu widac, ze dyszel" jest mocowany do pudla" przyczepki, jakby to byla przyczepka jedno-osiowa. A na drugim jest widac, ze dyszel" jest przymocowany jak w wiekszosci przyczep dwuosiowych do przedniej osi.Wiec raczej to nie ten typ.
kiler p Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 Chyba rozumiem o co ci chodzi. Przyjrzyj sie dobrze. Na zdjeciu wklejonym przez ciebie tez zaczep (dyszel ? - nie znam sie) mocowany jest do osi. Ta przyczepka ma skrzynie dosyc wysoko nad kolami (jak to widac na 2 zdjeciu) i do tego ta skrzynia jest bardzo niska.
cieciwa Napisano 18 Czerwiec 2005 Autor Napisano 18 Czerwiec 2005 Masz racje :)Za bardzo sie zasugerowalem. Masz moze jakies inne zdjecia/rysunki tych przyczep ?Moze chociaz jakies wymiary ...
JoncaA Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 http://www.odkrywca-online.com/picsforum11/c2pprzy2.jpg
Gebhardt Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 Co do masek.Maska w puszce byla SPORO mniejsza i pewnie dlatego preferowana przez zalogi pojazdow. Poza tym byla duzo latwiejsza w uzyciu tzn wyjmowales maske z pochlaniaczem wsadzales na gebe i tyle. Maske WSR musiales podlaczyc wezem do pochlaniacza ktory pozostawal w torbie (i dlatego noszono ja po prawej stronie, by waz nie zawadzal przy strzelaniu z kb). Maske RSC glownie noszono po lewej by nie dzwonila o kb podczas marszu co w wypadku wojaka uzbrojonego w pistolet bylo malo istotne i dlatego czesto widac na fotkach pancerniakow, maski obu typow noszone nieregulaminowo. Zaleta maski WSR - byla skuteczniejsza i na szerszy zakres gazow o ile pamiec nie myli.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.